Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Και βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα ζητά η Κωνσταντοπούλου



Υπέρ της πρότασης της προέδρου της Βουλής να κληθεί άμεσα -παρά το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας επικαλείται ανειλημμένες υποχρεώσεις έως τις 6 Ιουλίου- ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής

Μετά από μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των βουλευτών της Αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε με 9 ψήφους υπέρ και 5, κατά η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί και να παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών που υπέγραψε τον εξώδικο συμβιβασμό μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Ζήμενς, θα κληθεί να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά την υπόθεση αυτή.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας που είχε κληθεί να παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών είχε αποστείλει επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιούσε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του και ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη δεν μπορεί μέχρι τις 6 Ιουλίου να ανταποκριθεί στο αίτημα των μελών της. Διευκρίνιζε πάντως ότι αμέσως μετά είναι στη διάθεση της Βουλής.
Υπέρ της πρότασης της προέδρου της Βουλής να κληθεί άμεσα και στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζουν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών. ψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΚΚΕ, υποστηρίζοντας την δεύτερη πρόταση που κατέθεσε ο Σπύρος Λυκούδης.
Η πρόταση του βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ήταν να κληθεί ο κ. Στουρνάρας στις ημερομηνίες που είχε υποδείξει ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υπερψήφισε και τις δύο προτάσεις ενώ κράτησε αποστάσεις από τις αιτιάσεις περί αναγκαιότητας της άμεσης κλήτευσης του κ. Στουρνάρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα τσακωθούμε για δύο τρεις μέρες».
Η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Στουρνάρας, με την επίκληση της ότι σε περίπτωση που αρνηθεί να παρουσιαστεί, να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις τόσο του κανονισμού της Βουλής όσο και της ποινικής δικονομίας που προβλέπουν ακόμη και τη βίαιη προσαρμογή του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που την κατηγόρησαν για εμπάθεια.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πόρισμα της επιτροπής για το Χρέος
 
«Οι εργασίες και η σύσταση της Επιτροπής έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την αδιατάρακτη και βιώσιμη πορεία της χώρας εντός Ευρώπης και εντός Ευρωζώνης και όχι να την παρεμποδίσουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο την πρόεδρο της Βουλής, η οποία του παρέδωσε το Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος τόνισε: «Επειδή ξέρω ότι διερμηνεύω τα αισθήματά σας στον τομέα αυτόν, κάνω αυτή την διευκρίνιση από την πλευρά μου, ίσως εκ περισσού, αλλά είναι καλύτερα να λέγονται αυτά τα πράγματα, επαναλαμβάνω, αυτές τις κρίσιμες ώρες».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να διενεργήσει λογιστικό έλεγχο του Χρέους και να αποκωδικοποιήσει τους λόγους δημιουργίας και διόγκωσής του, και να αποκαλύψει όλες τις παραμέτρους της σώρευσής του, να επικουρήσει το Κοινοβούλιο στην ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου, των Κοινοβουλίων των ξένων χωρών, των Διεθνών Οργανισμών και κάθε αρμόδιου φορέα και συνολικά να συμβάλει στο δικαίωμα του ελληνικού λαού και συνολικά των ευρωπαϊκών λαών για δικαιοσύνη και αλήθεια στα θέματα χρέους.
Συνεχίζοντας, η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο τόσο για την παρουσία του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής, όσο και για την επιστολή του στην συνεδρίαση στην οποία ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά πορίσματα και υπογράμμισε ότι υπήρξε συμπαραστάτης αυτής της προσπάθειας αναζήτησης και αποκάλυψης της αλήθειας.
«Να σας διαβεβαιώσω ότι το πόρισμα είναι πολύ ενδιαφέρον -και νομίζω ότι με την ειδίκευσή σας και την επιστημοσύνη σας θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε πολλές παραμέτρους του πορίσματος αυτού- και να σας ζητήσω η αμέριστη σύμπραξή και συμπαράστασή σας στο έργο της Επιτροπής να συνεχισθεί και κατά τους επόμενους μήνες, που θα εισέλθουμε στη λεπτομέρεια πια του λογισμικού ελέγχου», δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Επίσης, σημείωσε ότι πρώτιστο μέλημα της Επιτροπής είναι να υπενθυμίσει ότι οι βασικότεροι κανόνες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εντός του διεθνούς πλαισίου που δεσμεύει όλες τις χώρες, είναι οι κανόνες που υπαγορεύουν την απαρέγκλιτη προστασία και τον απαραβίαστο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπενθυμίζεται, γιατί αποτελεί πυρήνα της λειτουργίας και θεμελιώδη αξία και αρχή της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου