Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΕΩΣ ΚΑΙ 6 ΕΤΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ...

Έως και έξι έτη άδειας άνευ αποδοχών θα μπορούν πλέον να εξαγοράζουν προκειμένου να συμπληρώσουν ...
τον απαιτούμενο χρόνο και να βγουν στην σύνταξη υπάλληλοι του Δημοσίου, βάσει του νέου, «μίνι» ασφαλιστικού που κατέθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

 


Πρόκειται για άδεια άνευ αποδοχών που ο υπάλληλος πήρε για οποιονδήποτε λόγο, καθορίζονται όμως συγκεκριμένα όρια, αναλόγως της χρήσης της άδειας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
-Ένας μήνας ανά έτος εφόσον η άδεια δόθηκε για υπηρεσιακές ανάγκες
-Έως δύο έτη για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους
-Έως έξι έτη για υπαλλήλους που επισκέπτονται το εξωτερικό λόγω απασχόλησής τους ή απασχόλησης του συζύγου τους σε υπηρεσία του Δημοσίου που εδρεύει σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ
-Έως δύο έτη για ανατροφή παιδιού

Οι χρόνοι αυτοί δεν θεωρούνταν συντάξιμοι και με το νέο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να τους αναγνωρίσουν καταβάλλοντας οι ίδιοι τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, είτε για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα είτε και για προσαύξηση της σύνταξής τους, στην περίπτωση που έχουν ήδη θεμελιωμένο δικαίωμα.

Με τη διάταξη αυτή, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, διευκολύνεται η έξοδος χιλιάδων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. 58 ή 59 ετών) αλλά δεν έχουν συμπληρώσει και τον απαιτούμενο χρόνο εξόδου, δηλαδή τα 35, 36 ή 37 έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος που συμπλήρωσε 25 έτη το 2010 και σήμερα έχει 30 έτη, σε ηλικία 58 ετών δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη αν δεν έχει συνολική υπηρεσία 35 ετών. Ο νόμος δεν του επέτρεπε μέχρι τώρα να συμπληρώσει τα 35 χρόνια αναγνωρίζοντας πλασματικά έτη. Με τις διατάξεις όμως που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε διάστημα που απουσίασε με άδεια άνευ αποδοχών από το Δημόσιο ώστε να συμπληρώσει 35ετία και να αποχωρήσει με σύνταξη άμεσα!

Το νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση προβλέπει ακόμα ότι: 
-οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες που λαμβάνουν δύο συντάξεις, από διαφορετικούς φορείς κύριας ασφάλισης, εκ των οποίων η μία είναι του δημοσίου, υπόκεινται σε αναστολή καταβολής της μίας εκ των δύο, μέχρι του ποσού των 720 ευρώ. Το δικαίωμα επιλογής για το ποια σύνταξη θα περικοπεί, έχουν οι ίδιες οι άγαμες θυγατέρες.

-οι συνταξιούχοι που δικαιούνται και σύνταξη χηρείας, χάνουν το δικαίωμα επιλογής της υψηλότερες σύνταξης, εφόσον το συνολικό τους μηνιαίο εισόδημα υπερβαίνει τα 1.047 ευρώ. Συγκεκριμένα  η μείωση στο μισό της σύνταξης αφορά περιπτώσεις που το εισόδημά τους είναι υψηλότερο από το 40πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.Το ποσό αυτό ως ανώτατο όριο (1.047 ευρώ) προσαυξάνεται κατά 20 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

- Η σύνταξη των προϊσταμένων στις Οργανικές Μονάδες του δημοσίου για να υπολογιστεί  με βάση το μισθό του Προϊσταμένου, θα πρέπει οι υπάλληλοι να έχουν διανύσει 2ετία στη θέση κατόπιν ανάδειξης από το αρμόδιο όργανο και όχι κατόπιν αναθέσεως.

-Αυξάνεται σε 5 χρόνια από δύο που είναι σήμερα η  αναδρομικότητα  των συντάξεων λόγω καθυστέρησης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.
 
- Αυξάνεται στα 67 από τα 65 το όριο ηλικίας για την καταβολή σύνταξης σε όσους έχουν απομακρυνθεί (λόγω παραπτώματος) από την υπηρεσία. 

-Μεταφέρονται στο ΙΚΑ οι προερχόμενοι από το πρώην Ταμείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων εργαζόμενοι του ΕΤΕΑ και του ΤΠΔΥ.

-Τα παιδιά θανόντων που φοιτούν σε ΙΕΚ δικαιούνται σύνταξη έως τη συμπλήρωση του 22ου έτους  ενώ προβλέπεται ότι δημόσιοι υπάλληλοι που έλαβαν υποτροφία από το Κράτος και απολύθηκαν, θεωρούνται ότι διατελούν σε εκπαιδευτική άδεια, εφόσον μετά τη λήξη της υποτροφίας τους προσλήφθηκαν στην ίδια ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Ο ανωτέρω χρόνος σπουδών σε αυτές τις περιπτώσεις,  λογίζεται ως συντάξιμος εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 12 χρόνια ασφάλισης. 

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει αναγνώριση του εξαμήνου πτητικής ενέργειας ή ενέργειας αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα ή καταδυτικών εξαμήνων, σε στελέχη της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, νέα νομοθετική ρύθμιση του Δημήτρη Στρατούλη, αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προβλέπει σύνταξη 360 ευρώ για 18 μήνες, για όσους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ έως 25.000 ευρώ, που είναι το νέο όριο συμψηφισμού. Το υπόλοιπο ποσό θα συμψηφίζεται με την οφειλή σε 60 μήνες, ενώ επίσης προβλέπεται ότι όσοι έχουν χρέη έως 50.000 ευρώ, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός διμήνου από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου, ώστε να εξασφαλίσουν συμψηφισμό της οφειλής.


http://fimotro.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου