Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΧΘΕΣ – ΣΗΜΕΡΑ – ΑΥΡΙΟ


  του Νικολ. Ιωάν. Παπαγεωργίου
    

Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και μια ματιά στο παρόν, ίσως μας οδηγήσουν τούτη την ύστατη ώρα σε σωστά συμπεράσματα και ορθές άμεσες ενέργειες.
    Εμείς οι μεγαλύτεροι ασφαλώς και θυμόμαστε:
- Πως διαβάζαμε με λάμπες πετρελαίου.
- Πως οι δρόμοι ήταν όλο χώμα και ο κουρνιαχτός γινόταν σύννεφο με το παραμικρό φύσημα του αέρα.
- Πως μέσα στα σπίτια μας δεν είχαμε τουαλέτα, πλην αυτή που υπήρχε –τρόπος του λέγειν – ήταν μερικά μέτρα μακριά και όχι λίγες φορές στο διπλανό οικόπεδο.
- Πως τότε δεν είχαμε ρεύμα, ούτε ψυγείο. Αυτό το είδος πολυτελείας διέθεταν προνομιούχοι Έλληνες της εποχής!! Λειτουργούσε με πάγο, αλλά το σύνολο των λοιπών συντηρούσε τα ευπαθή τρόφιμα μέσα σε τρουβά στο βάθος του πηγαδιού ή μέσα σε λίπος χοιρινό.
- Πως το στερεότυπο των μαθητριών, μαθητών και δασκάλων ήταν η ποδιά με το άσπρο γιακαδάκι, το πηλήκιο με την κουκουβάγια και το άσπρο μαντήλι στο τσεπάκι του σακακιού η ομπρέλα, για την κάθε κατηγορία αντίστοιχα.
- Πως οι αποστάσεις φάνταζαν ατέλειωτες, αφού τα μέσα συγκοινωνιών ήταν ελάχιστα, το δε κύριο μέσο μεταφοράς ήταν συμπαθέστατα τετράποδα, γι αυτό και δεν υπήρχαν χώροι στάθμευσης αλλά χάνια τα οποία χρησιμοποιούνταν ως πάρκινγκ γαϊδάρων.
- Πως όλος ο κόσμος είχε δουλειά από την οποία εξοικονομούσε τα απαραίτητα για να ζει αξιοπρεπώς.
- Πως μεροκαματιάρηδες κατασκευαστές έφτιαχναν τα πάντα με ελάχιστο κόστος σε σύγκριση με αυτό των μεγαλοκαρχαριών.
- Πως ελάχιστοι χρωστούσαν μικροποσά στις τράπεζες οι οποίες όμως ποτέ δεν διανοήθηκαν να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια τους.
- Πως η δραχμούλα μας ήταν ισχυρότατο νόμισμα, γι αυτό και όρθωνε το ανάστημά της χωρίς «κόμπλεξ» απέναντι σε πανίσχυρα νιμίσματα.
- Πως μπορούσαμε να κυκλοφορούμε στους δρόμους ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, γιατί οι κλέφτες, οι λωποδύτες και οι φονιάδες ήταν ελάχιστοι κι αυτοί ψιλικατζήδες.
- Πως κοιμόμασταν ήσυχοι με τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών μας ορθάνοιχτα.
    Θυμόμαστε πως, πως, πως ……….
    Με λίγα λόγια θυμόμαστε την εποχή της δημιουργίας, όπου η ανέχεια αντιμετωπίζονταν με υπερπροσπάθεια, εργατικότητα και προπάντων ΗΘΟΣ
    Έτσι λοιπόν πορευόμενοι, γεμάτοι με αυτές τις στερήσεις, κάναμε σωστές επιλογές και λίγα χρόνια πριν το τέλος του περασμένου αιώνα η Ελλάδα μας έφθασε εκεί που έφθασε, ψηλά, σε αξιοζήλευτη θέση.
    Σήμερα αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς!!!
    Γνωρίσαμε βλέπετε τους αξιότιμους κ.κ. ΣόιμπλεΝταϊνσελμπλούμΓιούγκερΝτράγκι, τον κ. Υπουργό των εξωτερικών της Αυστρίας, την κ. Λαγκάρντ, καθώς και πλήθος άλλων φίλων της πατρίδας μας.
    Γνωρίσαμε επίσης τον επί των οικονομικών Υπουργό μας κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τους επί της Παιδείας μας αξιότιμους κ.κ. Υπουργούς Μπαλτά και Κουράκη, καθώς και την σεβαστή Υπουργό μας επί του μεταναστευτικού κ. Τασία.                                                                       
    Ακούμε καθημερινά για το Grexit, το Brussels group, το plan b, τους Τζιχάντ που όπως λέγεται μας τιμούν με την παρουσία τους, πλην είναι αόρατοι, γιατί ενδεχομένως να μπερδεύτηκαν με αυτούς που λιάζονται στην Ομόνοια.
    Μερικοί άκουσαν και για offshore εταιρείες. Άλλοι για αποφράδες ημέρες που έρχονται τους μήνες Μάιο ή Ιούνιο.
    Ακούσαμε για κόκκινες γραμμές, καθώς και για διπλό νόμισμα.
    Κανένας δεν άκουσε κάτι το σχετικό για τις περιβόητες λίστες ΛαγκάρντΝικολούδη (κάτι λίγα βγήκαν στη φόρα που αναφέρονταν σχεδόν στο σύνολό τους σε ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης), Λιχτενστάιν, καθώς και για διάφορες άλλες λίστες ληστών της πατρίδας μας!!!
    Κανένας δεν άκουσε τον δακρύσαντα ….. όσιο …… αξιότιμο κ. Αντιπρόεδρο της Βουλής, να αναφέρεται σε εμβάσματα που απευθύνθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού πλην των 58 του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη!!! (Να σκεφθεί κανείς πως πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος Κυβερνήτης της χώρας Ιωαν. Καποδίστριας αρνήθηκε να εγγίσει μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, αφού η χώρα βρίσκονταν, όπως τώρα, μέσα στα ερείπια και οι άνθρωποί της, πάλι όπως τώρα, βυθισμένοι σε έσχατη πείνα!!!! Τι να πούμε για τον Νικ. Πλαστήρα ο οποίος κρυφά διέθετε το μισθό του πρωθυπουργού σε άπορες οικογένειες, δεν άφησε κανένα περιουσιακό στοιχείο και πέθανε κυριολεκτικά στην ψάθα!!! Τίποτα δεν διδάχθηκαν από αυτά τα παραδείγματα εντιμότητας και φιλοπατρίας;;)
    Και μεις χορταίνουμε, όταν βλέπουμε σε όλα τα κανάλια καθημερινά επώνυμους σεφ, να μαγειρεύουν πεντανόστιμα υποθέτω φαγητά, με τρόφιμα προφανώς προερχόμενα από τα κοινωνικά παντοπωλεία.
    Έτσι ζούμε μέσα στην αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας και κυρίως της πατρίδας μας.
    Κι αυτοί ζουν στον κόσμο τους. Και ενώ το μέλλον γενικώς φαντάζει αόρατο, ακόμα δεν κατάλαβαν πως ο κόσμος τους βαρέθηκε και δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ξαναφάει κουτόχορτο.   
    Κι  αυτοί αντί να συσπειρωθούν γύρω από την όποια Κυβέρνηση και όλοι μαζί σαν μια γροθιά, να προσπαθήσουν να ξαναστήσουν όρθια την Ελλάδα μας, κονταροχτυπιούνται δήθεν στη Βουλή μας κι ας γνωρίζουν πως κανένας πλέον δεν τους εμπιστεύεται.
    Δεν έχουμε ανάγκη από υλικά κατεδάφισης, ούτε αυτών που υπήρξαν οι κύριοι συντελεστές της κατεδάφισης. Είναι πλέον καιρός να μας αδειάσουν οικειοθελώς τη γωνιά. Στην Ελλάδα μας ευτυχώς υπάρχουν ακόμα υγιείς δυνάμεις, κυρίως άφθαρτοι νέοι με γνώση, δύναμη και θέληση για προσφορά, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι, πως με λίγη υπομονή μπορούν να την εκπροσωπήσουν αξιοπρεπώς και επαξίως.
    Τα αναφερόμενα στην εποχή της δημιουργίας αποτελούν ευχάριστη ανάμνηση και όχι επιθυμία επανόδου σε αυτά, υποδηλώνουν όμως ότι οι Έλληνες, όπως τότε, οπλισμένοι κυρίως με ΗΘΟΣ, είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανόρθωση της πατρίδας , εφόσον  οι προθέσεις και οι ενέργειες των ηγητόρων τους οδηγήσουν στην άνοιξη.
    Κλείνοντας, θυμήθηκα τα λόγια φιλτάτης Διευθύντριας μικροβιολογικού τμήματος Νοσοκομείου, όπου διετέλεσα Διοικητής:
-  Κύριε Διοικητά εγώ σας ανέφερα τα προβλήματα του μικροβιολογικού. Εσείς υποτίθεται ότι με ακούσατε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου