Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Θεσσαλονίκη: Ξαναγεννιέται η ελπίδα για ίδρυση Παιδιατρικού Νοσοκομείου



ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Το ανεκπλήρωτο όνειρο, και ταυτόχρονα χρόνιο αίτημα των φορέων της Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου παιδιατρικού νοσοκομείου, επανήλθε στο προσκήνιο με τον πλέον επίσημο τρόπο κατά την περιοδεία του υπουργού Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, πριν από δυο εβδομάδες.

Το όραμα δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί στο παρελθόν, κυρίως για οικονομικούς λόγους, ωστόσο ο ιατρικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας δεν έχει σταματήσει να τονίζει την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.
Η λειτουργία του αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα στην περίθαλψη των παιδιών και να σώζει τα δύσκολα και επείγοντα περιστατικά, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος ή να διακομίζονται στην Αθήνα, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για την υγεία τους.
Ως καταλληλότερος χώρος για τη δημιουργία του υποδείχτηκε από τον δήμο και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης τμήμα του πρώην στρατοπέδου Φαρμάκη, ιδιοκτησίας του υπουργείου Αμυνας, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Βασιλίσσης Ολγας, Μητροπολίτου Κυδωνίων, Γεωργίου Παπανδρέου και Πλούτωνος, κοντά στο κτίριο όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πώς «αναστήθηκε» η ιδέα
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, το θέμα θα εξεταστεί άμεσα, σοβαρά και υπεύθυνα, γιατί «η πόλη το δικαιούται». Ο ίδιος ζήτησε από τους νέους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειας) να καταθέσουν αίτημα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να ασχοληθεί προσωπικά και να επισκεφθεί τον αρμόδιο υπουργό, εκτιμώντας ότι και εκείνος θα κατανοήσει την ανάγκη παραχώρησης του οικοπέδου ώστε να γίνει προσπάθεια ένταξης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.
Αναγκαία θεωρεί τη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Θανάσης Εξαδάκτυλος, σύμφωνα με τον οποίο απομένει να φανεί αν θα δοθεί η άδεια παραχώρησης από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οσο για τη χρηματοδότηση, μπορεί να γίνει είτε από δημόσιους πόρους είτε από ευρωπαϊκούς, ενώ χρειάζεται να οριστεί ο φορέας αρμόδιος που θα φέρει την ευθύνη υλοποίησης του έργου.

Η πρόταση του δήμου
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της μελέτης για την αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, προωθεί την τροποποίηση της ισχύουσας ρυμοτομίας για τμήμα της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Φαρμάκη, ώστε να χαρακτηριστεί ως χώρος για την ανέγερση νοσοκομείου παίδων.
Το οικόπεδο θεωρείται κατάλληλο για τη χωροθέτηση του νοσοκομείου, καθώς βρίσκεται εντός της πόλης, με εύκολη πρόσβαση, ακόμα και μέσω αστικών λεωφορείων.
Σύμφωνα με την πρόταση που διατυπώνεται από το δήμο, μπορεί να δεσμευτεί για το σκοπό αυτό έκταση 31 στρεμμάτων.
Στο οικόπεδο, όπως αναφέρει η πρόταση, υπάρχει δυνατότητα ανέγερσης εγκαταστάσεων δυναμικότητας ανάλογης με του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, με το 60% της έκτασης να παραμένει αδόμητο για τη διαμόρφωση χώρων και πρασίνου, ενώ μετά τη διενέργεια διαγωνισμών μπορούν να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά του έργου.

Τραγελαφικές καταστάσεις 
Τα παιδιά που έχουν ανάγκη περίθαλψης μπαίνουν σε μεγάλες και συχνά επικίνδυνες περιπέτειες, εξαιτίας της έλλειψης δομών στη Βόρεια Ελλάδα. Τα παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά παραπέμπονται στην Αθήνα, όπως και πολλά άλλα βαριά περιστατικά από εγκαύματα και δηλητηριάσεις μέχρι παιδοχειρουργικές επεμβάσεις.
Οι οικογένειές τους ζουν μέσα στην αγωνία όταν αναζητούν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Παίδων, αφού η μοναδική που λειτουργεί βρίσκεται στο Ιπποκράτειο και έχει μόλις 8 κρεβάτια! Σχεδόν καθημερινά άρρωστα παιδιά νοσηλεύονται δίπλα σε ενήλικες, αφού οι παιδιατρικές και νεογνολογικές κλινικές γειτνιάζουν με τις κλινικές ενηλίκων. Επιπλέον, οι παιδιατρικές κλινικές είναι διάσπαρτες στα νοσοκομεία της πόλης και οι ειδικότητες που μπορεί να χρειαστούν για να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα ένα περιστατικό εφημερεύουν σε 2 ή 3 διαφορετικά νοσοκομεία!
Η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος Τζίνα Λεπτοκαρίδου- Λακασά, επικεφαλής ιατρικής ομάδας που διαχειρίζεται τη διακίνηση των περιστατικών και καλείται να βρει άμεσα λύσεις για τη σωτηρία παιδικών ψυχών που κινδυνεύουν, περιγράφει ότι δίνεται ένας συνεχής αγώνας για τη ζωή νεογνών και παιδιών που μπαίνουν σε επικίνδυνες περιπέτειες, ειδικά όταν είναι ανάγκη να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Όπως αναφέρει, η έλλειψη ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στελεχωμένου με όλες τις υποειδικότητες της παιδιατρικής καθώς και κρεβατιών εντατικής θεραπείας αναγκάζει τις οικογένειές τους να ψάχνουν αγωνιωδώς κρεβάτι, περιπλανώμενοι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή και από πόλη σε πόλη!
Οπως περιγράφει ο παιδοχειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Λευτέρης Σμαρόπουλος, είναι συχνό φαινόμενο η αναστάτωση που καταλαμβάνει την οικογένεια του άρρωστου παιδιού αλλά και των γιατρών της επαρχίας και των μεγάλων αστικών κέντρων οι οποίοι αναζητούν ποια κλινική, σε ποιο νοσοκομείο θα τους εξυπηρετήσει. Συχνά είναι και τα ευτράπελα, όπως ένα τραυματισμένο παιδί να επισκέπτεται την παιδοχειρουργική κλινική του εφημερεύοντος νοσοκομείου, αλλά για την κάκωση της μύτης του να πρέπει να απευθυνθεί σε άλλο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να διανύσει και... 15 χιλιόμετρα, αν το ένα νοσοκομείο είναι το Ιπποκράτειο και το άλλο το «Γ. Παπανικολάου». Η’, να περιμένει την επομένη εργάσιμη μέρα για να εξυπηρετηθεί. Πολλές φορές μάλιστα τα παιδιά γίνονται... «μπαλάκι» του πινγκ πονγκ ανάμεσα σε Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ, όταν το ένα νοσοκομείο εφημερεύει για παιδιατρικά και όχι για παιδοχειρουργικά ή το αντίστροφο!
Η τραγελαφική κατάσταση μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνη, σύμφωνα με τον κ. Σμαρόπουλο, όταν για παράδειγμα απαιτείται άμεσα η ανάγκη για θωρακοχειρουργό ή καρδιολόγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ιπποκράτειο, που διαθέτει 2 παιδιατρικές κλινικές, μια παιδοχειρουργική, μια παιδοψυχιατρική, 2 μονάδες νεογνών, μια ΜΕΘ παίδων, ένα παιδοογκολογικό τμήμα και ένα παιδοαναπτυξιολογικό κέντρο, δεν έχει ούτε έναν παιδοκαρδιολόγο!

ΕΝΙΘ: Αναγκαίο το παιδιατρικό νοσοκομείο 
Η λειτουργία ενός νοσοκομείου παίδων θα συμβάλλει στην άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών, επιφέροντας και εξοικονόμηση πόρων.
«Θεωρούμε δεδομένη την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας. Για να υπάρχουν όλες οι συναφείς ειδικότητες που απαιτεί η παιδιατρική περίθαλψη, να μην συνωστίζονται οι μικροί ασθενείς με τους ενήλικες αρρώστους αλλά και να μην ψάχνουν οι γονείς τους ποια εμπλεκόμενη ειδικότητα εφημερεύει και σε ποιο νοσοκομείο την ώρα που θα χρειαστούν επείγουσα ιατρική φροντίδα», επισημαίνει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα.
Η ίδια προσθέτει: «Θα πρέπει όμως να σταματήσει πρώτα αυτή η υγειονομική γενοκτονία, να αναταχθεί το σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και της περίθαλψης των ανασφάλιστων οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται. Χρειαζόμαστε άμεσα και προσωπικό και εξοπλισμό στα νοσοκομεία όχι για λόγους... πολυτελείας αλλά για τις ανθρώπινες ζωές».

Μια πονεμένη ιστορία
Η δημιουργία ενός παιδιατρικού νοσοκομείου αποτελεί αίτημα τουλάχιστον 30 ετών των φορέων υγείας της Βόρειας Ελλάδας.
Τον Σεπτέμβριο του 2001 είχε κατατεθεί στον τότε υπουργό Υγείας ολοκληρωμένη πρόταση από τον πρώην πρόεδρο του τότε Β’ ΠεΣΥΠ Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Καλλέργη, όμως δεν έγινε κανένα βήμα.
Η πρόταση προέβλεπε τη δημιουργία νοσοκομείου 450 κλινών, κόστους 73 εκατομμυρίων ευρώ. Εκεί θα στεγάζονταν όλες οι παιδιατρικές κλινικές. Θα διέθετε πλήρη εργαστήρια και χώρους εξυπηρέτησης των μικρών ασθενών. Προτεινόταν η αξιοποίηση οικοπέδου του υπουργείου Υγείας στο Φίλυρο, έκτασης 331.075 τ.μ. ή του ΙΚΑ, στον Φοίνικα, έκτασης 107.210 τ.μ.
Μετά από αναβολές πολλών ετών και ενώ ήταν επιτακτική και ανάγκη ίδρυσης νέου ογκολογικού νοσοκομείου, τον Ιούλιο του 2006, δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή των δύο υπερσύγχρονων νοσοκομείων -του παιδιατρικού και ογκολογικού- με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του τότε δημάρχου Μίκρας, Θεόδωρου Γκουστίλη, παρουσία του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Ακολούθησε, τον Σεπτέμβριο του 2008, υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την κατασκευή των δύο υπερσύγχρονων νοσοκομείων, μεταξύ του δημάρχου Μίκρας, του τότε προέδρου αλλα και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων).
Με τη σύμβαση καθοριζόταν το πλαίσιο συμφωνίας και προσδιορίζονταν τα μέσα, οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησής επρόκειτο να ανεγερθούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), σε έκταση 128.114,00 τ.μ. του δημοτικού διαμερίσματος Καρδίας, που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό στο Ελληνικό Δημόσιο από το δήμο Μίκρας.

Η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν είχε ζητήσει το οικόπεδο από το δήμο Μίκρας
Η επένδυση για την ανέγερση των δύο νοσοκομείων, δυναμικότητας 400 κλινών το καθένα και συνολικού εμβαδού 80.000 τ.μ., όπου θα απασχολούνταν περίπου 6.000 εργαζόμενοι, θα ξεπερνούσε τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ο δήμος Μίκρας θα έπαιρνε τα ανταποδοτικά οφέλη που προβλέπονταν στο μνημόνιο συνεργασίας. Ειδικά το παιδιατρικό νοσοκομείο θα είχε δημόσιο χαρακτήρα, θα παρείχε περίθαλψη σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ. Το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής, εξοπλισμού και συντήρησής του ανερχόταν σε 324.000.000 ευρώ.

Πώς έσβησε το όνειρο
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε ότι τον Δεκέμβριο του 2009, η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ δεν είχε ακόμη προχωρήσει τη διαδικασία να ζητήσει επισήμως το οικόπεδο, που είχε παραχωρηθεί στο Δημόσιο από τον δήμο Μίκρας. Ο φόβος να επιστραφεί το οικόπεδο στο δήμο ήταν ορατός, αν οι διαδικασίες δεν προχωρούσαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010. Ταυτόχρονα, λόγω εκλογών και επικείμενης αλλαγής προσώπων στη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, είχε παγώσει η αξιολόγηση των φακέλων ενδιαφέροντος που είχαν υποβάλει 8 όμιλοι, στην α’ φάση του διαγωνισμού.
Αυτό είχε συνέπεια να μην ξεκινήσει η β’ φάση του διαγωνισμού, η οποία επρόκειτο να αρχίσει το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2009. Αν είχε προχωρήσει κανονικά, θα επιλέγονταν οι 5 από τους 8 ενδιαφερόμενους και θα καλούνταν να καταθέσουν λεπτομερέστερες αναφορές για κόστος ανέγερσης, κτιριακές μελέτες κλπ.
Στα χαρτιά έμεινε το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την ανάδειξη της αναδόχου εταιρίας τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2010, ενώ το 2012 πάγωσαν οριστικά οι διαδικασίες εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου