Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Νέο σύστημα διαχείρισης των διδακτορικών διατριβών


Νέο σύστημα διαχείρισης των διδακτορικών διατριβών

Δημιουργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Εκσυγχρονίζεται περαιτέρω η διαδικασία κατάθεσης όλων των ελληνικών διδακτορικών στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, χάρη στην ανάπτυξη του ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Διατριβών, το οποίο δημιουργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον οι γραμματείες των ΑΕΙ, ο διδάκτορας και το προσωπικό του ΕΚΤ συνεργάζονται για την ηλεκτρονική κατάθεση των διδακτορικών διατριβών στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ). Μετά την υποστήριξη μιας διδακτορικής διατριβής και προκειμένου να χορηγηθεί ο τίτλος του διδάκτορα από το αντίστοιχο ΑΕΙ, απαιτείται η κατάθεσή της στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ), για την ανάπτυξη του οποίου είναι υπεύθυνο το ΕΚΤ. Στα τελευταία 20 χρόνια της λειτουργίας του, στο ΕΑΔΔ έχουν συγκεντρωθεί και διατίθενται περισσότερες από 31.000 διδακτορικές διατριβές.
Οι διατριβές αυτές έχουν εκπονηθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια από Έλληνες και ξένους διδάκτορες και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού από Έλληνες διδάκτορες (αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ). Για περισσότερες από 25.000 διατριβές παρέχεται ελεύθερα η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της διατριβής. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες (περισσότεροι από 40.000 μέχρι σήμερα) μπορούν, επίσης, να παραγγείλουν online μια διατριβή σε έντυπη μορφή ή σε CD/DVD, ή να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ψηφιοποίηση/ανάρτηση του πλήρους κειμένου μιας διατριβής που δεν διατίθεται διαδικτυακά.
Το νέο Σύστημα Διαχείρισης και Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Διδακτορικών Διατριβών αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο σύστημα απόθεσης των διατριβών στο ψηφιακό αποθετήριο, επιτρέποντας σε όλους τους εμπλεκόμενους (γραμματείες AEI, διδάκτορες, ΕΚΤ) να διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες κατάθεσης με εύκολο και άμεσο τρόπο, καθοδηγώντας τους στα διαδοχικά βήματα της κατάθεσης. Στον σχεδιασμό της νέας πλατφόρμας περιλαμβάνεται και μια ηλεκτρονική φόρμα που απευθύνεται στους διδάκτορες, μέσω της οποίας συλλέγονται στοιχεία για την χαρτογράφηση σε εθνικό επίπεδο του υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινου δυναμικού.
Το ερωτηματολόγιο ακολουθεί τις μεθοδολογικές κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ και της Eurostat. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου συστήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΤ, τα πληροφοριακά συστήματα του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών αναβαθμίστηκαν και επεκτάθηκαν σημαντικά για την υποστήριξη της εκσυγχρονισμένης υπηρεσίας διαδικτυακής κατάθεσης. Το σύστημα είχε τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2014, με τη διάθεσή του σε επιλεγμένες γραμματείες τμημάτων ΑΕΙ. Το νέο σύστημα διαχείρισης και ηλεκτρονικής κατάθεσης των διδακτορικών διατριβών είναι πλέον διαθέσιμο σε όλες τις γραμματείες των ΑΕΙ και το ΕΚΤ τις καλεί να το χρησιμοποιούν εφεξής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου