Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Τα συχνότερα Ελληνικά ονόματα και η σημασία τους

onomata

Λίγο ή πολύ όλοι γνωρίζουμε ποια είναι τα συνηθέστερα ονόματα με τα οποία βαπτίζουν οι 
Ελληνες γονείς τα παιδιά τους και εν συνεχεία αναπαράγονται στο... βάθος των γενεών, ωστόσο, είναι όντως αυτά που νομίζουμε τα πιο συχνά ή υπάρχουν και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις;

Ολοι έχουμε φιλική σχέση ή συγγένεια με έναν Γιώργο ή μια Μαρία και όλοι «πονοκεφαλιάζουμε» κάθε φορά που έρχεται του Αι Γιαννιού και πρέπει να αγοράσουμε δώρο σε πάρα πολλούς και πολλές με αυτό το όνομα, ωστόσο, όπως φαίνεται από τα ευρήματα του επιστήμονα Χάρη Φουνταλής, πολύ δυνατά παίζουν και ονόματα όπως Χρήστος, Αικατερίνη, Ευάγγελος και Σοφία.



Οπως αναφέρει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» ο κ. Φουνταλής, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιντιάνα, αποφάσισε να κάνει μια έρευνα για να καταγράψει τα πιο συνηθισμένα ονόματα, ανδρικά και γυναικεία.

«Ηθελα να απαντήσω σ' ένα ερώτημα που είχα από μικρό παιδί: είναι περισσότεροι οι Γιάννηδες, οι Κωστήδες, οι Δημήτρηδες ή ποιοι είναι τέλος πάντων οι πιο πολλοί; Η έρευνα μου έμαθε κάτι που δεν ήξερα: ότι χωρίς καμιά αμφιβολία οι πιο πολλοί είναι οι Γιώργηδες. Οσο για τις Μαρίες στις γυναίκες, αυτό μάλλον το περίμενα. Παράλληλα, ήθελα να εξοικειώσω τους αναγνώστες με ορισμένα στοιχειώδη θέματα στατιστικής» λέει ο ίδιος και χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εντυπωσιακά.

Πρώτο όνομα είναι το Γιώργος με τα Δημήτρης και Κωνσταντίνος να ακολουθούν, ενώ το... απόλυτο φαβορί να έρχεται τέταρτο, ενώ στις γυναίκες την πρωτιά παίρνει το Μαρία, όπως ήταν αναμενόμενο και ακολουθούν το Ελένη, Αικατερίνη και Βασιλική.

Κάνοντας αναγωγή στον γενικό πληθυσμό της χώρας - και θεωρώντας ότι αποτελείται από 10 εκατομμύρια κατοίκους, το 50% των οποίων άνδρες και το 50% γυναίκες, ο κ. Φουνταλής διαπίστωσε πως με βεβαιότητα 95% στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 342.600 Μαρίες, πως αν κάποιος φωνάξει Γιώργος θα ανταποκριθούν περισσότεροι από 171.000 Ελληνες και πως στο όνομα Ελένη ακούν σχεδόν 199.000 γυναίκες.
onomata
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις τριάδες ονομάτων Δημήτρης - Κώστας - Γιάννης και Ιωάννα - Δήμητρα - Ειρήνη, δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα για το ποιο εμφανίζεται συχνότερα στον γενικό πληθυσμό, αφού οι μεταξύ τους διαφορές κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ονόματα που θεωρούνται διαδεδομένα, όπως το Θοδωρής, συναντώνται σε μόλις 27.000 Ελληνες. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν 1.010 διαφορετικά ονόματα με τα οποία είχαν βαπτιστεί τουλάχιστον 2 άνθρωποι από το δείγμα, ενώ σχεδόν άλλα τόσα εμφανίστηκαν μόνο μία φορά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν σπάνια ονόματα όπως Ειλικρίνεια, Δευκαλίωνας, Αμβροσία και Φρειδερίκος.

Ο κ. Φουνταλής χρησιμοποίησε ως δείγμα τα 97.072 άτομα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το φθινόπωρο του 2008. Στη συνέχεια, τα επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά και έφτιαξε ένα πρόγραμμα με το οποίο έγιναν οι στατιστικοί υπολογισμοί. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος και τον πλήρη πίνακα που προέκυψε από την έρευνα δημοσιεύτηκαν μαζί με τις διαδικαστικές λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του κ. Φουνταλή

Ο κ. Φουνταλής, ακόμη, προσφέρει και πληροφορίες για την ετυμολογία αυτών των ονομάτων εως ακολούθως:

Γεώργιος: Από το αρχαιοελληνικό γεωργός
Δημήτριος: Αφιερωμένος στη θεά τη γεωργίας Δήμητρα
Ελένη: Φωτεινή, αστραποβολούσα.
Κωνσταντίνος: Από τη λατινική λέξη constans, δηλαδή ο σταθερός, ο αποφασισμένος, ο βέβαιος.
Μαρία: Προέρχεται από το εβραϊκό Marjam και σημαίνει αυτή που πικράθηκε, αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε
Αικατερίνη: Προέρχεται από το κατ' εαρινή και σημαίνει εαρινή, ανοιξιάτικη.
Ιωάννης: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Yokhanan που σημαίνει η χάρη του Θεού.
Βασιλική: Σημαίνει εκείνη που ανήκει στον βασιλιά.
Νικόλαος: Προέρχεται από τις λέξεις νίκη και λαός.
Χρήστος: Παράλληλη γραφή του Χριστός. Λιγότερο πιθανή θεωρείται η εκδοχή να προέρχεται από το επίθετο χρηστός, δηλαδή χρήσιμος.
Αννα: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Hannah που σημαίνει χάρη, ευλογία του Θεού.

http://www.olathessaloniki.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου