Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας ;


Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας ;

Έδωσαν τα χέρια σήμερα Ε.Ε και Ελβετία στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας στη φορολογία και τη άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δώσουν τέλος στο ελβετικό απόρρητο του τραπεζικού συστήματος για τους κατοίκους της Ε.Ε και η οποία θα εμποδίσει την απόκρυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων σε λογαριασμούς στην Ελβετία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πρόκειται για ένα νέο πλήγμα σε βάρος όσων εξαπατούν την εφορία και για ένα επιπλέον βήμα προς μια πιο δίκαιη φορολογία στην Ευρώπη», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά Πιέρ Μοσκοβισί.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα, η ΕΕ και η Ελβετία θα ανταλλάσσουν αυτομάτως από το 2018 πληροφορίες για τους λογαριασμούς των κατοίκων τους.
Τα κράτη έλη κάθε χρόνο θα λαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς φορολογικού μητρώου και την ημερομηνία γέννησης των κατοίκων τους που διαθέτουν λογαριασμούς στην Ελβετία.
Η συμφωνία αυτή «θα πρέπει όχι μόνο να ενισχύσει την ικανότητα των κρατών μελών να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν αυτούς που εξαπατούν την εφορία, αλλά και να δράσει αποτρεπτικά στην απόκρυψη εισοδημάτων και ενεργητικών στο εξωτερικό για φοροδιαφυγή», εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων μεταξύ των χωρών θεβρείται από τα πιο αποτελεσματικά όπλα κατά της φοροδιαφυγής, εφόσον αίρει ντε φάκτο το τραπεζικό απόρρητο και διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ φορολογικών αρχών.
Αναμένεται η Επιτροπή να ολοκληρώσει τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών με την Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Μονακό και τον Άγιο Μαρίνο, που αναμένεται να υπογραφούν πριν από το τέλος της χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου