Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Θεσσαλονίκη: Το 2014 το πιο βροχερό έτος των τελευταίων 85 ετών!


Θεσσαλονίκη: Το 2014 το πιο βροχερό έτος των τελευταίων 85 ετών!

Ρεκόρ βροχοπτώσεων από το 1930 σημειώθηκε την περυσινή χρονιά. Τέσσερις φορές περισσότερη βροχή από το κανονικό τον Ιούλιο του 2014! Τα πρώτα στοιχεία για το 2015. Αναλυτικοί πίνακες
του Βασίλη Παπαναστασούλη
Ρεκόρ βροχοπτώσεων σημειώθηκε το 2014 στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ -που λειτουργεί από το 1930-
ήταν το πιο υγρό έτος των τελευταίων 85 ετών και αυτό παρά το γεγονός ότι ήταν το πιο θερμό έτος, σε πλανητική κλίμακα.
Στα χνάρια του 2014 φαίνεται ότι κινείται και το  2015, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι βροχές ήταν λιγάκι αυξημένες. Όμως ο Μάρτιος ήταν 2,3 φορές περισσότερο βροχερός απ' το κανονικό (περίοδο 1961-1990). Οι πρώτοι τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς, φαίνεται να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα βροχόπτωσης. Όμως ο Απρίλιος του 2015 υπολείπεται του μέσου όρου κατά 48%. Πάντως, σύμφωνα με το Διευθυντή του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, καθηγητή κ.Θεόδωρο Καρακώστα, είναι απίθανο, έως σχεδόν αδύνατο, να έχουμε δύο συνεχόμενα έτη με ρεκόρ βροχόπτωσης!
Ο μ/ο της 85ετίας στη Θεσσαλονίκη είναι 466 χιλιοστά ενώ του 2014 είναι 912 χιλιοστά Μηνιαία βροχόπτωση. Η μηνιαία βροχόπτωση τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο ήταν 4πλάσια από το κανονικό και τον μήνα Δεκέμβριο ήταν 3πλάσια.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη όπου το σύνολο της βροχόπτωσης σχεδόν διπλασιάστηκε. Το 2014 ήταν 912 χιλιοστά, με τον μέσο όρο (μ/ο) της 85ετίας τα 466 χιλιοστά, ενώ το δεύτερο πιο υγρό έτος (από το 1930) ήταν το 1987, με 650 χιλιοστά και το τρίτο πιο υγρό ήταν το έτος 1937, με 640 χιλιοστά βροχής. Επεξηγηματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι, σαν να έπεσαν, 912 κιλά νερού σ’ ένα τετραγωνικό μέτρο, ή 912 τόνοι σ' ένα στρέμμα εδάφους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την ίδια χρονιά (το 2014), σημειώθηκε και ημερήσιο ρεκόρ βροχόπτωσης. Τη βροχερή ημέρα της 16ης Ιουλίου 2014, το ύψος του νερού ήταν 107 χιλιοστά, ενώ 117 χιλιοστά καταγράφηκαν για ολόκληρο τον Ιούλιο. Δηλαδή μέσα σε μια μέρα σημειώθηκε το 92% της μηνιαίας βροχόπτωσης.
«Μιλάμε για μια πολύ  μεγάλη βροχόπτωση, σε μικρή χρονική περίοδο, που ονομάζεται καταιγίδα. Ο ρυθμός της βροχής ήταν τόσο έντονος που ο υδροφόρος ορίζοντας δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό, με αποτέλεσμα αυτό να φεύγει ως απορροή και να χάνεται στη θάλασσα. Ακόμη και αν ήταν κάτω από το μ/ο, δεν μπορεί να απορροφηθεί», επισημαίνει στη Voria.gr o Διευθυντής του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, καθηγητής κ. Θεόδωρος Καρακώστας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο άνθρωπος κάνει οικονομία όταν έχει χρήματα, όταν δεν έχει δεν μπορεί να αποταμιεύσει». Δηλαδή, «όταν βρέχει μπορούμε να μαζέψουμε και να αποθηκεύσουμε το νερό (αφού βέβαια η Πολιτεία κατασκευάσει-δημιουργήσει αποταμιευτήρες – ρεζερβουάρ), ώστε να το χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος, ο πολίτης, σε περιπτώσεις ξηρασίας. Το νερό είναι βασικό και απαραίτητο αγαθό για τον άνθρωπο».
Ο αριθμός ημερών βροχής όλης της 10ετίας είναι κάτω σε σχέση με το μ/ο, εκτός από το 2014 που δείχνει ότι περίπου το 40% των ημερών του έτους είχαμε βροχή. Συγκεκριμένα: Το Δεκέμβριο είχαμε βροχή τις 17 ημέρες από τις 31 ημέρες του μήνα, δηλαδή σχεδόν οι μισές μέρες ήταν βροχερές. Παρόμοια για το Νοέμβριο, τον Απρίλιο ακόμη και για τον Ιούνιο.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Θόδωρου Καρακώστα στην Ένωση Φυσικών Βόρειας Ελλάδας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.
*Όλοι οι πίνακες αναφέρονται στα επίπεδα βροχόπτωσης στη Θεσσαλονίκη κατά το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου