Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ξεκινά και πάλι τη λειτουργία της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη



Επανασυστήνεται η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την κατάργησή της. Ήδη έχουν οριστεί οι επικεφαλής και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρους στελέχωσης της νέας υπηρεσίας.

Η υποδιεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος αναμένεται και τυπικά να λειτουργήσει στο επόμενο εικοσαήμερο. Πρόκειται για υπηρεσία που θα υπάγεται απευθείας στα κεντρικά της δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, που αναφέρονται άμεσα στο αρχηγείο της αστυνομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελεχώνεται κυρίως από αξιωματικούς που έχουν ειδικές γνώσεις πληροφορικής, γι' αυτό στη νέα υποδιεύθυνση πρόκειται να ενταχθούν και αξιωματικοί που υπηρετούσαν στο παλιό τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ο σχεδιασμός αφορά δύναμη περίπου 35 αστυνομικών. Ήδη έχει τοποθετηθεί ο επικεφαλής και έλαβαν τις μεταθέσεις τους οι πρώτοι αξιωματικοί που θα τον πλαισιώσουν.
Η αναγκαιότητα για την επαναλειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας προκύπτει από τα ήδη αυξημένα περιστατικά που αφορούν την αρμοδιότητα του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη Βόρεια Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια χρειαζόταν να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς αστυνομικοί από την Αθήνα, προκειμένου να χειρίζονται δικογραφίες στην περιοχή, ακόμη και να προχωρούν σε συλλήψεις. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και με τις διεθνείς διακρίσεις στη λειτουργία προγραμμάτων υπολογιστών για την αποτροπή διαδικτυακών εγκλημάτων έχει διευρύνει τις αρμοδιότητές της.
Πάντως η επανασύσταση της υπηρεσίας είχε εξαγγελθεί εδώ και καιρό από τον επικεφαλής της δίωξης στην Αθήνα Μανόλη Σφακιανάκη και κατά τη διάρκεια ενημερωτικών εκδηλώσεων, στις οποίες ήταν ομιλητής στη Θεσσαλονίκη. Στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας έλεγαν στη "Μ" πως η ενεργοποίηση μιας θυγατρικής δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στη Βόρεια Ελλάδα θα λύσει τα χέρια των αξιωματικών για την αντιμετώπιση περισσότερων περιπτώσεων. Το πρόβλημα μάλιστα έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς υποθέσεις που καταγγέλλονταν στα κεντρικά της ασφάλειας Θεσσαλονίκης δεν ήταν δυνατό να τα χειριστούν οι αστυνομικοί των τοπικών υπηρεσιών και αποστέλλονταν στη δίωξη της Αθήνας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Η επανασύσταση της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος έρχεται να προστεθεί στη λειτουργία -από την περασμένη εβδομάδα- υποδιεύθυνσης οικονομικής αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Η νέα υπηρεσία έχει κάνει τα πρώτα βήματά της με ελέγχους για φοροδιαφυγή, προχώρησε σε συλλήψεις και εξακολουθεί να στελεχώνεται.
Στην οικονομική αστυνομία της Βόρειας Ελλάδας, που έχει αρμοδιότητα ελέγχων σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη, όπως και το ηλεκτρονικό έγκλημα, αναμένεται να τοποθετηθούν περίπου 50 αστυνομικοί. Μέχρι τώρα η στελέχωση βρίσκεται στα πρώτα στάδια και εκτός των επικεφαλής έχουν τοποθετηθεί ακόμη δεκαπέντε αστυνομικοί.
"Οι απόπειρες συγκέντρωσης νευραλγικών υπηρεσιών της αστυνομίας στην Αθήνα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στην περιφέρεια", σχολίασε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος έλεγε στη "Μ" πως είναι εδώ και καιρό αναγκαία η λειτουργία παραρτημάτων των δύο υπηρεσιών, οι οποίες υπάγονται απευθείας στο αρχηγείο. "Τόσο για το ηλεκτρονικό έγκλημα όσο και για την οικονομική αστυνομία υπάρχουν αντικείμενα στη Βόρεια Ελλάδα που έμεναν στο περιθώριο, αφού δεν υπήρχαν υπηρεσίες και αστυνομικοί να τα ερευνήσουν", συμπλήρωσε. Σημείωνε πως ειδικά οι υποθέσεις διαδικτυακής απάτης και φοροδιαφυγής παρουσιάζουν τέτοια έξαρση, που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από μία υπηρεσία.
 makthes.gr
Κείμενο: Κώστας Καντούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου