Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Εθνικός διαγωνισμός εικονικής δίκης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη



Μετά τις συνεχόμενες επιτυχίες των ελληνικών πανεπιστημίων στους διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης, η E.L.S.A. Greece διοργανώνει τον πρώτο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης (στο εξής Ε.Δ.Ε.Δ, ) δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες φοιτητές νομικής να συναγωνιστούν, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Ο Ε.Δ.Ε.Δ. διοργανώνεται σε συνεργασία με το Lawspot.gr, με την υποστήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, του Συνηγόρου του Παιδιού, της Διεθνούς Αμνηστίας και της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Σάκκουλα, του φροντιστηρίου “Παράλλαξη”, του φροντιστηρίου ξένων γλωσσών Colombo και της εταιρίας “SKAG”.
Στο πλαίσιο του Ε.Δ.Ε.Δ. οι φοιτητές από τις τρεις νομικές σχολές της Ελλάδας καλούνται να συμμετάσχουν σε προσομοίωση ποινικής δίκης ενώπιον του Ποινικού Εφετείου, λαμβάνοντας τους ρόλους της κατηγορούσας αρχής, της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής.
Η υπόθεση αφορά στη χρήση βασανιστηρίων από αστυνομικές αρχές εις βάρος κατηγορουμένου για απαγωγή ανηλίκου.
Στόχος της δράσης αυτής είναι η εξοικείωση των φοιτητών με πρακτικά ζητήματα του Ποινικού Δικαίου και με την εμπειρία σύνταξης δικογράφου, καθώς και η βελτίωση της ρητορικής τους δεινότητας και του τρόπου παρουσίασης νομικών επιχειρημάτων ενώπιον της δικαστικής αρχής.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 8 - 10 Μαΐου 2015.
Η τελετή έναρξης θα λάβει χώρα την Παρασκευή 8 Μαΐου (17:00) στην Αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Η ημιτελική φάση του διαγωνισμού θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στα Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης με κριτές σπουδαστές από την Εθνική Σχολή Δικαστών και η τελική φάση την Κυριακή 10 Μαΐου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κριτές πραγματικούς Δικαστές, Εισαγγελείς και Καθηγητές.
Η E.L.S.A. (The European Law Students’ Association) είναι η μεγαλύτερη οργάνωση φοιτητών Νομικής παγκοσμίως, δραστηριοποιούμενη σε 300 Νομικές Σχολές και 43 χώρες στην Ευρώπη, αριθμώντας σήμερα πάνω από 40.000 μέλη. Πρόκειται για μια διεθνή, ανεξάρτητη, μη πολιτική, μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική Οργάνωση, μέλη της οποίας μπορούν να γίνουν φοιτητές Νομικής, ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι. Κεντρικός πυλώνας των δραστηριοτήτων της ELSA αποτελεί η προάσπιση ­των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσω της κατάρτισης των νέων νομικών πάνω στα σύγχρονα νομικά ζητήματα και το συνδυασμό της νομικής θεωρίας με τη νομική πράξη.
Η E.L.S.A. Greece αποτελεί το εθνικό παράρτημα της E.L.S.A. στην Ελλάδα και αποτελείται από τρία τοπικά παραρτήματα στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου