Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Πέντε ξεχωριστές πόλεις για την 28η Οκτωβρίου


Η πρώτη επίσημη αργία, λίγο πριν υποδεχτούμε το χειμώνα, η 28η Οκτωβρίου είναι ιδανική για αποδράσεις ..
Οι υπέροχες ιστορικές πόλεις της Ελλάδας, μάς περιμένουν να τις εξερευνήσουμε, να γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα τους και να γευτούμε την εξαιρετική κουζίνα τους.





Ρέθυμνο


Το Ρέθυμνο βρίσκεται μεταξύ των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη και όσοι το επισκέπτονται… σύντομα αποφασίζουν να επιστρέψουν σε αυτό.

Τα υπέροχα τοπία που αντικρίζει κανείς, οι όμορφες παραλίες, η κουζίνα της περιοχής, η τσικουδιά και φυσικά η κρητική φιλοξενία είναι μόνο μερικοί λόγοι για τους οποίους μια επίσκεψη στο Ρέθυμνο δεν είναι ποτέ αρκετή!

Οι εναλλαγές των φυσικών τοπίων, από τις αμμώδεις παραλίες μέχρι τα χωριά και τα βραχώδη τοπία στους ορεινούς όγκους, ενθουσιάζουν τους λάτρεις της υπαίθρου και της Φύσης.

Στη λιμνοθάλασσα της Πρέβελης, όπου εκβάλλει ο Μεγάλος Ποταμός (Κουρταλιώτης) και απολήγει το Κουρταλιώτικο φαράγγι, συναντά κανείς ένα τοπίο ασυναγώνιστης ομορφιάς, που μαγεύει όσους έχουν την τύχη να το βρίσκονται εκεί.

Στο πασίγνωστο οροπέδιο της Νίδας, με σήμα κατατεθέν τα περίφημα «μιτάτα» (πέτρινα θολωτά ποιμενικά καταλύματα) βρίσκουν «καταφύγιο» οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων, αλλά και όσοι αναζητούν να γνωρίσουν μια διαφορετική όψη της περιοχής.

Η περιοχή άνθισε κατά τα αρχαία χρόνια, ήδη από την Εποχή του Λίθου ως και την Παλαιοχριστιανική Περίοδο. Μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων που ήρθαν στο φως ξεχωρίζουν η αρχαία Ελεύθερνα, που κατοικούνταν από τον 8ο αι,Π .Χ., και το νεκροταφείο στους Αρμένους με πάνω από 350 τάφους.

Τα πέτρινα ξωκλήσια του Ψηλορείτη, τα ιστορικά μοναστήρια και οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές εμπλουτίζουν με ξεχωριστές εικόνες και εμπειρίες τους επισκέπτες της περιοχής. Μεγάλης ιστορικής σημασίας είναι η Μονή Αρκαδίου (του 15ου αι.) με θέα προς το ομώνυμο φαράγγι και η Μονή Πρέβελη, ενώ όσοι αναζητούν να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο… μια περιήγηση στους παραδοσιακούς οικισμούς Άδελε, Ανώγεια, Γαράζο, Ρούστικα και Χρωμοναστήρι, θα τους πείσει ότι η ζωή εκεί ακολουθεί άλλους ρυθμούς…
Ιωάννινα


Τα Ιωάννινα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, αναπτύσσονται γύρω από την υπέροχη λίμνη Παμβώτιδα Η φύση, το κλίμα και ο χαρακτήρας της πόλης ορίζονται από αυτήν την υδάτινη «κυρά». Η λίμνη, με τα ακύμαντα νερά και το μικρό νησάκι αποτελεί ένα φυσικό μνημείο, που γύρω του ζει και αναπνέει ολόκληρη η πόλη.

Εξερευνήστε μια πόλη γεμάτη παραδόσεις, θρύλους και πανέμορφες επιλογές για περιηγήσεις, Η πολιτιστική ιστορία των Ιωαννίνων, με τους μεγάλους πεζογράφους και ποιητές, τα καλλιτεχνικά και πνευματικά δρώμενα, που διοργανώνονται όλον τον χρόνο, δίνουν την ευκαιρία για μια γνωριμία με τις ρίζες της πνευματικής παράδοσης της Ηπείρου.

Οι διαδρομές μέσα την πόλη, τα πολλά αξιοθέατα και τα μουσεία, προσφέρουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής, γεμάτης μυστικά και θρύλους. Θαυμαστά κτίρια, όπως η Οικία Χουσείν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα.

Τα Ιωάννινα υπήρξαν πολυπολιτισμική επικράτεια, με κυρίαρχο το χριστιανικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό στοιχείο. Αυτή η συνύπαρξη έχει αφήσει έντονες μνήμες και καταγραφές στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η Στοά Λούλη είναι ένα από τα σημεία στα οποία οι τρεις κοινότητες συνεργάστηκαν και προόδευσαν. Η στοά αρχικά λειτουργούσε ως χάνι, για να μετατραπεί κατόπιν σε εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας για όλη την Ήπειρο.

Το επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Πρόκειται για το αρχαιότερο βυζαντινό φρούριο της ελληνικής επικράτειας, με αδιάκοπη ιστορία. Με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε μία πραγματική πολιτεία, στα πλαίσια της οποίας προόδευσε σε υψηλό βαθμό η πνευματική ζωή των Ιωαννίνων.

Στο ίδιο αυτό κάστρο έζησε ο Αλή Πασάς, αυτή η εμβληματική και αινιγματική μορφή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο μεγάλος του έρωτας για την περιβόητη Κυρά-Φροσύνη έχει αφήσει έντονο απόηχο, που δονεί ακόμα την ιστορία της πόλης.

Το κάστρο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: τον εξωτερικό περίβολο, τη βορειοδυτική ακρόπολη, όπου δεσπόζει το Ασλάν Τζαμί, τη νοτιοανατολική ακρόπολη με το περίφημο Ίτς Καλέ και, τέλος, την καθαυτό Καστροπολιτεία, την παλαιά, περίτειχη πόλη των Ιωαννίνων.

Οι περίπατοι γύρω από τη λίμνη είναι μια ευκαιρία για να αφεθείτε στη δύναμη του νερού∙ να χαρείτε την δροσιά και την ηρεμία που προσφέρουν οι συστάδες με τα τεράστια πλατάνια. Όλη η παραλίμνια περιοχή αποτελεί μια ιδανική βόλτα, γεμάτη μικρά μαγαζιά και σπουδαία εστιατόρια, στα οποία συνδυάζονται οι εκλεκτές γεύσεις με το καταπράσινο τοπίο.
Ξάνθη


Αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, η Ξάνθη αποτελεί το στολίδι της Θράκης, του μοναδικού αυτού μέρους της Ελλάδας που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και την Ευρώπη με την Ασία.

Ο ποταμός Κόσυνθος χωρίζει την πόλη της Ξάνθης σε δύο μέρη: στο δυτικό που εμπερικλείει την Παλιά και την Νέα Πόλη και στο ανατολικό, τον λεγόμενο συνοικισμό «Σαμακώβ» που είναι πιο αραιοκατοικημένος και χαρακτηρίζεται από το όμορφο φυσικό του περιβάλλον. Και τα δύο κομμάτια διατηρούν ακόμη το παραδοσιακό άρωμά τους και γοητεύουν τον επισκέπτη με την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπειά τους. Τα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης στολίζουν καλοδιατηρημένα αρχοντικά με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, καθώς αποτελούν ένα εκπληκτικό μείγμα διαφόρων τεχνοτροπιών: του ελληνικού νεοκλασικισμού, της τοπικής αρχιτεκτονικής και της οθωμανικής τεχνοτροπίας.ΑΝ προσθέσει κανείς τις υπέροχες εκκλησίες και τις γραφικές πλατείες, η Παλιά Πόλη σίγουρα αποτελεί ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο που εξακολουθεί να διατηρεί την παλιά του αίγλη αποπνέοντας ωστόσο την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής…

Σήμα κατατεθέν της Νέας Πόλης απ’ την άλλη, είναι η πλατεία με το Ρολόι αλλά και οι καπναποθήκες, και ιδιαίτερα στο περίφημο Π » (οδός Καπνεργατών) που πήρε το όνομα του από το σχήμα που έχουν τα κτίρια του 1890. Μοναδική εμπειρία αποτελεί σίγουρα μια επίσκεψη και στο Παζάρι της πόλης κάθε Σάββατο στην πλατεία Ζωαγοράς!

Ανακαλύψτε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής , η οποία άνθησε κυρίως κατά τον 19ο αιώνα λόγω της παραγωγής και επεξεργασίας καπνού, με μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στην Πινακοθήκη αλλά και στον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων. Η πόλη είναι επίσης διάσημη για την πλούσια πολιτιστική ζωή της και την πληθώρα των φεστιβάλ που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου!

Οι λάτρεις της φύσης εύκολα θα διαπιστώσουν ότι η περιοχή της Ξάνθης είναι ένας επίγειος παράδεισος! Το δάσος Δρυμού (Χαιντού), η λίμνη Βιστωνίδα, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, το δασικό χωριό Ερύμανθου, και φυσικά ο ποταμός Νέστος, με το Δέλτα και τα Στενά του, αποτελούν τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σημαντικά οικοσυστήματα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η οροσειρά της Ροδόπης φημίζεται για τα παρθένα δάση της αλλά και για τα παραδοσιακά ορεινά της χωριά, μεταξύ των οποίων και τα «Πομακοχώρια», που φημίζονται για την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική μοναδικότητά τους.
Καστοριά


Καστοριά, η αρχόντισσα της Μακεδονίας… Επισκεφθείτε την πανέμορφη Καστοριά, ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Μακεδονίας που μπορεί εύκολα να ικανοποιήσει τον επισκέπτη σε όλα τα επίπεδα!

Η αρχοντική της ατμόσφαιρα δεν είναι τυχαία. Λόγω του γουνεμπορίου υπήρξε μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ελλάδας. Μια βόλτα στις παραδοσιακές γειτονιές Ντολτσό και Αποζάρι, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά και τις ανθισμένες αυλές, είναι αρκετή για να μας πείσει!

Σημείο κατατεθέν είναι φυσικά η λίμνη Ορεστιάδα που πλαισιώνει την πόλη. Απολαύστε τη μεγαλοπρεπή εικόνα της πόλης να καθρεφτίζεται στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης, χαλαρώστε παρατηρώντας τα αμέτρητα υδρόβια και αρπακτικά πουλιά που βρήκαν καταφύγιο σε αυτό τον εκπληκτικό υγρότοπο ή απολαύστε τη λίμνη εν πλω επιβιβαζόμενοι στο δημοτικό καραβάκι «Ορεστιάς»!

«Σκαρφαλώστε» μέχρι την κορυφή του λόφου για να θαυμάσετε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Μητρόπολης, καθώς και μια μαγευτική θέα στην πόλη!

Επισκεφθείτε τη «Σπηλιά του Δράκου», ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με επτά υπόγειες λίμνες στη βόρεια πλευρά της.

Ας μην παραλείψουμε, τέλος, να αναφερθούμε στην πλούσια πολιτιστική της ζωή: Στο Νεστόριο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το διάσημο πλέον River Party πλάι στον Αλιάκμονα, ενώ στις αρχές του Γενάρη στην Καστοριά αναβιώνουν τα «Ραγκουτσάρια», έθιμο που έχει τις ρίζες του στις διονυσιακές γιορτές!
Καβάλα


Η ιστορία της πόλης της Καβάλας και της περιοχής φτάνει, σύμφωνα με τα ευρήματα, στην προϊστορική εποχή. Τον αρχικό πυρήνα της αποτελεί η συνοικία της Παναγίας που κατοικείται σχεδόν αδιάκοπα από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Στη μικρή, οχυρή χερσόνησο κλείστηκε η πόλη για 2.500 χρόνια. Στις αρχές του 16ου αιώνα επεκτάθηκε έξω από αυτήν διατηρώντας τα ίδια όρια μέχρι το 1870. Από το 1928 άρχισε να παίρνει τη σημερινή της μορφή.

Τη στρατηγική και οικονομική σημασία της στο πέρασμα των αιώνων την οφείλει κυρίως στη θέση της -ήταν σταθμός για τους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής-, στην Εγνατία οδό που περνούσε και από εδώ συνδέοντας την Ανατολή με τη Δύση, στο λιμάνι της και στη φυσική οχύρωση της χερσονήσου όπου ήταν κτισμένη η παλιά πόλη.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Παναγία είναι το κάστρο και η ακρόπολη, το Ιμαρέτ και ο παλιός φάρος στο τέρμα της Θεοδώρου Πουλίδου κάτω από τον οποίο υπάρχουν τα βράχια της Παναγίας. Κομβικό σημείο στην παλιά πόλη είναι η πλατεία του Μωχάμετ Άλι. Στο κέντρο υψώνεται το άγαλμά του, ανάμεσα στο κονάκι του και στην εκκλησία της Παναγίας. Η τελευταία κτίστηκε μετά το 1965 πάνω στην παλιότερη μεταβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική. Το ορειχάλκινο άγαλμα του έφιππου Μωχάμετ Άλι, έγινε κατά τη μεταφορά του αιτία να ανοίξει η σημερινή Θ. Πουλίδου (άλλοτε Ζαλόγγου). Το κονάκι (το σπίτι της οικογένειάς του), είναι κτισμένο στα τέλη του 18ου αιώνα.

Η περιήγηση από την οδό Μωχάμετ Άλι θα σας φέρει μέσα στην παλιά συνοικία και θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε από το τζαμί του Χουσείν Μπέη ή της Μουσικής.

Η Καβάλα αποπνέει μια αύρα ιδιαίτερη που οφείλεται στο πρόσφατο παρελθόν της: τα νεοκλασικά κτίρια που έχουν απομείνει και οι μεγάλες καπναποθήκες διατηρούν την ανάμνηση μιας ακμαίας μεγαλοαστικής και αστικής τάξης. Στην αλλοτινή «Μέκκα του καπνού» -όπως ονομαζόταν η Καβάλα- εργάστηκαν χιλιάδες καπνεργάτες -άντρες και γυναίκες- οι μορφές των οποίων μοιάζει να ζουν για πάντα στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μουσείου καπνού της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι και το λιμάνι με τους φοίνικες και τους παλιούς κυβόλιθους όπου συνυπάρχουν τα σύγχρονα κτίρια, οι ψαροταβέρνες και οι βάρκες των ψαράδων.

Επίκεντρο της καθημερινής ζωής στην Καβάλα είναι η πλατεία Ελευθερίας. Το πιο πολύβουο σημείο είναι ο πεζόδρομος της Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τα πολυάριθμα μαγαζιά, τα καφέ-μπαρ και την καπναποθήκη που έγινε εμπορικό κέντρο, όπως και η εμπορική οδός Ομονοίας. Κοντά στην πλατεία Ελευθερίας υπάρχει η παλιά γειτονιά του Αγίου Νικολάου. Εκεί θα δείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που ήταν παλιό τζαμί. Εξωτερικά υπάρχει ψηφιδωτή παράσταση και πίσω της ένα μνημείο και υπολείμματα από βάση κίονα: Σύμφωνα με την παράδοση επάνω του υπάρχει αποτύπωμα από το πρώτο πάτημα του Αποστόλου Παύλου στη Μακεδονία. 
travelplanet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου