
Οι μέλισσες θεωρούνται οι «βασίλισσες της βιοποικιλότητας», αλλά οι πληθυσμοί μελισσών συνεχίζουν να μειώνονται ως αποτέλεσμα ενός προβληματικού βιομηχανικού γεωργικού συστήματος το οποίο χρησιμοποιεί εντατικά χημικές ουσίες και μεγάλες φυτείες μονοκαλλιέργειας
- ένα σύστημα που προωθείται από μεγάλες εταιρείες αγροχημικών, όπως αναφέρει η Greenpeace σε επιστημονική έρευνα που εξέδωσε με τίτλο «Το βάρος των μελισσών».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα της γύρης που συλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν στις κυψέλες από τις μέλισσες-εργάτες ήταν μολυσμένες με έως και 17 διαφορετικές τοξικές χημικές ουσίες, ενώ ανιχνεύθηκαν 53 διαφορετικές χημικές ενώσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα φυτοφαρμάκων. Η έρευνα αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες του είδους που έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, με περισσότερα από 100 δείγματα που ελήφθησαν σε 12 ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια μίας περιόδου συλλογής τροφής από τις μέλισσες.

Επιπλέον, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα φυτοφάρμακα μπορεί να υπονομεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των εντόμων, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε ασθένειες και παράσιτα.
Παρά το γεγονός ότι οι μέλισσες φαίνεται να είναι ένας μικρός κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, στην πραγματικότητα διαδραματίζουν τεράστιο και καθοριστικό ρόλο: το ένα τρίτο των τροφίμων μας, και τα περισσότερα από τα ανθοφόρα φυτά σε αυτόν τον πλανήτη, γονιμοποιούνται από τις μέλισσες και από άλλα έντομα επικονιαστές. Η αξία της παγκόσμιας επικονίασης έχει υπολογιστεί σε περίπου 265 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η Greenpeace προτείνει τη μόνιμη απαγόρευση των τεσσάρων πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και την απαγόρευση κυκλοφορίας όσων άλλων θεωρούνται επιβλαβή, ώστε να σταματήσει η έκθεση των μελισσών και των υπόλοιπων επικονιαστών σε επικίνδυνες χημικές ουσίες. Επίσης, θα πρέπει η χρηματοδότηση να μετατοπιστεί από τις καταστροφικές τακτικές βιομηχανικής γεωργίας και να στραφεί προς την οικολογική γεωργία, η οποία παράγει φαγητό χωρίς τη χρήση επιβλαβών για τις μέλισσες χημικών και στηρίζεται σε μη ρυπογόνες και μακροπρόθεσμες τεχνικές προστασίας. Για περισσότερες πληροφορίες για τις προτάσεις της Greenpeace μπορείτε να δείτε εδώ.
http://thesecretrealtruth.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου