Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Τι σημαίνει για τους βουλευτές η κατάργηση του αφορολόγητου.

  • Θα λαμβάνουν μόνο... 5.700 ευρώ
  • Ισοδυναμεί με μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης 20% περίπου
  • Μείωση 900 ευρώ στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και 700 ευρώ στους ειδικούς και γενικούς γραμματείς

Την επόμενη εβδομάδα στοχεύει η κυβέρνηση να ψηφίσει το νομοσχέδιο του... υπουργείου Εσωτερικών για τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών και των στελεχών του Δημοσίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατάργηση του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, η κατάργηση του αφορολόγητου ισοδυναμεί με μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης 20% περίπου. Οι μη κοινοβουλευτικοί υπουργοί θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους, κάτι που σημαίνει ότι θα παίρνουν περίπου 900 ευρώ λιγότερα. Οι ειδικοί και οι γενικοί γραμματείς θα χάσουν περίπου 700 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 1 του 1ου άρθρου αναφέρει:
«Η βουλευτική μηνιαία αποζημίωση ως και η αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές Επιτροπές, φορολογούνται στο σύνολό τους σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως εκάστοτε ισχύουν».

Η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση είναι 5.705 ευρώ. Σε αυτή θα πρέπει να προστεθεί η αποζημίωση συμμετοχής στις επιτροπές της Βουλής, η οποία σε παραγωγικές περιόδους αγγίζει τα 1.500 ευρώ. Δηλαδή ένας βουλευτής συνολικά σε ένα μήνα μπορεί να αποζημιωθεί με 7.200 ευρώ. Η κατά 20% μείωση, λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου, ρίχνει την αποζημίωσή του στα 5.700 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο βουλευτής φορολογείταιι για το 75% της βασικής αποζημίωσης.

Η παράγραφος 3 του 1ου άρθρου προβλέπει:
«Οι μηνιαίες αποζημιώσεις των μη κοινοβουλευτικών Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών, καθώς και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων μειώνονται κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%)».

Ενδεικτικά ένας μη κοινοβουλευτικός υπουργός παίρνει 5.700 ευρώ μηνιαίως. Μετά τη μείωση θα λαμβάνει 4.850 ευρώ. Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων αποζημιώνονται με 4.750 και μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου θα περιοριστούν σττα 4.037 ευρώ. Οι ειδικοί γραμματείς που λαμβάνουν 4.050 προβλέπεται να παίρνουν 3.442 ευρώ.

Στην παράγραφο 4 προβλέπεται:
«Οι αμοιβές των Διοικητών καθώς και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών με τη μορφή ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ καθορίζονται κατ’ ανώτατο όριο σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) της κατά την προηγούμενη παράγραφο αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού».

Σε κάθε δημόσια επιχείρηση η αποζημίωση είναι διαφορετική, ωστόσο μετά τις ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 3.880 ευρώ. Όπως επισημαίνεται σε αυτό το ποσό θα περιλαμβάνεται «η μηνιαία αμοιβή, καθώς και αποζημίωση συμμετοχής σε Διοικητικά Συμβούλια και πάσα άλλη σε χρήμα».

http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου