Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Θύελλα για τις καταθέσεις πολιτικών στο εξωτερικό


Θύελλα για τις καταθέσεις πολιτικών στο εξωτερικό


Λίστα με τους 38 πολιτικούς που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Πολιτική θύελλα για την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη
Πρώην πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές, είχαν και έχουν αποταμιεύσεις σε ξένες τράπεζες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Πόθεν Έσχες.

Όπως προκύπτει από τα «πόθεν έσχες», τα οποία παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Παραπολιτικά» σε ρεπορτάζ του Γ. Λυκουρέντζου, οι καταθέσεις του εξωτερικού που δηλώθηκαν έχουν συνολικά ως εξής: 7.226.779 ευρώ, 639.656 δολάρια ΗΠΑ, 1.128.638 λίρες Αγγλίας και 69.014 ελβετικά φράγκα.
Την ίδια στιγμή, πολιτική θύελλα προκάλεσε η δημοσιοποίηση εισαγγελικής έρευνας για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Όπως αποκάλυψε η Real News,  «o πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του στις 20-1-2015 ζητά από τη Βουλή να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Γκίκα Χαρδούβελη».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στον πρώην υπουργό αποδίδεται από τον Π. Νικολούδη ότι:
– Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.
– Κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ.Χαρδούβελης έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό σε ποσά από 7.700 έως 9.800 δολάρια, καθώς σε ποσά άνω των 10.000 ενεργοποιείται ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Γι’ αυτό και το χρονικό διάστημα μεταξύ 5 Μαΐου και 14 Ιουνίου του 2012 πραγματοποιήθηκαν προς το εξωτερικό 56 μεταφορές κεφαλαίων.
Επίσης, αναφέρεται ότι ο κ. Χαρδούβελης έβγαλε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων στο εξωτερικό όταν αποχωρούσε από τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, μεταξύ της εκλογικής αναμέτρησης της 5-5-2012 και των επαναληπτικών εκλογών στις 17-6-2012.
Ο κ. Χαρδούβελης έσπευσε να απαντήσει στο δημοσίευμα και συγκεκριμένα «στην υποτιθέμενη παράλειψη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες» εκ μέρους του, ξεκαθαρίζοντας πως τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν σε έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία τόσο του ίδιου, όσο και της συζύγου του.
Η απάντηση Χαρδούβελη
«Σε σχέση με την υποτιθέμενη παράλειψη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες εκ μέρους μου, την οποία πληροφορούμαι από τον Τύπο,  δηλώνω τα κάτωθι:
Α) Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται  σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου.
Β) Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση Πόθεν Εσχες του 2014, την οποία υπέβαλα το Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών.
Γ) Τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση και δεν είχα υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες. 
Δ) Τέλος, τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνω ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές αρχές βάσει της εκεί νομοθεσίας (FBAR)», αναφέρει η ανακοίνωση του κ.Χαρδούβελη.
 ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο πρώην ΥΠΟΙΚ και όσοι τον επέλεξαν
Στο θέμα αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του -που προηγήθηκε χρονικά της δήλωσης Χαρδούβελη- ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η υπόθεση αυτή δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο τον πρώην ΥΠΟΙΚ, «αλλά αυτούς που τον όρισαν να διαχειρίζεται τις τύχες της οικονομίας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα».
.ΝΔ: Να δοθούν εξηγήσεις και για άλλα στελέχη που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό
Ανακοίνωση για το θέμα του κ. Χαρδούβελη εξέδωσε, όμως, και η Νέα Δημοκρατία   η οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει πως πάγια θέση του κόμματος σε ζητήματα διαφάνειας «ήταν, είναι και θα είναι όλα στο "φως"».
Η ΝΔ υπογραμμίζει ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα και όσον αφορά στα πραγματικά γεγονότα σχετικά με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, «προφανώς θα δώσει ο ίδιος εξηγήσεις»
Όμως, όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος, αναφέρει: «Φανταζόμαστε ότι την ίδια ευαισθησία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση και για τα κορυφαία στελέχη του, όπως τους κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο οι οποίοι έχουν επενδύσει μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων στις εταιρείες Black Rock και JP Morgan (που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «γύπες» της αγοράς) έχοντας έτσι βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Επίσης καλό είναι να δοθούν εξηγήσεις και για άλλα στελέχη που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως η κα. Ν. Βαλαβάνη, για την οποία έχει γίνει προ μηνός σχετική καταγγελία στην οποία δεν έχει ακόμα απαντήσει…».
Σε δεύτερη ανακοίνωση μετά από την απάντηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «έπιασαν τον Γκίκα Χαρδούβελη και τη ΝΔ με την γίδα στην πλάτη και αυτοί προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα έξω από το γήπεδο».
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου το μείζον ζήτημα δεν είναι ότι έβγαλε απλώς χρήματα στο εξωτερικό, αλλά ότι προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των ποσών στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και των ποσών που δήλωσε στην εφορία το 2011.
«Στο διάστημα 5 Μαΐου 2012 και 14 Ιουνίου 2012 πραγματοποίησε 56 μεταφορές κεφαλαίων, ποσών κάτω των 10.000 ευρώ για να αποφύγει τον έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος», αναφέρει, σημειώνοντας πως «αυτά τα έπραξε ο άνθρωπος που την ίδια στιγμή καλούσε μαζί με τον κ. Σαμαρά τον ελληνικό λαό σε περαιτέρω θυσίες».
«Μάλλον έχουν πολλά να μάθουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά», καταλήγει.
Η λίστα με τους πολιτικούς που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό που δημοσίευσαν τα Παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου