Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας για πάρτι με υπερχρεώσεις στα νοσήλια ασφαλισμένων


Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας για πάρτι με υπερχρεώσεις στα νοσήλια ασφαλισμένων


Εισαγγελική έρευνα σε Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης μετά από καταγγελία ιατρού – ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ. Στο μικροσκόπιο τρία ΚΑΑ της Θεσσαλονίκης και ένα της Χαλκιδικής
του Βασίλη Παπαναστασούλη
Πανηγύρι με …παράνομες χρεώσεις νοσηλείας ασφαλισμένων από τα Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης (ΚΑΑ) με τη συμπαράσταση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ), καταγγέλλει ένας ιατρός-
ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ  πυροδοτώντας εισαγγελική έρευνα. Με βάση την παραπάνω  επώνυμη καταγγελία ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στο Σώμα Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Κεντρικής Μακεδονίας.
Ζητεί να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα κακουργήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, της απιστίας περί την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και οποιουδήποτε άλλου αδικήματος εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί διαφθοράς. Το ΣΔΟΕ καλείται να πραγματοποιήσει διαχειριστικό έλεγχο  σε βάθος 10ετίας, συγκεντρώνοντας όλα τα σχετικά έγγραφα, για ένα ΚΑΑ και στη συνέχεια να διερευνήσει το ενδεχόμενο τέλεσης ανάλογων αδικημάτων και άλλα τρία Κέντρα Αποκατάστασης σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
Στοιχεία – φωτιά στην καταγγελία
Σύμφωνα με την καταγγελία, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος ήταν σε γνώση και του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο της έρευνας, εκτός από τον καταγγέλλοντα γιατρό, θα κληθούν να καταθέσουν  ενόρκως τα μέλη που απαρτίζουν το υπάρχον Συμβούλιο και ανωμοτί τα μέλη τα οποία συμμετείχαν στο προηγούμενο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο που φέρεται ότι ενέκρινε τις αυθαίρετες δαπάνες.
Ο καταγγέλλων που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο των ΚΑΑ στην Ν. Ραιδεστό, στο Σχολάρι και στην Πυλαία Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και στο Λάκκωμα Χαλκιδικής αναφέρει ότι "όλος ο "χώρος" της αποκατάστασης "νοσεί" και η βασική αιτία είναι το ακριβό νοσήλιο των 150 ευρώ {…}. Την πρωτοπορία και τη διαχρονικότητα της παραβατικότητας την έχει το ΚΑΑ της Ν. Ραιδεστού που παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα του χώρος της αποθεραπείας, με συμπεριφορά που είναι αυθαίρετη, προκλητική και υβριστική  έναντι της υπηρεσία η οποία είναι ο κύριος χρηματοδότης του".
Ακόμη  επισημαίνει ότι η υπηρεσία "κωφεύε ή τουλάχιστον αδιαφορούσε" καθώς έχουν κατατεθεί 7  έγγραφες αναφορές του, τους τελευταίους 5 μήνες, χωρίς να έχει γίνει οτιδήποτε. Τα γεγονότα αφορούν εντελώς αυθαίρετες και παράνομες χρεώσεις νοσηλείας ασφαλισμένων που διαρκούν πολλούς μήνες  και είναι πέρα και έξω από κάθε σύμβαση και κανονισμό νοσηλείας ενώ "η διαπίστωση του προβλήματος έγινε τον Νοέμβριο 2014 , όταν κατά τη διάρκεια τακτικού ελέγχου στις αιτήσεις του ΚΑΑ, για παρατάσεις νοσηλείας ασφαλισμένων , προς το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) ".
Σημειώνει ότι  εισηγήθηκε σημαντική περιστολή των δαπανών  γιατί υπήρχε αυθαίρετος εμπλουτισμός των διαγνώσεων, αιτιάσεις ασύμβατες προς την ιατρική και τη δεοντολογία της αλλά και τυπικοί λόγοι καθυστερημένης υποβολής , λαθών στα έντυπα της υποβολής κ.α. "Την τακτική των παρατάσεων νοσηλείας , μέσω ΑΥΣ , την ακολουθούν κι άλλα ΚΑΑ αλλά πρέπει να σημειωθεί και το μέγεθος των παρατάσεων που ζητά το ΚΑΑ Ν. Ραιδεστού, ήταν 1,5 ή 2 ή και 3 φορές μεγαλύτερο της κανονικής νοσηλείας".
Ενδεικτικά αναφέρει ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, μόνο 4 ασθενείς , είχαν 529 ημέρες αυθαίρετης και παράνομης νοσηλείας , με ημερήσιο νοσήλιο 150 ευρώ.  "Στο "παράπτωμα"συμμετείχαν και αυτοί που έχουν ορκιστεί για τον ακριβώς αντίθετο σκοπό- δηλαδή την προάσπιση ου δημοσίου συμφέροντος" αναφέρει  ο γιατρός ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα διαφθοράς.  "Παρακαλώ σταματήστε αυτό το "πανηγύρι" " γράφει στην καταγγελία του.
Τέλος τονίζει ότι: "Στο όλο ζήτημα , σημαντική είναι η στάση του ΑΥΣ , με την προηγούμενη σύνθεση του (η νέα σύνθεση επιδεικνύει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά), που εξέδωσε ευνοϊκές αποφάσεις για παρατάσεις νοσηλείας , ειδικά για το ΚΑΑ Ν. Ραιδεστού, με σοβαρότατες αποκλίσεις από τη νόμιμη διαδικασία". Και  επισημαίνει ότι: Η υπηρεσία αρχικά αγνοούσε τις αναφορές του, δεν τις προωθούσε στην ιεραρχία  , μέχρι που προχώρησε στην αντικατάσταση του ενώ την ίδια ώρα εκκρεμεί το αίτημα του ίδιου του ελεγκτή προς την υπηρεσία του , περί αναστολής της αντικατάστασης του μέχρι την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου