Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/06/melisses.gifΤον κώδωνα του κινδύνου χτυπά για άλλη μια φορά η Greenpeace για την πιο ακούραστη εργάτρια του οικοσυστήματος μας, τη μέλισσα, η οποία κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση λόγω των φυτοφαρμάκων!

Οι μέλισσες θεωρούνται οι «βασίλισσες της βιοποικιλότητας», αλλά οι πληθυσμοί μελισσών συνεχίζουν να μειώνονται ως αποτέλεσμα ενός προβληματικού βιομηχανικού γεωργικού συστήματος το οποίο χρησιμοποιεί εντατικά χημικές ουσίες και μεγάλες φυτείες μονοκαλλιέργειας

- ένα σύστημα που προωθείται από μεγάλες εταιρείες αγροχημικών, όπως αναφέρει η Greenpeace σε επιστημονική έρευνα που εξέδωσε με τίτλο «Το βάρος των μελισσών».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα της γύρης που συλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν στις κυψέλες από τις μέλισσες-εργάτες ήταν μολυσμένες με έως και 17 διαφορετικές τοξικές χημικές ουσίες, ενώ ανιχνεύθηκαν 53 διαφορετικές χημικές ενώσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα φυτοφαρμάκων. Η έρευνα αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες του είδους που έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, με περισσότερα από 100 δείγματα που ελήφθησαν σε 12 ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια μίας περιόδου συλλογής τροφής από τις μέλισσες.


Ο πάγκος του μανάβη με τις μέλισσες... και χωρίς
Το ευρύ φάσμα των τοξικών χημικών ουσιών που βρέθηκαν υποδηλώνουν ότι οι μέλισσες μπορεί να εκτίθενται σε πολύπλοκα μίγματα εντομοκτόνων, ακαρεοκτόνων και μυκητοκτόνων, καθ' όλη την περίοδο αναζήτησης τροφής για την κυψέλη. Η δηλητηριασμένη γύρη είναι άμεση απειλή για το σύνολο του πληθυσμού των μελισσών, καθώς η αποικία, συμπεριλαμβανομένων των προνυμφών, των μελισσών και των εργατριών, τρώνε αυτή τη γύρη ως πηγή πρωτεϊνών και ενέργειας. Η έκθεση των μελισσών σε τέτοια ποικίλα τοξικά φυτοφάρμακα είναι σημαντική, διότι σύμφωνα με την έρευνα, η αλληλεπίδραση των διαφόρων χημικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε ένα εκρηκτικό διατροφικό τοξικό κοκτέιλ.
Επιπλέον, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα φυτοφάρμακα μπορεί να υπονομεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των εντόμων, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε ασθένειες και παράσιτα.
Παρά το γεγονός ότι οι μέλισσες φαίνεται να είναι ένας μικρός κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, στην πραγματικότητα διαδραματίζουν τεράστιο και καθοριστικό ρόλο: το ένα τρίτο των τροφίμων μας, και τα περισσότερα από τα ανθοφόρα φυτά σε αυτόν τον πλανήτη, γονιμοποιούνται από τις μέλισσες και από άλλα έντομα επικονιαστές. Η αξία της παγκόσμιας επικονίασης έχει υπολογιστεί σε περίπου 265 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.




Η Greenpeace προτείνει τη μόνιμη απαγόρευση των τεσσάρων πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και την απαγόρευση κυκλοφορίας όσων άλλων θεωρούνται επιβλαβή, ώστε να σταματήσει η έκθεση των μελισσών και των υπόλοιπων επικονιαστών σε επικίνδυνες χημικές ουσίες. Επίσης, θα πρέπει η χρηματοδότηση να μετατοπιστεί από τις καταστροφικές τακτικές βιομηχανικής γεωργίας και να στραφεί προς την οικολογική γεωργία, η οποία παράγει φαγητό χωρίς τη χρήση επιβλαβών για τις μέλισσες χημικών και στηρίζεται σε μη ρυπογόνες και μακροπρόθεσμες τεχνικές προστασίας. Για περισσότερες πληροφορίες για τις προτάσεις της Greenpeace μπορείτε να δείτε εδώ.


 http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου