Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Εκτυπώστε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2015. Τι γίνεται με τις εκπτώσεις;

Tα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα μπορούν να τα βρουν  οι φορολογούμενοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXISnet με στόχο η πρώτη δόση να καταβληθεί έως και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ στο τέλος του Οκτωβρίου 2015 είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2016.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι επί της ουσίας ίδιος με πέρυσι με εξαίρεση τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα πληρώσουν περισσότερα.



Το πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε φέρνει επιβαρύνσεις για τους εκμισθωτές ακινήτων, με αύξηση του φόρου στα ενοίκια, ακόμα και στα ανείσπρακτα, αναδρομικά από την 1-1-2015, ενώ καταργούνται και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους εκμισθωτές ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα από ενοίκια και θα αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν το επόμενο έτος.

Ουσιαστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να τα ενοικιάζουν το χτύπημα είναι διπλό καθώς:

-Αυξάνεται ο φόρος από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ (και στο 35% από 33% για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω)

-Καταργείται το προνόμιο της εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο από 01/01/2015

Το πιθανότερα είναι μέσα στην εβδομάδα να έχει ενημερωθεί το TAXIS για τις οφειλές που θα έχει ο κάθε ιδιοκτήτης.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Οκτωβρίου και στη συνέχεια ακολουθούν οι υπόλοιπες τέσσερις. Μάλιστα φέτος σε σχέση με πέρυσι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε λιγότερες δόσεις και, άρα, η κάθε δόση θα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι. Συγκεκριμένα οι δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν:

1η στις 30 Οκτωβρίου
2η στις 30 Νοεμβρίου
3η στις 31 Δεκεμβρίου
4η δόση στις 29 Ιανουαρίου
5η 29 Φεβρουαρίου

Αναρτώνται σταδιακά από το πρωί στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Για να πληροφορηθούν οι φορολογούμενοι το ποσό που θα πρέπει αν πληρώσουν θα πρέπει αφού εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο taxisnet (www.gsis.gr) να επιλέξουν την εφαρμογή υποβολής Ε9.

Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριάκων Συστημάτων αναφέρεται σχετικά:

"Σταδιακή ανάρτηση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Εν.Φ.Ι.Α.) και αποφάσεων χορήγησης έκπτωσης ή μείωσης του φόρου. Διαδικασία σε εξέλιξη. (Δ.ΗΛΕ.Δ. Γ.Γ.Δ.Ε.)".

Οι φορολογούμενοι μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» μπορούν να δουν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.

Το εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή. Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

Σημειώνεται ότι στα εκκαθαριστικά δεν έχουν ακόμη περάσει οι εκπτώσεις που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, όπως είναι αυτές για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (20% έκπτωση), οι οποίες θα περάσουν σε νεότερη εκκαθάριση.
ε ποιες περιπτώσεις ισχύουν απαλλαγές και εκπτώσεις

Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων προβλέπεται για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας.

Εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) 2015

OΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα έχει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ. Σημειώνεται ότι ισχύει και για το 2015 η έκπτωση 20% στα Κενά και Μη Ηλεκτροδοτούμενα Ακίνητα, ενώ θα ισχύσει και φέτος η απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.

Το έσοδο από την είσπραξη του φόρου έχει υπολογισθεί για το 2015 (όπως και το 2014) σε 2,65 δισ. ευρώ. Ειδικότερα και φέτος, 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλουν περίπου 3,2 δισ. ευρώ (με το εισπράξιμο να υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ).

Πιο κάτω παρατίθενται όλες οι χρηστικές πληροφορίες και οι σύνδεσμοι (links) που αφορούσαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2014 τα οποία ισχύουν και για το 2015.

Oλοκληρώθηκε η εκκαθάριση για 54.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που υπέβαλαν (ως 30 Δεκεμβρίου 2014) δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που επίσης θα καταβάλλουν μειωμένο φόρο. Πρόκειται για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9. Για τους περίπου 44.000 από αυτούς, με βάση τα νέα στοιχεία, προέκυψε ότι δικαιούνται την έκπτωση 50% από τον φόρο ή πλήρη απαλλαγή ενώ για τους υπόλοιπους 10.000 η εκκαθάριση έδειξε ότι χάνουν την απαλλαγή και τις εκπτώσεις. Να σημειωθεί ότι για τους ιδιοκτήτες για τους οποίους θα προκύψουν μειώσεις φόρου, στις επόμενες δόσεις που απομένουν, θα γίνει συμψηφισμός των ποσών που έχουν καταβληθεί. Τα νέα εκκαθαριστικά μπορούν να τα βρουν οι φορολογούμενοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXISnet.

Εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) 2015

Ωστόσο για όσους υπολόγιζαν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο και να γλιτώσουν κάποιο ποσό υπενθυμίζεται πως δεν προβλέπεται καμιά έκπτωση.

Ανοίγει ξανά από σήμερα Δευτέρα το taxis αφού είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από την Παρασκευή, προκειμένου να προσαρμοστούν προς τα πάνω τα αναθεωρημένα ποσά δόσεων για όσους εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις οφειλών.

Έτσι, στην περίπτωση χρεών, τα οποία φτάνουν έως τις 5.000 ευρώ, η δόση αυξάνεται από το 0% στο 5%, ενώ για τις οφειλές άνω των 5.000 από το 3% στο 5%.

Οι φόροι για τα αγροτεμάχια, ο υπολογισμός της έκπτωσης για τα ημιτελή κτίσματα και τα εμπράγματα δικαιώματα είναι ανάμεσα στα σημεία «κλειδιά», τα οποία πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες στα νέα ειδοποιητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου