Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ένας τουριστικός οδηγός στο τηλέφωνό σας από το ΑΠΘ


Ένας τουριστικός οδηγός στο τηλέφωνό σας από το ΑΠΘ


«Πού να δειπνήσω απόψε; Πού είμαι τώρα; Τι βλέπω; Πώς ήταν το σημείο που βρίσκομαι τώρα πριν 70 χρόνια;», είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα στα οποία δίνει απαντήσεις στους τουρίστες η νέα καινοτόμα εφαρμογή του ΑΠΘ
της Κάτιας Γερακαρίτου
Έναν διαδραστικό τουριστικό οδηγό, ο οποίος μπορεί να οργανώσει εξατομικευμένες περιηγητικές διαδρομές δημιούργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την καινοτόμα εφαρμογή υπολογιστών και «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ATLAS. Στόχος του προγράμματος είναι να αποφέρει καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία παρέχοντας προηγμένες υπηρεσίες καθοδήγησης και υπόδειξης σε τουρίστες που χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές.  
«Πού να δειπνήσω απόψε; Πού είμαι τώρα; Τι βλέπω; Πώς ήταν το σημείο που βρίσκομαι τώρα πριν 70 χρόνια;», είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα στα οποία δίνει απαντήσεις στους τουρίστες η νέα καινοτόμα εφαρμογή.
Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο συντονιστής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου ATLAS, αν. καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Κώστας Κοτρόπουλος, «η εφαρμογή θα βοηθάει τον τουρίστα να ξεναγηθεί στο μέρος που επισκέπτεται». «Φωτογραφίζοντας ένα μνημείο τον Λευκό Πύργο, μπορούν να βρουν άλλα συναφή κτήρια, που θα μπορούν να επισκεφθούν, υπάρχει σύνδεση με την ιστοσελίδα για τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ και να δουν ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν για το επόμενο αξιοθέατο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να δει κάποιος και άλλα μέρη, καφετέριες και εστιατόρια και με βάση το προφίλ του να επιλέξει κάποιο από αυτά» τόνισε.  
Συγκεκριμένα, οι εφαρμογές αυτές στηρίζονται σε καινοτόμους αλγόριθμους που εμπλουτίζουν την τουριστική εμπειρία και μπορούν:
α) Nα συσχετίσουν τόσο σημασιολογικά όσο και γεωγραφικά μια εικόνα, όπως π.χ. ένα στιγμιότυπο που δείχνει την Καβάλα του 1964 από την ταινία Τοπ Καπί του Jules Dassin με τη Μελίνα Μερκούρη με αξιοθέατα της Καβάλας του σήμερα και να προτείνει παραπλήσια εστιατόρια και καφέ, με βάση το προφίλ του χρήστη.
β) Nα ανακτήσoυν εικόνες όπως π.χ. του Λευκού Πύργου από διάφορες οπτικές γωνίες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας (π.χ. ημέρα ή νύχτα).
γ) Να δημιουργήσουν αυτόματα το προφίλ ενός χρήστη χωρίς διαρροή προσωπικών δεδομένων.
δ) Να προτείνουν ένα περίπατο στη Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από ένα αξιοθέατο π.χ. την Αψίδα του Γαλέριου προς άλλα παραπλήσια αξιοθέατα, αξιοποιώντας το χάρτη δρομολογίων του Ο.Α.Σ.Θ.
Περισσότερα από 1 εκατομμύριο δεδομένα (πολυμεσικά περιεχόμενα και μεταδεδομένα) συλλέχθηκαν για τον σχεδιασμό της εφαρμογής, που ως πιλοτική δοκιμάστηκε σε Ξάνθη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Η εφαρμογή θα μπορεί να διατεθεί από λειτουργικό σύστημα android, ωστόσο άγνωστο είναι προς το παρόν πότε θα είναι διαθέσιμη.
Η καινοτόμα εφαρμογή υπολογιστών και έξυπνων κινητών τηλεφώνων αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το παράρτημα Ξάνθης του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» και δύο εταιρείες.
Περισσότερες πληροφορίες: http://atlas.web.auth.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου