Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Γιατι ανατριχιάζουμε με κάποιους ήχους


Γιατί μας ανατριχιάζει το τρίξιμο της κιμωλίας

Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε συγκεκριμένους ήχους; Τι είναι αυτό που συμβαίνει εκείνη την στιγμή στον οργανισμό μας; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Υπάρχει μια σειρά από ήχους όπως για παράδειγμα το τρίξιμο της κιμωλίας στον πίνακα του σχολείου, το τρίξιμο των νυχιών σε μια λεία επίπεδη επιφάνεια, η τριβή ενός αιχμηρού αντικειμένου πάνω στο γυαλί κλπ, οι οποίοι στο άκουσμα τους και μόνο κάνουν τις τρίχες μας να ορθώνονται. 


γιατι ανατριχιάζουμε με την κιμωλία
Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Γιατί ανατριχιάζουμε με αυτούς τους ήχους; Είναι καθαρά ψυχολογικό ή υπάρχει και επιστημονική εξήγηση πίσω από το φαινόμενο αυτό;

Μια εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι λόγω της συχνότητας τους, οι ήχοι αυτοί ενισχύονται μέσα στο αυτί μας λόγω της κατασκευής του ίδιου του αυτιού, ωστόσο υπάρχει και κάτι ακόμη.

Γιατί ανατριχιάζουμε με κάποιους ήχους

Θα έχετε προσέξει ίσως ότι εκτός από ανατριχίλα, οι ήχοι του τριξίματος σαν αυτούς που περιγράψαμε πιο πάνω μας προκαλούν κι άλλα συναισθήματα όπως, φόβο ή συχνότερα στρες και άγχος.

Εκεί βρίσκεται και η απάντηση στο ερώτημα μας, η οποία έρχεται πίσω στον χρόνο, από την προϊστορική εποχή όταν οι άνθρωποι ζούσαν ακόμη μέσα στις σπηλιές.

Οι άνθρωποι της εποχής εκείνης, στην προσπάθεια τους να προστατευθούν από τα άγρια ζώα, αναγκάζονταν να ζουν μέσα σε σπήλαια, τα οποία τους πρόσφεραν μια στοιχειώδη ασφάλεια τόσο στους ίδιους όσο και στα παιδιά τους.

Πως σχετίζεται όμως αυτό με τον ήχο της κιμωλίας στον πίνακα;

Πολύ απλά, όταν κάποιο άγριο ζώο (πχ αρκούδα) ανακάλυπτε το καταφύγιο των ανθρώπων ψάχνοντας για τροφή, στην προσπάθεια του να μπει ενδεχομένως έτριζε τα νύχια του στα τοιχώματα της σπηλιάς.
το τρίξιμο μας θυμίζει τρίξιμο από νύχια ζώου
Έτσι, ο άνθρωπος έχει συνδέσει τον ήχο αυτό με κάτι επικίνδυνο που του δημιουργεί στρες και φόβο για αυτόν και την οικογένεια του. Εκεί οφείλεται λοιπόν και το ανατρίχιασμα που νιώθουμε!

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, ο οξύς ήχος του τριξίματος ίσως θυμίζει τις στριγκλιές των αρπακτικών που επίσης απειλούσαν τον άνθρωπο των σπηλαίων.

Όπως και να 'χει, αυτό το πράγμα πέρασε μέσα στο DNA μας και για αυτό αντιδρούμε έτσι ακόμη και σήμερα που όλα αυτά ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.

Πραγματικά απίστευτο!

http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου