Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ποιες ασθένειες είναι χειρότερες το πρωί



Οι περισσότεροι άνθρωποι μετά από έναν καλό ύπνο το βράδυ, ξυπνούν ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια για να ξεκινήσουν τη μέρα.
Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για όσους πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες τα συμπτώματα των οποίων αντί να υποχωρήσουν, το πρωί επιδεινώνονται.

Αυτές είναι:
Ουρική αρθρίτιδα
Η ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα, εμφανίζεται όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα είναι παθολογικά αυξημένα, διότι το περιττό ουρικό οξύ δημιουργεί κρυστάλλους που «παγιδεύονται» στις αρθρώσεις ή στους μαλακούς ιστούς, προκαλώντας έντονο πόνο.
Οι κρίσεις του πόνου συχνά εκδηλώνονται αργά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Εκτιμάται ότι αυτό οφείλεται στο ότι η φλεγμονή στις πονεμένες αρθρώσεις επιδεινώνεται τη νύχτα επειδή «κρυώνουν» οι αρθρώσεις και ταυτοχρόνως μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό. Η κορτιζόλη είναι η φυσική αντιφλεγμονώδης και παυσίπονη ορμόνη του σώματος.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου ή της σπαστικής κολίτιδας, όπως αλλιώς λέγεται, είναι η οξεία διάρροια το πρωί. Οι πάσχοντες έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης το πρωί απ” ό,τι οι υγιείς άνθρωποι, με συνέπεια να επιδεινώνονται τα συμπτώματα του συνδρόμου.
Πονοκέφαλος
Τα μισά κρούσματα ημικρανίας αρχίζουν το πρωί, ο πονοκέφαλος τάσεως συχνά ξυπνάει τους ασθενείς πρωί-πρωί, ενώ ακόμα και οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συχνά έχουν πονοκέφαλο το πρωί.
Η πρωινή εμφάνιση της ημικρανίας και των πονοκεφάλων τάσεως πιθανώς σχετίζεται με την σημαντική μείωση των επιπέδων των φυσικών παυσίπονων του οργανισμού (όπως οι ενδορφίνες) μεταξύ 4 και 8 το πρωί.
Πόνος σε μέση ή αυχένα
Ένας στους τρεις ενήλικες ξυπνάει με πόνο στη μέση ή στον αυχένα. Η αιτία είναι συνήθως το λάθος στρώμα ή το μαξιλάρι. Το παθαίνουν επίσης όσοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα λόγω της συσσώρευσης κατά τη νύχτα φλεγμονωδών ουσιών στις αρθρώσεις εξαιτίας της ακινησίας.
Πονόλαιμος
Ανεξαρτήτως αιτιολογίας, ο πονόλαιμος έχει την τάση να είναι χειρότερος το πρωί. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στο ότι ο λαιμός έχει «στεγνώσει» στη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή έχει αποξηρανθεί ο βλεννογόνος που επιστρώνει το στόμα και την αεροφόρο οδό.
Βήχας
Η αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης που υπάρχουν σε στρώματα, κλινοσκεπάσματα και χαλιά, μπορεί να οδηγήσει σε πρωινό βήχα, επειδή προκαλεί συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες στη διάρκεια της νύχτας. Έντονος βήχας μπορεί να προκληθεί το πρωί και εξαιτίας του άσθματος, ιδίως τον χειμώνα όταν οι αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία της ατμόσφαιρας επιδεινώνουν τα συμπτώματά του.
http://www.fnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου