Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Έγραψε μόνο το όνομα του και πέρασε σε ΤΕΙ!



Με βαθμό 1,13 εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιος, ο οποίος στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013, με ουσιαστικά λευκή κόλλα σε όλα τα μαθήματα, είχε συγκεντρώσει μόλις 970 μόρια και βαθμό πρόσβασης 1,13, και φέτος κατάφερε –χωρίς εξετάσεις– να πάρει το εισιτήριο για το Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων των ΤΕΙ με έδρα στην Άμφισσα.

“Έτσι ο τυχερός υποψήφιος «ενέγραψε» μια ακραία απόδειξη της υποβάθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και του ισχύοντος συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και δεν είναι η μόνη απόδειξη. Συνολικά 106 τμήματα (92 σε ΤΕΙ και 14 σε πανεπιστήμια) από τα 463 –δηλαδή το 23%– θα δεχθούν φοιτητές με βαθμό χαμηλότερο του 10.
Παράλληλα, το κατώφλι εισαγωγής των υποψηφίων που μετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις διαμορφώθηκε στο 2,17 για τα ΤΕΙ (στο Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας) και στο 3,37 για τα πανεπιστήμια (στην Ιταλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης). Ευρύτερα, οι χειρότερες από πέρυσι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων οδήγησαν σε πτώση την πλειονότητα των βάσεων εισαγωγής (σε 247 σχολές σημειώθηκε πτώση και σε 216 άνοδος), οι οποίες επέστρεψαν στα επίπεδα του 2012. Χαρακτηριστικά, η πλέον υψηλόβαθμη Ιατρική Αθηνών με πτώση 309 μορίων βρέθηκε κάτω από το όριο των 19.000, στα 18.924 μόρια.
Από την άλλη, η δραστική μείωση των μετεγγραφών (στα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ ο αριθμός των μετεγγραφών δεν μπορεί να ξεπεράσει το 15% του αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα) και η οικονομική αβεβαιότητα –η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων συνέπεσε με την επιβολή των capital controls– οδήγησαν πολλούς υποψηφίους να μη δηλώσουν σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με αποτέλεσμα να «βυθιστούν» οι βάσεις των περιφερειακών σχολών και να διαμορφωθούν για ακόμη μία χρονιά βάσεις πολλών ταχυτήτων. Παράλληλα, ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, «εισπράττοντας» τη μακρά και οξεία κρίση που βιώνει ο κατασκευαστικός κλάδος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου