Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές στα επιδόματα εορτών για τους συνταξιούχους

ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές στα επιδόματα εορτών για τους συνταξιούχους
Νόμιμες για δημοσιονομικούς λόγους έκρινε τμήμα του ΣτΕ τις περικοπές που έγιναν στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων υγείας των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.
Οι περικοπές «πέρασαν» από το ανώτατο δικαστήριο με την… αντίρρηση του προέδρου, ο οποίος μειοψήφησε.

Με σειρά αποφάσεών του (1031-1035/2015) το δικαστήριο τις έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κρίνοντας ότι έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας και απέβλεπαν στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνέβαλε στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Εκριναν επισης οτι «δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας”.
Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Σακελλαρίου που μειοψήφησε σε όλες τις περιπτώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές. Το δικαστήριο όμως κατά πλειοψηφία απέρριψε τις προσφυγές κατά των νόμων 3845/2010, κ.λπ. που είχαν υποβάλλει οι : 1) Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, 2) Πανελλήνιο Σωματείο Συνταξιούχων Εργατοϋπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου και Υγραερίου, 3) Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Ανάπτυξης, 4) Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, 5) Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 6) αισθητός αριθμός συνταξιούχων. Όλοι οι προσφεύγοντες υποστήριξαν στις αιτήσεις τους ότι δεν αναζητήθηκαν άλλες λύσεις δημοσιονομικού “συμμαζέματος” πριν η διοίκηση οδηγηθεί στις περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου