Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

15 νέες γεωτρήσεις ξεκινά στον Πρίνο η Energean

Πετρελαϊκοί κολοσσοί ματαιώνουν τα σχέδιά τους για έρευνες υδρογονανθράκων μπροστά στην κατάρρευση των τιμών του «μαύρου χρυσού», αλλά μία μικρομεσαία εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, σε πείσμα των καιρών, ξεκινά 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο και ακονίζει... τα τρυπάνια της για άλλα δύο «οικόπεδα», στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο.



Ο λόγος για την... Energean Oil & Gas, τη μοναδική επιχείρηση που επί χρόνια κρατά για την Ελλάδα τη σημαία της πετρελαιοπαραγωγού χώρας. Υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. δολαρίων έως και το 2017 στο μοναδικό ζωντανό... κοίτασμα του Πρίνου.
Η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου έχει προκαλέσει εφιάλτες στις πετρελαϊκές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Επενδυτικά σχέδια αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτιμάται ότι έχουν ήδη ματαιωθεί ή θα ματαιωθούν, με τις επενδύσεις να είναι φέτος 25% λιγότερες σε σχέση με πέρσι, στη μεγαλύτερη μείωσή τους εδώ και 35 χρόνια!

Το ρίσκο, ειδικά σε αχαρτογράφητες περιοχές (όπως λ.χ. τα θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη) θεωρείται πλέον τεράστιο ακόμη και για κολοσσούς.
Εταιρείες όπως η Shell, η Chevron, η Conoco, η BP, ακόμη και η Statoil, που κατά 67% ανήκει στο νορβηγικό βασίλειο, έχουν ανακοινώσει χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Στον Πρίνο όμως ετοιμάζονται για νέες γεωτρήσεις... Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας, που μαζί με τον εφοπλιστή Στάθη Τοπούζογλου απέκτησαν το 2007 τον έλεγχο της Καβάλα Oil η οποία εκεμεταλλευόταν τα κοιτάσματα, έχει εξηγήσει ότι με τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής στα 2.000 βαρέλια ημερησίως, ο Πρίνος θα χρειαζόταν τιμές κοντά στα 70 δολάρια ανά βαρέλι για να είναι βιώσιμος.
Η ισοτιμία Ομως, στην Ener­gean υπολογίζουν ότι, δεδομένης και της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, με μία παραγωγή της τάξης των 5.000 βαρελιών την ημέρα, ο Πρίνος θα άντεχε ακόμη και με διεθνή τιμή στα 30 δολάρια το βαρέλι. Και αυτός είναι ο πρώτος στόχος του γεωτρητικού προγράμματος, με απώτερη επίδοση τα 10.000 βαρέλια, αφού η περιοχή έχει βεβαιωμένα κοιτάσματα 30 εκατομμυρίων βαρελιών, καθώς και άλλα τόσα δυνητικά αποθέματα.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ειδικό αεροσκάφος διεξάγεται και η λεγόμενη αεροβαρυτική έρευνα.

Ετσι, μέσα σε ενάμιση χρόνο, η Energean έχει επενδύσει αγοράζοντας το πλοίο υποστήριξης γεωτρήσεων και προδιαγραφών Βόρειας Θάλασσας Valiant Energy. Εχει αγοράσει το γεωτρύπανο Energean Force, το οποίο ανακαινίστηκε στην πολύπαθη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, δίνοντας δουλειά επί έξι μήνες σε περίπου 300 εργαζόμενους. Και έχει προσλάβει, τέτοιες εποχές, πενήντα εργαζόμενους κυρίως από την περιοχή της Καβάλας, ξεπερνώντας πλέον τους 400 εργαζόμενους σε δυναμικό.
Στον Πρίνο όμως η Energean, εκτός από τις γεωτρήσεις πραγματοποίησε πριν από δύο μήνες και σεισμικές έρευνες, τριών διαστάσεων, οι οποίες ήταν οι πρώτες στο Αιγαίο από το 1997 και μετά. Ο λόγος; Αφενός μεν η καλύτερη προετοιμασία των γεωτρήσεων, αφετέρου δε ο εντοπισμός νέων πετρελαιοπιθανών περιοχών στη λεκάνη του Πρίνου, που θα παρατείνουν ακόμη περισσότερο την παραγωγή, η οποία μετρά 35 χρόνια πια...

ΣΕ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΟΙΚΟΠΕΔΑ
Tα σχέδια για Ιωάννινα και Κατάκολο
Παράλληλα με τον Πρίνο, η Ener­gean έχει ξεκινήσει και προχωρεί τις έρευνες στην ιδιαίτερα δύσκολη από γεωλογικής πλευράς περιοχή των Ιωαννίνων, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, αφού από την άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχει παραγωγή 20.000 βαρελιών ημερησίως. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι πρόσφατα γειτονικό «οικόπεδο» στην Αλβανία απέκτησε η Shell. Στα Γιάννενα, η έρευνα έχει ξεκινήσει με ερμηνεία παλιότερων σεισμικών και με συλλογή πετρωμάτων και εμφανίσεων πετρελαίου.
Αυτές τις μέρες όμως -και για πρώτη φορά στην Ελλάδα- διεξάγεται και η λεγόμενη αεροβαρυτική έρευνα, με ειδικό αεροσκάφος να «κτενίζει» την περιοχή καταγράφοντας το ανάγλυφο του εδάφους και βοηθήματα στον προσδιορισμό των τόπων όπου στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 θα διεξαχθούν σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων.
Οι εμπειρίες που αποκτώνται σε αυτή την τόσο δύσκολη περιοχή είναι πολύτιμες και για τις περιοχές της Αρτας/ Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας, για τις οποίες η εταιρεία έχει υποβάλει προσφορά στο πλαίσιο διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Με βάση τον σχεδιασμό, μεταξύ των ετών 2018-2019 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή. Δύο χρόνια πριν, όμως, είναι πιθανό να έχει προκύψει η πρώτη εκτός Πρίνου παραγωγή στην Ελλάδα από το Κατάκολο.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Στο φουλ οι μηχανές στο «Πηγάδι 8»
Το γεωτρύπανο Energean Force είναι συνδεδεμένο στην εξέδρα Alpha του Πρίνου, όπου σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση, στο «πηγάδι 8», από τις συνολικά τέσσερις που θα πραγματοποιηθούν από τη συγκεκριμένη εξέδρα. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις στην εξέδρα Beta του Πρίνου, ενώ σειρά θα πάρει, προς το τέλος του 2016 πια, το κοίτασμα Εψιλον, όπου έχουν προγραμματιστεί επτά γεωτρήσεις μέσω, μάλιστα, νέας εξέδρας που θα εγκατασταθεί, για πρώτη φορά από το 1977 και μετά. Το πρόγραμμα θα κλείσει με μία γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο και σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, αν όλα έχουν πάει καλά, η παραγωγή του Πρίνου μπορεί να μετριέται καθημερινά με πέντε νούμερα. Η εταιρεία, η οποία δραστηριότητα και στην Αίγυπτο, από το 2013, συνεργάζεται με δύο γιγάντια ονόματα του επιχειρείν: την BP, η οποία συμφώνησε να αγοράζει το σύνολο της παραγωγής του Πρίνου, και την Third Point, το επενδυτικό fund του Daniel Loeb, το οποίο διαχειρίζεται περί τα 20 δισ. δολάρια και το οποίο απέκτησε περίπου το 45% της Energean.

 Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου