Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

«Ναι» του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της ποσόστωσης και της μετεγκατάστασης των προσφύγων!


590 d0d8cb7ec19fff8181d6f1f7daa5bc94

Με ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν άμεσα την πρόταση της Κομισιόν.
Πρόκειται για την πρόταση υποχρεωτικής μετεγκατάστασης 120.000 αιτούντων ασύλου, που βρίσκονται σήμερα σε Ελλάδα, Ουγγαρία και Ιταλία.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (370 υπέρ, 134 κατά, 52 αποχές) και υποστηρίχθηκε από σχεδόν όλες τις πολιτικές ομάδες του σώματος, αναμένεται να αυξήσει την πίεση στα κράτη-μέλη ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία επί του θέματος στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης την ερχόμενη Τρίτη στις 22 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Οι ευρωβουλευτές επέκριναν τη μέχρι τώρα αποτυχία των υπουργών να συμφωνήσουν στο πως θα μετεγκατασταθούν οι 120.000 αιτούντες ασύλου, ενώ κάλεσαν τα κράτη-μέλη να σταθούν ενωμένα και να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγής κρίσης, οικοδομώντας παράλληλα ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης.
Στήριξη για τις χώρες που υποδέχονται μαζικά πρόσφυγες
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα το Συμβούλιο κατέληξε σε οριστική συμφωνία επί της πρότασης της Κομισιόν του περασμένου Μαΐου για εθελοντική μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων ασύλου εκ των οποίων περίπου 26.000 αφορούν την Ιταλία και 14.000 την Ελλάδα.
Η νέα πρόταση για μετεγκατάσταση άλλων 120.000 εκ των οποίων περίπου 50.000 αφορούν την Ελλάδα προσκρούει στην άρνηση των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης να δεχθούν ένα σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων με βάση ορισμένα κριτήρια για κάθε χώρα όπως ο πληθυσμός, η ισχύς της οικονομίας και η κατάσταση της απασχόλησης.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού, ο οποίος θα ενεργοποιείται για τη στήριξη χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με μαζικές εισόδους αιτούντων ασύλου στο έδαφός τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου