Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Βαλαβάνη: Σε 15 ημέρες οι νέες αντικειμενικές αξίες


Βαλαβάνη: Σε 15 ημέρες οι νέες αντικειμενικές αξίες

Τι δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό
Μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα έχουμε έτοιμο νομοσχέδιο με τις προτάσεις του ΣτΕ για τις νέες αντικειμενικές αξίες, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον ρ/σ Alpha.

«Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15πενθήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Bουλή, που ένα τμήμα της θα αποτελεί και υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβούλιου Επικρατείας» ανέφερε συγκεκριμένα.
Σε ό,τι αφορά τη νέα παράταση που δόθηκε για τη ρύθμιση φορολογικών χρεών προς το Δημόσιο, η αναπληρώτρια υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η τρίτη και τελευταία παράταση για τις 100 δόσεις, επαναλαμβάνοντας ότι οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 700 χιλιάδες και το ποσό που μπαίνει σε ρύθμιση θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, αν κλείσουν όλες οι αιτήσεις.
Σημείωσε μάλιστα ότι «αν πάει καλά αυτός ο μήνας υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσουμε τα 6 δισ. και να ξεπεράσουμε τους 700.000 ανθρώπους που έχουν κάνει αίτηση».
Παράλληλα, συνέστησε στη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων να κάνει μια αξιολόγηση των πολιτικών του Δημοσίου και να αποφεύγει τις κατασχέσεις όσο διάστημα τρέχει η ρύθμιση γιατί χάνονται αιτήσεις.
Είπε επίσης ότι και το υπουργείο Εργασίας αναζητεί φόρμουλα για παράταση λίγων ημερών στη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για την αμνηστεία των καταθέσων στο εξωτερικό, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία με την Ελβετία για φόρο 15% επί των αδήλωτων καταθέσεων δεσμεύει και τις αντίστοιχες πράξεις και με τις υπόλοιπες χώρες:
«Θα σας πω μόνο για το εξωτερικό γιατί αυτό είναι καθαρό ζήτημα και δεν είναι θέμα της διαπραγμάτευσης, ότι η συμφωνία που έκλεισε με την Ελβετία δεσμεύει ουσιαστικά τις αντίστοιχες πράξεις και για όλες τις υπόλοιπες χώρες, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει ένα ποσοστό με την Ελβετία και διαφορετικό ποσοστό για τις υπόλοιπες χώρες. Η συμφωνία με την Ελβετία λέει ότι οι Ελβετικές τράπεζες στέλνουν μια επιστολή σε όλους τους Έλληνες που έχουν χρήματα στην Ελβετία, στην οποία τους καλούν να καταβάλλουν 15%».
Επίσης, η κ. Βαλαβάνη που τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών ως μέσο καταπολέμησης φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.
«Σε σχέση με τους ηλικιωμένους οι περισσότεροι έχουν ένα παιδί, ένα εγγόνι που μπορεί να τους βοηθήσει. Οι συνταξιούχοι έχουν μια ιδιορρυθμία. Είτε τους χρειάζεται είτε όχι πηγαίνουν και την παίρνουν (σύνταξη) γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη. Έχουν την αίσθηση ότι δεν θα την βρουν στο λογαριασμό αν πάνε μετά από μια εβδομάδα. Αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» επεσήμανε η κ. Βαλαβάνη και πρόσθεσε:
«Μια ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών γενικευμένη είναι ο μόνος τρόπος να πληρώνεται κανονικά το ΦΠΑ κανονικά … Θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Θα υπάρξει ιδιαίτερη φροντίδα για τους ηλικιωμένους για αυτούς που δεν έχουν έχουν ένα παιδί, εγγόνι να τους βοηθήσει, θα υπάρχουν τα ΚΕΠ που θα μπορείς να πηγαίνεις και να σε βοηθούν να μπαίνεις σε όλα αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα».
Σε ό,τι αφορά τη θέση της στην κυβέρνηση, σημείωσε: «Αν δεν θεωρούσα τον εαυτό μου ταγμένο από τη στιγμή που βρέθηκα σε αυτή την ηλεκτρική καρέκλα, γιατί ηλεκτρική καρέκλα είναι αυτή η θέση, δεν θα δεχόμουν να αναλάβω αυτή τη θέση. Θέλω όταν φύγω να αφήσω ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου