Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Inge Lehmann: Η Δανέζα σεισμολόγος που τιμά σήμερα η google

Inge Lehmann
Η google τιμά με το σημερινό doodle την Δανή σεισμολόγο Inge Lehmann

inge-lehmanns-127th-birthday-5712482031108096-hp
Η Inge Lehmann γεννήθηκε 13 Μαΐου 1888 και πέθανε στις 21 Φεβ, 1993. Έκανε σπουδαίες και πρωτοποριακές ανακαλύψεις που έμειναν στην ιστορία.
Η σημαντικότερη από αυτές τις ανακαλύψεις ήταν η εξής: ο πυρήνας της γης διαθέτει δύο μέρη, έναν εξωτερικό υγρό πυρήνα που περιβάλει έναν εσωτερικό συμπαγή πυρήνα στο κέντρο. Πάνω από δύο δεκαετίες μελέτης και παρατήρησης , το έργο της Inge Lehmann  ταρακούνησε την επιστημονική κοινότητα.
Inge Lehmann
Inge Lehmann
Η μελέτη της δομής του εσωτερικού της Γης γίνεται με γεωφυσικές μεθόδους. Μελετάται η κατακόρυφη μεταβολή της πυκνότητας και των ελαστικών σταθερών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μέτρηση των ταχυτήτων διάδοσης των σεισμικών κυμάτων.
Η Inge Lehmann γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Østerbro , ένα μέρος της Κοπεγχάγης .
Ήταν η κόρη του πειραματικού ψυχολόγου Alfred Georg Ludvik Lehmann (1858-1921). Έλαβε εκπαίδευση της σε παιδαγωγικά προοδευτική λυκείου με επικεφαλής τον Hanna Adler, μια θεία του Niels Bohr .
Αφού τελείωσε το σχολείο, σπούδασε, μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και στο Πανεπιστημίο του Cambridge .
Όταν επέστρεψε στην Δανία το 1923 δέχτηκε μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ως βοηθός του JF Steffensen, τον καθηγητή της αναλογιστικής επιστήμης.
Το 1936 η σεισμολόγος Inge Lehmann (πέθανε το 1993 σε ηλικία 104 ετών) ανακάλυψε την ασυνέχεια μεταξύ του εξωτερικού υγρού πυρήνα και του εσωτερικού στερεού πυρήνα, η οποία επίσης φέρει το όνομά της.



http://www.tsantiri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου