Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Mικτές Ελληνορωσικές εταιρείες: Το σχέδιο της Μόσχας για να μπει τέλος στο εμπάργκο των ελληνικών προϊόντων

Ως «πολύ θετικές» χαρακτήρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, τις τρίωρες συνομιλίες που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του σε Ρώσους δημοσιογράφους.
«Οι συνομιλίες ήταν πολύ θετικές. Όντως διαμορφώθηκαν πολλά επίπεδα συνεργασίας, τα πάντα συμφωνήθηκαν και υπάρχουν κοινά σχέδια προς υλοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεσκόφ.

Όπως διευκρίνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος, κεντρικός στόχος είναι η εξισορρόπηση και αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών, που μειώθηκε δραματικά το 2014 περί το 40%. «Οι δυνατότητες είναι αρκετά μεγάλες, υπάρχουν κοινά σχέδια, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε. Γι' αυτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά θετικά. Το βασικό είναι ότι οι Έλληνες εταίροι μας έχουν διάθεση συνέχισης της συνεργασίας σε κάθε περίπτωση, πράγμα, που βρίσκει απόλυτη ανταπόκριση και από τη ρωσική πλευρά» παρατήρησε ο κ. Πεσκόφ.
Το Κρεμλίνο, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε και το ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα είναι ο κεντρικός τιμώμενος ξένος ηγέτης στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που είχε περιφρονηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια από την ελληνική πλευρά. Τον Ιούνιο επομένως ο Α.Τσίπρας θα βρεθεί ξανά στη Ρωσία και μάλιστα όταν θα συμπληρώνεται το δίμηνο προετοιμασίας, που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την ίδρυση μεικτών ελληνορωσικών εταιρειών μεταποίησης «ελληνικής πρώτης ύλης», οι οποίες και θα είναι ο φορέας της έμμεσης παράκαμψης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.
Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, Ρώσοι επιθεωρητές θα ελέγξουν κτηνοτροφικές μονάδες, εταιρείες γαλακτοκομικών και ιχθυοκαλλιέργειες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν όσο διευρύνεται η γκάμα των προϊόντων, που θα επανεισάγονται στη ρωσική αγορά από τις χώρες αυτές.
«Δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματη επιστροφή των προϊόντων, που εντάχθηκαν στο εμπάργκο» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Εποπτείας Αλεξέι Αλεξέενκο μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24», όμως η υπηρεσία του είναι έτοιμη να διευρύνει και επιταχύνει τους ελέγχους, που θα απαιτηθούν, ώστε να υλοποιηθεί η κεντρική πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου για ενθάρρυνση των εισαγωγών «αγροτικής και κτηνοτροφικής πρώτης ύλης» από κοινοπραξίες με έδρα τη Ρωσία.
 
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου