Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

«Ραβασάκια» σε όσους έχουν χρήματα στα… σεντούκια και τα στρώματα


«Ραβασάκια» σε όσους έχουν χρήματα στα… σεντούκια και τα στρώματα

Να στριμώξει όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, σε θυρίδες ελληνικών τραπεζών ή ακόμη και σε στρώματα, επιδιώκει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει, σύντομα στη Βουλή, η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει πως κεφάλαια τα οποία δεν δηλώθηκαν να φορολογούνται με συντελεστή ακόμη και 45%, ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους.
Εάν δηλαδή κάποιος πολίτης δεν δήλωσε ένα ποσό το 2000, τότε θα φορολογηθεί για αυτό με τον τότε ισχύοντα συντελεστή 45%, το 2014 με ανώτατο 42% κτλ.
Σε εκτιμήσεις που έκανε στέλεχος του κυβερνητικού συμβουλίου αναφορικά με το επίμαχο νομοσχέδιο, σημειώνει ότι όσοι έχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες θα προτιμήσουν να συμμετέχουν στη ρύθμιση που έρχεται με το νομοσχέδιο, γιατί αν διαπιστωθεί η παράβαση το κράτος μπορεί να επέμβει και έτσι να χάσουν το 100% του ποσού, έπειτα από φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η στροφή στην συγκεκριμένη πολιτική έγινε μετά και την αποπομπή Βαρουφάκη που είχε διαφορετική τακτική στο ζήτημα. Η γγ δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, μαζί με τον υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ επισκέφτηκαν το Παρίσι προκειμένου να διαπιστώσουν τον τρόπο που οι γαλλικές αρχές έπεισαν τους Γάλλους να αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια ύψους 20 δις ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το γαλλικό μοντέλο προβλέπει απευθείας πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών καταθέσεων, αυστηροποίηση των ποινικών διώξεων και επιτάχυνση των φορολογικών δικαστηρίων. Έτσι θα κληθούν όλοι όσου έχουν αποκρύψει χρήματα να καταθέσουν συμπληρωματική δήλωση για να τα δηλώσουν προκειμένου να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου