Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Το σημαντικότερο έλλειμμα της Ελλάδας είναι ότι χάνει τα πιο «λαμπρά» μυαλά της (Γράφημα)

http://www.kontranews.gr/media/k2/items/cache/f1fd421eae66ebaaaba301dfbcba46f7_XL.jpgΗ διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου έχει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, σε μια εποχή που η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της από την αρχή της κρίσης, αριθμός που ξαναφέρνει στο νου την απώλεια του ΑΕΠ στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Αυτό αναφέρει σχόλιο του Market Watch, παρουσιάζοντας δυο μελέτες για την ανθρώπινη καταστροφή που έχει προκαλέσει η συνταγή λιτότητας των δανειστών στην Ελλάδα υπό τη θηλιά ενός χρέους που ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ προς τους πιστωτές.
Το άρθρο σημειώνει πως στην Ελλάδα της κρίσης παρατηρείται μια καταστροφική διαρροή «εγκεφάλων» που μην μπορώντας να αντέξουν την κατάσταση στη χώρα τους, δελεάζονται από άλλες χώρες της Ευρώπης (και όχι μόνο) που τους υπόσχονται καλύτερες προοπτικές. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 180.000-200.000 καλά εκπαιδευμένους Έλληνες πολίτες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους, τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόη Λαμπρινίδη, αυτός ο αριθμός μεταφράζεται στο 10% του συνόλου του πανεπιστημιακού εργατικού δυναμικού της χώρας. Σε μακροικονομικό επίπεδο, δε, η αποχώρηση ατόμων τέτοιων ικανοτήτων μπορεί να μεταφραστεί ως «διαρροή εγκεφάλων», σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Queens College CUNY, Νικόλα Αλεξίου, ο οποίος μελετάει τα ελληνικά μοτίβα μετανάστευσης.
Αυτού του είδους η μετανάστευση είναι διαφορετική σε σχέσεις με άλλου τύπου, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μετανάστες ειδικευμένους και μορφωμένους που εγκαταλείπουν τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, για τον Μάρτιο του 2014, δείχνει πως η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα και τα πιο φωτεινά μυαλά της. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 88% εκείνων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου, πάνω από το 60% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 11% εξ αυτών είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Επιπροσθέτως, η έκθεση του ΕΠΙ δείχνει πως το 79% εκείνων που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, εργάζονταν, αλλά είτε δεν έβλεπαν κανένα μέλλον στην Ελλάδα (το 50%), είτε δεν είχαν επαγγελματικές ευκαιρίες (25%).
Η διαρροή εγκεφάλων έχει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, σε μια εποχή που η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της από την αρχή της κρίσης – αριθμός που ξαναφέρνει στο νου την απώλεια του ΑΕΠ στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.


http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου