Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Τα μέτρα που βάζουν "φωτιά" στους Έλληνες - Τι απαιτούν οι δανειστές



Μέχρι τα 5,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν τα μέτρα που θα επιβάλλει η κυβέρνηση στους Έλληνες φορολογούμενους. Το πακέτο των μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015. Τις τελευταίες ώρες τα δύο μείζονα θέματα είναι του ΦΠΑ και τις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

ΦΠΑ
Την καθιέρωση δύο συντελεστών προβλέπει η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ο χαμηλός συντελεστής αναμένεται στο 6,5% και 8%, (στον οποίο θα ενταχθούν φάρμακα, βιβλία και βασικά είδη διατροφής), ενώ ο ενιαίος σε 17 και 18%. Έτσι οι τρεις σημερινούς συντελεστές που υπάρχουν σήμερα (23%, 13%, 6,5%) καταργούνται. Η κυβέρνηση προτείνει να ενταχθεί στο χαμηλό συντελεστή και η διαμονή στα ξενοδοχεία ,αλλά οι δανειστές θέλουν να τη βάλουν στον ενιαίο.
Εισφορά αλληλεγγύης
Παραμένει για όλους η εισφορά αλληλεγγύης και μάλιστα επανέρχεται στα προ της 1ης Ιανουαρίου 2015 επίπεδα για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ, που χάνουν την έκπτωση του 30% που θα ίσχυε φέτος. Προβλέπεται κλιμακωτή εισφορά 1-4%, που παρακρατείται ήδη από τον Ιανουάριο στους μισθούς από 12.000 ευρώ και άνω.
Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Αύξηση του φόρου για αυτοκίνητα, πισίνες, αεροσκάφη. Για τα αυτοκίνητα από 1.929-2.500 κυβικά μέτρα ο φορος παραμένει στο 5% επί της τεκμαρτής δαπάνης, ενώ για υψηλότερου κυβισμού αυξάνεται από 10% σε 13%. Για τις πισίνες αυξάνεται από 10% σε 13%, για τα σκάφη αναψυχής πάνω από 5 μέτρα θα διαμορφώνεται στο 5%, από 8-9 μέτρα στο 10% και για μεγαλύτερα των 10 μέτρων στο 13%.
ΕΝΦΙΑ
Θα διατηρηθεί και φέτος, με μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση θα έρθει τον Ιούνιο. Κυβερνητικές πηγές δείχνουν έκπτωση 20% για τους μικρούς, μέσω της μείωσης των αντικειμενικών, αλλά δεν αποκλείονται αλλαγές σε όσους έχουν μεγαλύτερη περιουσία.
Αφορολόγητο
Στις καλένδες το προεκλογικό μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε τάξει αφορολόγητο 12.000 ευρώ και αναγκάζεται να εγκαταλείψει το μέτρο.
Κίνητρα για αποδείξεις
Προωθείται η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος αντί μετρητών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων. Επίσης θα εφαρμοστεί σύστημα λοταρίας αποδείξεων για την επιβράβευση με δώρα των φορολογούμενων που μαζεύουν αποδείξεις.
Φορολόγηση των 500 πιο πλούσιων οικογενειών
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο έχει προταθεί, αλλά ακόμα δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια με τα οποία θα ορίζεται ο πλούτος.
 newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου