Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Κοινωνικό τιμολόγιο για το φυσικό αέριο ζητά η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας



Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την τακτική συνεδρίασή του, σήμερα, μεταξύ των άλλων αποφάσεών του, διατύπωσε και το αίτημα για την καθιέρωση κοινωνικού τιμολογίου από την Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης, για την προστασία ων ευπαθών ομάδων των καταναλωτών φυσικού αερίου.
Το κοινωνικό τιμολόγιο θα αφορά: μακροχρόνια ανέργους, καταναλωτές με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 €, τρίτεκνους και πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία καθώς και όσους συνοικούν με ΑμεΑ, Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίοι, εποπτευόμενοι από τα αρμόδια Υπουργεία, παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το κοινωνικό τιμολόγιο του Φυσικού Αερίου μπορεί να υλοποιηθεί, σύμφωνα και με όσα ισχύουν για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Παράλληλα:
- Την καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου της Εταιρείας Παροχής Αερίου και της ΔΕΗ ειδικά για τα δημοτικά κτήρια (Δημαρχεία, ΚΑΠΗ, Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Σχολεία, κ.λπ.).
- Επανέφερε το προ τριμήνου διατυπωθέν αίτημά του για την ενίσχυση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες, τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τις κατολισθήσεις κ.λπ. του παρελθόντος χειμώνα, και των οποίων εκτεταμένες ζημίες στις αγροτικές εκτάσεις, τις κτηνοτροφικές μονάδε,, το οδικό (και ιδιαίτερα το αγροτικό και δασικό) δίκτυο, κ.α., εξακολουθούν να παραμένουν εκκρεμείς, παρά την, εκ μέρους των πληγέντων Δήμων, υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησής τους, προς αντιμετώπιση των καταστροφών. Το Δ.Σ. τόνισε πως η παράταση της εκκρεμότητας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ενόψει της θερινής περιόδου (μια πιθανή έξαρση των πυρκαγιών με κατεστραμμένους τους δασικούς δρόμους θα σημάνει αφανισμό του δασικού πλούτου της περιοχής), υπενθύμισε πως οι ήδη δραστικά περιορισμένες δημοτικές δυνάμεις έχουν εξαντληθεί από την τρίμηνη αναμονή της εξαγγελθείσας κρατικής υποστήριξης, και ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση των πληγέντων Δήμων, ώστε να αντιμετωπιστούν επιτέλους (έστω και με καθυστέρηση) οι προκληθείσες ζημίες.
 - Εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, που, με την συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για ην UNESCO, έχει υποβάλει επίσημη πρόταση (που αναμένεται να εγκριθεί από την Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο του 2015), για την ανακήρυξη του 2016 ως «Παγκοσμίου Έτους Αριστοτέλη», με αφορμή την συμπλήρωση 2.400 χρόνων από την γέννηση του μεγίστου πανεπιστήμονα των Ελλήνων Αριστοτέλη.
- Διατύπωσε τις θέσεις του επί της πρόσφατης ΚΥΑ περί «κατανομής βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας», επεσήμανε τις ανισότητες που προκαλούνται από την εφαρμογή της (ανισότητες σε βάρος Περιφερειών με μεγάλη δυναμική στον κτηνοτροφικό κλάδο όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Θεσσαλία), και υπογράμμισε την αδήριτη ανάγκη κατάρτισης διαχειριστικών σχεδίων βοσκής, επί των οποίων και μόνο μπορεί να θεμελιωθεί ένα αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα κατανομής των βοσκοτόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου