Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Στις επόμενες εβδομάδες η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εγκαινιαστεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, όπως τόνισε... ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας,
μιλώντας στην εκδήλωση "Δρόμοι της πόλης-διαδρομές πολιτισμού", που διοργάνωσε η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για επανεκκίνηση, τις επόμενες μέρες, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, με άλλη σύνθεση και ευελιξία στη λειτουργία του. Είπε, ακόμη, ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί η ανάδειξη και αποκατάσταση του δυτικού θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Σε ότι αφορά το τουριστικό ρεύμα προς την πόλη, υπογράμμισε ότι, όπως φαίνεται από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο και τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, παρατηρείται σημαντική αύξηση.

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, η Κεντρική Μακεδονία έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες που αναζητούν κάτι παραπάνω από το φυσικό κάλλος και επισημάνθηκε ότι η Βεργίνα, το Άγιον Όρος, η Αμφίπολη, τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης αποτελούν πολιτιστικό θησαυρό και "θαμμένη φλέβα χρυσού", που πιθανόν να μην έχει αξιοποιηθεί επαρκώς για την προσέλκυση τουριστών.

Την ανάγκη για συνέργειες, μεταξύ των φορέων του πολιτισμού και του τουρισμού, επισήμανε η Χρύσα Ζαρκαλή, μουσειολόγος, υπεύθυνη επικοινωνίας του Κρατικού Μουσείου Σύχρονης Τέχνης, που φιλοξενεί 1.277 έργα της Συλλογής Κωστάκη.

Επισήμανε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων, ωστόσο, όπως είπε, είναι αναγκαίες μια σειρά παρεμβάσεων στις υποδομές, τις συγκοινωνίες, το πλαίσιο λειτουργίας (π.χ. ευέλικτο ωράριο) και ανταγωνιστικές προσφερόμενες υπηρεσίες.

Πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες αποτελεί και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, που βραβεύθηκε το 2005 ως Μουσείο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η διευθύντριά του, αρχαιολόγος, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, τόνισε ότι από το 2011 έως το 2014 η επισκεψιμότητα του αυξήθηκε κατά 120% και του Λευκού Πύργου, που υπάγεται στο Μουσείο κατά 135%.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Χρίστος Ζαφείρης, τόνισε ότι στον τουρισμό λείπει ο στρατηγικός στόχος και οι φορείς λειτουργούν αποσπασματικά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννης Γιώργος, Βούλα Πατουλίδου και Σοφία Μαυρίδου, καθώς και η πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Χόιπελ.

http://www.ksipnistere.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου