Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

OHE: Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 50% ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ 1990...

Μέσα σε έναν κόσμο που στρέφεται γύρω από πολέμους και καταστροφές, η ανακοίνωση του ΟΗΕ για τη μείωση...
της παιδικής θνησιμότητας σε όλον τον πλανήτη είναι μία από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις που ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό. 


Σύμφωνα με την μελέτη του Οργανισμού, τα παιδιά που πεθαίνουν μέχρι να φθάσουν το 5ο έτος της ηλικίας τους μειώθηκαν στο μισό τα τελευταία 25 χρόνια.



Όπως αναφέρεται στην έκθεση, 25 χρόνια πριν, 12,7 εκατομμύρια παιδιά πέθαιναν κάθε χρόνο, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός έχει πέσει κάτω από τα 6 εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία.
Παρ' όλα αυτά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επιμένουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, ενώ σημειώνουν ότι ο στόχος τους για μείωση των θανάτων στα 2/3 στο ίδιο διάστημα δεν επιτεύχθηκε.

«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Unicef Geeta Rao Gupta, και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν όμως ακόμα πολλά παιδιά τα οποία πεθαίνουν από προβλέψιμες αιτίες».

Σύμφωνα με την έρευνα, ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων παιδιών σημειώνεται σε χώρες όπως η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, με μόλις 3 θανάτους παιδιών ανά 1.000. Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Ανγκόλα με 254 παιδιά ανά 1.000 μαζί με χώρες όπως η Σομαλία, το Τσάντ και η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Παρ' όλα αυτά, η αναφορά σημειώνει ότι κάθε μέρα πεθαίνουν τουλάχιστον 16.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αρρωστήσεις από ασθένειες που θα μπορούσαν να προβλεφθούν, όπως η πνευμονία, η διάρροια και η μαλάρια. Και οι μισοί από αυτούς τους θανάτους έχουν ως αιτία την κακή έως ανύπαρκτη παροχή φαρμάκων.

Το μεγαλύτερο ρίσκο θανάτου παρουσιάζεται στις πρώτες πέντε ημέρες μετά την γέννηση, με το 45% των θανάτων να σημειώνονται πριν το βρέφος γίνει ενός μηνός. Ενώ η έρευνα σημειώνει επίσης τις μεγάλες διαφορές που παρουσιάζονται στις ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά ανά τον κόσμο, με αυτά που ζουν στην Υποσαχάρια Αφρική να έχουν 1 στις 12 πιθανότητες να πεθάνουν πριν τα πέντε, ενώ στα ανεπτυγμένα έθνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1 στα 147.

http://fimotro.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου