Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

«Καμπανάκι» από τους δημάρχους Κεντρικής Μακεδονίας για το Παπαγεωργίου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμαρχοι εξέφρασαν την έντονη δυσφορία και ανησυχία τους για την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, το οποίο καλύπτει το 50% των περιστατικών ολόκληρης της υγειονομικής περιφέρειας που ανήκει και εξυπηρετεί πάνω από 400.000 ασθενείς το χρόνο.

Όπως επισημάνθηκε, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου δεν έχει πάρει κανένα ποσό από την 1/1/2015 έως σήμερα, παρόλο που είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη χώρα με πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παπαγεωργίου, Βασίλης Παππάς, οι απαιτήσεις ανέρχονται στα 210 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις στα 77 εκατομμύρια ευρώ. «Το νοσοκομείο έχει καθημερινά έξοδα 300.000 ευρώ και το ταμείο είναι μηδέν. Έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο, αλλά έχουμε φτάσει σε σημείο μηδέν», τόνισε ο κ. Παππάς, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραγωγικό φορέα της Βόρειας Ελλάδας με 2000 εργαζόμενους, ο οποίος εξυπηρετεί καθημερινά 7000 άτομα.
«Τα χειρουργεία είναι κλειστά – Δεν έχουμε ούτε σύριγγες»
Όπως αναφέρουν τόσο ο κ. Παππάς, όσο και η γενική διευθύντρια του νοσοκομείου Μαρία Γιογκατζή, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου «ρημάζει», καθώς δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα υλικά, εξαιτίας του χρέους το οποίο έχει εκτοξευθεί στα 77 εκατομμύρια ευρώ προς του προμηθευτές, με τα οφειλόμενα να έχουν συσσωρευθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013.
«Το νοσοκομείο θα λειτουργεί, αλλά θα δέχεται περιορισμένα περιστατικά. Δεν έχουμε ούτε σύριγγες και δεν μας προμηθεύουν αν δεν πάρουν προκαταβολή», σημείωσε ο κ. Παππάς, συμπληρώνοντας ότι τα οκτώ χειρουργεία υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι 70 κλίνες των πλήρως εξοπλισμένων μονάδων του νοσοκομείου παραμένουν κλειστές. Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, τα χειρουργεία έχουν ήδη αρχίσει να αναβάλλονται, με τις νέες αιτήσεις να μη γίνονται δεκτές, ενώ η κ. Γιογκατζή εξήγησε ότι θα υπάρξει πρόβλημα και με τη μισθοδοσία των επόμενων μηνών. «Η επιχορήγηση για τη μισθοδοσία είναι 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η πραγματική είναι 39 εκ. ευρώ, οπότε έχουμε ήδη ένα «άνοιγμα» της τάξης των τεσσάρων εκατομμυριών», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι μισθοί για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο είναι στον «αέρα».
Έκκληση στο Υπουργείο Υγείας από την ΠΕΔ/ΚΜ
Πυλώνα του συστήματος υγείας χαρακτήρισε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογραμμίζοντας ότι είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο δεν έχουν δοθεί καθόλου χρήματα.
 «Κάνουμε έκκληση προς τον υπουργό Υγείας να παρέμβει άμεσα και να μας εξηγήσει για ποιο λόγο γίνεται διάκριση σε αυτό το νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου και συνέχισε: «Εκφράζουμε την έντονη δυσφορία και ανησυχία μας, γιατί τις συνέπειες θα τις υποστούν οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών».
Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ζητά την άμεση χρηματοδότηση του Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με ισότιμη καταβολή, όπως γίνεται με τα υπόλοιπα νοσοκομεία, προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες, καθώς και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στη συνέτευξη τύπου, παρευρέθηκαν επίσης, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας και ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εκφράζοντας τη στήριξή τους και την ανησυχία τους για την υπολειτουργεία του νοσοκομείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου