Κυριακή 10 Μαΐου 2015

2η Κυριακή Μαΐου: Ημέρα της Μητέρας

Picture
Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του,
διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, 
την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί 
πραγματικά στην επιτυχία.


                                               Φρόυντ

Άννα Μαρία Ριβς Τζάρβις

Η Άννα Μαρία Ριβς Τζάρβις οργάνωσε και συντόνισε μια σειρά από αγώνες υπέρ της μητρότητας και οραματίστηκε την καθιέρωση μιας ημέρας προς τιμή όλων των μητέρων. Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Μαΐου το 1914, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Woodrow Wilson απεδέχθη το συγκεκριμένο αίτημα και συναίνεσε στον εθνικό εορτασμό της μητρότητας. Τη σκυτάλη έλαβαν και άλλες χώρες με αποτέλεσμα από εθνική εορτή, να μετατραπεί σε παγκόσμια ημέρα η 2η Κυριακή του Μαΐου.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση εστιάζεται στην κατάληξη αυτής της ιστορίας. Οι έμποροι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον εορτασμό και άρχισαν να πουλάνε λουλούδια και κάθε λογής δώρα. Η Άννα Μαρία Ριβς Τζάρβις ενοχλήθηκε από αυτήν την εξέλιξη και αποφάσισε να συλλέξει υπογραφές για να σταματήσει ο εορτασμός αυτός. Μέχρι και τον θάνατο της, ο αγώνας ενάντια στους εμπόρους ήταν συνεχής, καθώς θεωρούσε ότι πρόσβαλαν την ίδια τη μητέρα. Ακόμα, παρότρυνε τους πολίτες να μην αγοράζουν δώρα αλλά να αρκεστούν σε προσφορές αγάπης. Έτσι λοιπόν, το όνομα της, έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη συγκεκριμένη ημέρα, καθώς ήταν η γυναίκα που οραματίστηκε τη συγκεκριμένη γιορτή αλλά και πάλεψε μέχρι τέλους για την κατάργηση της. 

Ο ρόλος της μητέρας

Η γυναίκα στην εποχή μας καλείται να φέρει εις πέρας, με επιτυχία, μια σειρά από υποχρεώσεις που πηγάζουν από τους ρόλους που έχει αναλάβει. Οι υποχρεώσεις δεν περιορίζονται πλέον, στη μητρότητα και στο νοικοκυριό αλλά επεκτείνονται σε εργασιακές και επαγγελματικές διαστάσεις. Η πίεση του χρόνου, το άγχος, η εργασιακή εξουθένωση, η ψυχική αλλά και σωματική φθορά οδηγούν τη μητέρα σε οριακές καταστάσεις. Στην ουσία έρχεται αντιμέτωπη με τις ίδιες της, τις δυνάμεις και αντοχές. Όλα αυτά όμως, απωθούνται στιγμιαία και ως εκ θαύματος, όταν υπάρχει η αναγνώριση των προσπαθειών της από τον σύντροφο και από το παιδί της. Έτσι λοιπόν, η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη προς τη μητέρα, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς εκείνη και προς όλους όσους στηρίζουν τις προσπάθειες της.                                                                                                       
                                                                                               Συντακτική Ομάδα του Site

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου