Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Γυμναστική για όλους στα πάρκα της Θεσσαλονίκης



Τη γυμναστική τους στα πάρκα της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι Θεσσαλονικείς στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος μαζικής άθλησης στη φύση, το οποίο προτίθεται να υλοποιήσει ο κεντρικός δήμος μέσα στην άνοιξη.
Το θέμα που αφορά την οργάνωση του προγράμματος αυτού αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης έπειτα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλης Χρυσίδου.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση που κατατίθεται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να προσφέρει στους πολίτες κάθε ηλικίας τη δυνατότητα της ελεύθερης άσκησης σε εξωτερικούς φυσικούς χώρους, προτρέποντάς τους να αφήσουν την καθιστική ζωή και να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με γνώμονα την υγεία σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία.
Αρχή απο τα πάρκα της παραλίας
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από τις υπηρεσίες που εποπτεύονται από την Έλλη Χρυσίδου το πρόγραμμα μαζικής άθλησης θα αρχίσει πιλοτικά από την περιοχή της πέμπτης δημοτικής κοινότητας και συγκεκριμένα από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, που βρίσκεται στην αναπλασμένη νέα παραλία. Σε επόμενη φάση, όπως διαβεβαιώνει στην εφημερίδα ''Μακεδονία'' η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, θα επεκταθεί και θα υλοποιείται σε ένα πάρκο σε κάθε δημοτική κοινότητα, όπως και στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή γυμναστών από τα δύο τμήματα της διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ θα συνεργαστούν και εθελοντές γυμναστές. Οι δράσεις μαζικής άθλησης στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής θα πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα, από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, και θα απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η ομαδοποίηση των συμμετεχόντων θα γίνεται από τους καθηγητές φυσικής αγωγής ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία τους.
Ομαδικό τζόκιγκ
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης ιδανικές εναλλακτικές μορφές άθλησης στη φύση θεωρούνται ο περίπατος, η πεζοπορία, το τρέξιμο, το τζόκιγκ, η γιόγκα, η ποδηλασία, η ελεύθερη αερόβια γυμναστική για καλύτερη φυσική κατάσταση, όπως και τα προγράμματα pilates.
"Αυτές οι μορφές άθλησης απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας, χαρίζουν υγεία, ενέργεια, μακροζωία, μειώνουν το άγχος, την αρτηριακή πίεση, τα περιττά κιλά, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και είναι ανέξοδες", επισημαίνουν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.
Στην εισήγησή τους προς το δημοτικό συμβούλιο υπογραμμίζουν ακόμη ότι η άσκηση στο φυσικό περιβάλλον αποτελεί μία νέα κίνηση, που ξεκίνησε από το εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε και στην Ελλάδα. "Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελής, επειδή επηρεάζει βιολογικά τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ συνδυάζει τη σωματική ευρωστία με τη γνωριμία και την επαφή του ανθρώπου με τη φύση", σημειώνεται στο ίδιο κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου