Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

FT: Ο ήλιος λάμπει, τα εστιατόρια γεμάτα και κανένας πανικός στην Αθήνα


FT: Ο ήλιος λάμπει, τα εστιατόρια γεμάτα και κανένας πανικός στην Αθήνα

Το δημοσίευμα των Financial Times περιγράφει την κατάσταση στη χώρα, σημειώνοντας πως αυτό που προκαλεί εντύπωση σχετικά με τη διάθεση στην Αθήνα είναι η εξαιρετική ηρεμία παρά τα σενάρια χρεοκοπίας
«Ο ήλιος λάμπει, τα εστιατόρια γεμάτα και κανένας πανικός στην Αθήνα» είναι ο τίτλος άρθρου του Βρετανού δημοσιογράφου Τόνι Μπάρμπερ στους Financial Times.

Ο δημοσιογράφος ταξίδεψε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και στο δημοσίευμά του περιγράφει την κατάσταση στη χώρα, σημειώνοντας πως αυτό που προκαλεί εντύπωση σχετικά με τη διάθεση στην Αθήνα είναι η εξαιρετική ηρεμία. «Ο ήλιος λάμπει και όλοι έχουν επιστρέψει από το αναζωογονητικό διάλειμμα του Πάσχα» σημειώνει ο Μπάρμπερ. 
Όπως αναφέρει στο άρθρο του, «ένας γνωστός μού λέει ότι τα εστιατόρια είναι τόσο γεμάτα -με Έλληνες, όχι μόνο με ξένους τουρίστες- ώστε ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει κράτηση πουθενά τις προάλλες. Όλα αυτά δεν δείχνουν μια κοινωνία που ξέρει, ή φοβάται, ότι βρίσκεται δύο βήματα από το γκρεμό.
Σύμφωνα με τον Μπάρμπερ, η κατάσταση στην Αθήνα ήταν πιο τεταμένη τον Ιούνιο του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, ταρακούνησε το πολιτικό κατεστημένο χάνοντας παρά λίγο τις εκλογές.
«Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι στην εξουσία, και πραγματικά συμπεριφέρεται με τρόπο που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μπορεί κάποιος να ανέμενε από τους πολίτες να είναι ανήσυχοι, απελπισμένοι ή θυμωμένοι. Αλλά δεν είναι. Είναι κουρασμένοι και μοιρολάτρες» αναφέρει ο αρθρογράφος.
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει τον εαυτό της σε μία ηθική, πατριωτική αποστολή, οι στόχοι της οποίας είναι βαθιά χρωματισμένοι από την πορεία της ελληνικής ιστορίας τον 20ό αιώνα».
«Στην Αθήνα, δεν ακούω τίποτα που να δείχνει ότι η κυβέρνηση θα θυσιάσει αυτή την αποστολή, προκειμένου να γίνουν οι παραχωρήσεις προς τους πιστωτές της Ελλάδας που απαιτούνται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου