Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

7 πόλεις όπου απαγορεύονται τα... αυτοκίνητα!

Πώς θα ήταν να ζούσαμε σε μια πόλη χωρίς φανάρια, εκνευριστικές κόρνες, λεωφορειόδρομους και καυσαέρια;

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο χημικός υπεύθυνος για το νέφος, το διοξείδιο του αζώτου, μειώθηκε κατά 40% σε σημεία της πόλης που απαγορεύτηκε το αυτοκίνητο.

Με καλύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό, υπόγεια μέσα μεταφοράς, νέες τεχνολογίες και ποδηλατοδρόμους, αυτές οι 7 πόλεις, βιώνουν μια διαφορετική καθημερινότητα από αυτή που γνωρίζουμε.



1. Giethoorn, Ολλανδία

Την παραμυθένια ολλανδική πόλη «στολίζουν» 180 γέφυρες που διασχίζουν τα κανάλια. Στο Giethoorn οι κάτοικοι δεν ξέρουν τι θα πει ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι ίδιοι για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν τα... πόδια τους, ενώ πολλές φορές κινούνται πάνω σε δύο ρόδες. Με το ποδήλατο. Για τις πιο μακριές αποστάσεις χρησιμοποιούν τα μικρά βαρκάρια που βρίσκονται στο ποτάμι.

2. Νησί Mackinac, Μίσιγκαν, ΗΠΑ

Το μικρό νησί του Mackinac βρίσκεται στην Λίμνη Huron στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 500 αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το νησί γεμίζει τουρίστες. Τα οχήματα καταργήθηκαν από το νησί το 1898 ενώ η απαγόρευση ισχύει μέχρι και σήμερα. Οι μεταφορές γίνονται με ποδήλατα και άλογα.

3. Ύδρα, Ελλάδα

Ενώ ο μόνιμος πληθυσμός της Ύδρας αγγίζει τους 3.000 κατοίκους, η μετακίνηση στα γραφικά σοκάκια της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης της, γίνεται αποκλειστικά με γαϊδουράκια όλους τους μήνες του χρόνου. Παράλληλα, η σύνδεση της πόλης με τις πανέμορφες παραλίες που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του νησιού γίνεται με καΐκια και θαλάσσια ταξί.

4. Νησί Fire, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Το νησί Fire βρίσκεται κοντά στο Long Island, στη Νέα Υόρκη. Έχει μήκος 50 χιλιόμετρα και πλάτος 400 μέτρα στο πλατύτερο σημείο του. Με λίγα λόγια είναι πολύ μακρόστενο. Έχει μόλις 300 κατοίκους οι οποίοι γίνονται χιλιάδες τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού. Τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο νησί ενώ γίνονται κάποιες εξαιρέσεις σε έκτακτες περιπτώσεις (είτε ιατρικές είτε κατασκευαστικές).

5. Paqueta, Βραζιλία

Αυτό το νησί στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας ήταν αρχικά σπίτι της ινδιάνικης φυλής Tamoio. Η Tamoio κατά κύριο λόγο κυνηγούσαν για να να αυτοσυντηρηθούν, ζώντας από τη γη. Όταν οι Γάλλοι εισέβαλαν στη γη τους, οι Tamoio ενώθηκαν με τους Πορτογάλους και νίκησαν τους αντιπάλους τους. Η σύγκρουση αυτή όμως σηματοδότησε τη στροφή του νησιού από το κυνήγι σε ένα νησί που με παραγωγή φρούτων, λαχανικών και ξυλείας. Σήμερα, με πλακόστρωτα δρομάκια και απουσία οχημάτων, το Paqueta διατηρεί τη γοητεία της παλαιάς εποχής.

6. Βενετία, Ιταλία

Η Βενετία αποτελείται από 117 μικρά νησάκια τα οποία χωρίζονται με κανάλια και συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες. Στους στενούς δρόμους της πόλης δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα και οι μεταφορές γίνονται μέσω θαλάσσιων λεωφορείων και γονδολών.

7. Vauban, Γερμανία

Στο Vauban η ζωή κυλάει πολιτισμένα, οικολογικά και πράσινα, χωρίς αυτοκίνητα. Τα κτίρια είναι περικυκλωμένα από πελώριες πρασιές με ψηλά δέντρα, θάμνους και λουλούδια. Το 40% των πολιτών που επιλέγουν να παραιτηθούν από τα αυτοκίνητα, παίρνουν μια χρηματική ανταμοιβή ή δωρεάν χρήση του τραμ.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου