Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Τι περιμένει όσους έχουν ανασφάλιστο όχημα..


  • Βαριές καμπάνες περιμένουν όσους δεν έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους και παράλληλα δεν το έχουν ασφαλίσει. 
Με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από το 2013, ξεκινά η...διαδικασία για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και η επιβολή των σχετικών κυρώσεων στους ιδιοκτήτες τους.

Σήμερα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους περίπου ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα τα οποία αποτελούν δημόσιο κίνδυνο αφού όποιος εμπλακεί μαζί τους σε ατύχημα βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ σοβαρά προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που θα εμπλακεί σε ατύχημα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πάντως τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποιεί διασταυρώσεις μεταξύ του αρχείου κυκλοφορούντων οχημάτων του υπουργείου Οικονομικών και του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων.
Για τα οχήματα που από τη διασταύρωση εμφανίζονται ως ανασφάλιστα ακολουθείται η εξής διαδικασία:
-αποστέλλεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος επιστολή με την οποία καλείται εντός 8 ημερών να προχωρήσει στην ασφάλισή του.
-ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει στην ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να ασφαλιστεί το όχημά του, εκτός από την επιστολή, και παράβολο υπέρ του δημοσίου αξίας 250 ευρώ.
Στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με την παραπάνω υπόδειξη τότε τα στοιχεία του οχήματος και του ιδιοκτήτη του αποστέλλονται στην αστυνομία και του επιβάλλονται οι εξής ποινές:
Α) αφαίρεση του διπλώματος για έξι (6) μήνες.

Β) Αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για έξι (6) μήνες και αν το όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα αφαιρούνται για δύο (2) χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.

Γ) Πρόστιμο στον κύριο ή κάτοχο του οχήματος και στον οδηγό, χιλίων (1.000) ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, πεντακόσια (500) ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και διακόσια πενήντα (250) ευρώ για τα δίκυκλα.

Δ) Υποβάλλεται μήνυση στον ιδιοκτήτη του οχήματος που επισύρει ποινή φυλάκισης δυο έως δώδεκα μηνών.

http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου