Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών σε δήμους της Θεσσαλονίκης

Μπορεί τα παιδιά να μετρούν αντίστροφα και να ανυπομονούν να κλείσουν τα σχολεία ώστε να "πετάξουν" μακριά τις τσάντες και τα βιβλία, όμως για τους γονείς, η φύλαξη των μικρών τους "θησαυρών" αποτελεί πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αρκετοί Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν να "τρέξουν" προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι δωρεάν, ειδάλλως απαιτείται μικρό κόστος για να μην επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι, πολύτεκνοι γονείς και οι μονογονεϊκές οικογένειες, που δεν μπορούν να επιστρατεύσουν γιαγιάδες και παππούδες στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τα παιδιά θα απασχοληθούν -μεταξύ άλλων- με μουσική, χορό, γυμναστική και θεατρικά δρώμενα.


Δήμος Θεσσαλονίκης

Δωρεάν θα είναι και φέτος το πρόγραμμα "Δημιουργική Απασχόληση μαθητών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των σχολείων για εργαζόμενες μητέρες - καλοκαίρι 2015" του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα προσφέρεται σε εργαζόμενες, πολύτεκνες μητέρες και μονογονεϊκές οικογένειες, των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που αρχίζει την Τετάρτη 1 Ιουλίου έως και Δευτέρα 31 Αυγούστου, τα παιδιά θα απασχολούνται από ειδικούς εκπαιδευτικούς σε διάφορες δραστηριότητες, όπως θεατρικά δρώμενα, ζωγραφική, μουσική, χορό και γυμναστική.


Δήμος Καλαμαριάς

Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης θα λειτουργήσει και φέτος στον Δήμο Καλαμαριάς, από τις 29 Ιουνίου μέχρι και 28 Αυγούστου. Δυνατότητα συμμετοχής στη δράση αυτή έχουν όλοι οι μαθητές που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία της Καλαμαριάς, καθώς και τα παιδιά που έχουν τελειώσει το νηπιαγωγείο.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί σε τέσσερα σχολεία, στο 1ο δημοτικό σχολείο, στο 11ο δημοτικό σχολείο, στο 10ο δημοτικό σχολείο και το 10ο νηπιαγωγείο, από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 3:30 το μεσημέρι.
Τα παιδιά θα απασχολούνται με θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, χορό, γυμναστική και μουσική.


Δήμος Νεάπολης - Συκεών

Το πρόγραμμα "Παιδί και Θάλασσα" καθώς και τα πρωινά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών θα υλοποιηθούν και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών.
Το "Παιδί και Θάλασσα" απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών,με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης υγείας. Θα πραγματοποιηθεί σε δύο περιόδους: 16-29 Ιουνίου και 30 Ιουνίου-13 Ιουλίου, καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου, στην παραλία Μυκονιάτικα της Χαλκιδικής, με τη συνοδεία έμπειρων καθηγητών φυσικής αγωγής. αναχώρηση θα γίνεται στις 8.15 κάθε πρωί και τα παιδιά θα επιστρέφουν στη 1 μετά το μεσημέρι.
Η πρωινή δημιουργική απασχόληση έχει προγραμματιστεί από τις 16 Ιουνίου έως τις Αυγούστου και αφορά παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν για τους δικαιούχους του προγράμματος "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής".
Οι ώρες λειτουργίας του σχολείου είναι καθημερινά από τις 7.30 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα, και τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν, όποτε το επιθυμούν, απασχολούμενα με εικαστικά, γυμναστική, ομαδικές δραστηριότητες, θέατρο, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μουσική.


Δήμος Θέρμης

Καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών από 5 έως 12 ετών, με δημιουργική απασχόληση, θα λειτουργήσει από τις 16 Ιουνίου και στο Δήμο Θέρμης.
Το πρόγραμμα θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Τριλόφου, στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης, όπως επίσης στα Δημοτικά Σχολεία Ρυσίου και Καρδίας.
Τα παιδιά θα απασχολούνται δημιουργικά με δραστηριότητες, όπως εικαστικά, θέατρο, χειροτεχνίες, μουσική προπαιδεία, πληροφορική και αθλητισμό. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 8 ευρώ το παιδί ανά βδομάδα, ενώ για δύο ή τρία παιδιά αδέρφια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε έξι ευρώ το παιδί ανά βδομάδα.


Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

Ψυχαγωγία και δημιουργική απασχόληση για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού θα προσφέρουν τα τμήματα θερινής φύλαξης που θέτει σε λειτουργία, από τις 16 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου (από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι) η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού - Ευόσμου.
Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες τους υπό την καθοδήγηση μιας έμπειρης ομάδας παιδαγωγών, ενώ η οικονομική συμμετοχή ανέρχεται στα 90 ευρώ.

 

Προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης στη ΧΑΝΘ

Καλοκαιρινή απασχόληση σε αγόρια και κορίτσια, όλων των ηλικιών, μέσω των κατασκηνώσεων, αλλά και δημιουργικών προγραμμάτων, προσφέρει και φέτος η ΧΑΝΘ.
Τα Sports Camps που διοργανώνονται έχουν σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά τα μυστικά των αθλημάτων, του μπάσκετ, του χάντμπολ, του βόλεϊ, του ποδοσφαίρου, του πινγκ - πονγκ, του τένις, του τζούντο, του taekwondo και της κολύμβησης.
Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ προπονητές διδάσκουν την τεχνική των σπορ, κάνουν διαγωνιστικά παιχνίδια και μεταδίδουν τις βασικές αρχές του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας. Τα sports camps ξεκινούν από 15 Ιουνίου έως και 11 Σεπτεμβρίου.
Θερινή απασχόληση θα γίνεται και στη ΧΑΝ Καλαμαριάς, από 16 Ιουνίου. Από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 3:45 το μεσημέρι, τα παιδιά θα απασχολούνται με δραστηριότητες όπως ζωγραφική, χειροτεχνία, χορό, ψυχαγωγία και κινητικά παιχνίδια, μπάσκετ, σκάκι, ανακύκλωση.
Τα ταξίδια συνεχίζονται και αυτό το καλοκαίρι στη ΧΑΝ Ασβεστοχωρίου, για παιδιά από 4 - 12 ετών, με εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν ευχάριστες δραστηριότητες, δίνοντας έμφαση στις αθλητικές δραστηριότητες, σε δραστηριότητες που εμπλέκουν την τεχνολογία, αλλά και τα βιωματικά παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου