Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Μπορεί να μας «σώσει» η γεωπολιτική μας θέση;


Μπορεί να μας «σώσει» η γεωπολιτική μας θέση;


Για ποιους λόγους η Ευρώπη, παρά τις συνεχείς υπαναχωρήσεις μας και στην παράλειψη εφαρμογής των συμφωνηθέντων, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πτωχεύσει
Με επιφύλαξη αναφέρομαι συχνά τον τελευταίο καιρό, στους λόγους που η Ευρώπη, παρά τις συνεχείς υπαναχωρήσεις μας και στην παράλειψη εφαρμογής των συμφωνηθέντων, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πτωχεύσει (επισήμως, επειδή στην ουσία αυτό έχει γίνει από καιρό).

Και γίνεται αναφορά και στην γεωστρατηγική αξία που έχει η γεωγραφική θέση της χώρας μας, πάντα όμως με ερωτηματικό αν οι φόβοι που εκφράζονται από τους Δυτικούς -ιδίως από τις ΗΠΑ- είναι ειλικρινείς ή μήπως υποκρύπτουν άλλο τι. Φαίνεται όμως, ότι πράγματι οι Δυτικοί, εν όψει όλων αυτών των εξελίξεων στην Ουκρανία, Λιβύη και Μέση Ανατολή, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να δουν είναι μια αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Αφενός επειδή είναι ασφαλές ορμητήριο νατοϊκών επιθέσεων, αφετέρου δεν αποκλείουν στην εσχάτη των περιπτώσεων σύμπραξη με την Ρωσία, που θα αλλάξει ριζικά όλες τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
Η κα. Μέρκελ, όπως έγραψε εχθές η voria.gr., φέρεται να έχει ετοιμάσει έκτακτο σχέδιο για τη στήριξη της χώρας μας και την παραμονή της στην ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Euroinsight, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο στο Βερολίνο, η κα Μέρκελ ανησυχεί για τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και έτσι δεν αποκλείει «ανορθόδοξες λύσεις» που θα απέτρεπαν ένα Grexit (ή ένα «Graccident»). «Είναι πολιτική απόφαση», είπε ο αξιωματούχος στο Euroinsight.
Ίσως, η ελληνική κυβέρνηση να έχει την σωστή πληροφόρηση πως πράγματι οι Δυτικοί θα επιδιώξουν την σταθερότητα στην Ελλάδα, γι’ αυτό και επιλέγει την σύγκρουση. Είθε να είναι αυτό, και όχι αποτέλεσμα «τσαμπουκά». Άλλωστε, δείγμα των φόβων των Δυτικών υπάρχουν από καιρό, τουλάχιστον από το 2012, όταν και είχα αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα στην voria.gr.
Τότε, χωρίς μάλιστα να έχουν μεσολαβήσει τα γεγονότα της Ουκρανίας, ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου, κ. Άντον Μπέρνερ, προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, «θα απομακρυνθεί στην πράξη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και θα «πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας, προκαλώντας πρόβλημα ασφάλειας για την Ευρώπη».
Ιδιαιτέρως σημαντική πρέπει να θεωρηθεί η άποψη της Wall Street Journal, η οποία δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα αξίζει γεωπολιτικά πολύ περισσότερο από την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία». Έγραψε επ’ αυτού: «H Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά, όπως αποδεικνύει και η ιστορία, η γεωπολιτική σημασία της είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. Όμως η έντονη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί κινδύνους ανατροπής του πολιτεύματος από εξτρεμιστικά πολιτικά ή στρατιωτικά κινήματα, με απροσδιόριστες συνέπειες».
Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι συνέπειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στις δυτικές χώρες και πρωτίστως στις ΗΠΑ -για τις οποίες φυσικά ενδιαφέρεται η εφημερίδα- παρατίθενται στη συνέχεια. Η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα την οδηγούσε σε διάσπαση και κατ’ αρχάς θα επηρέαζε τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, με εξαίρεση ίσως την Κροατία. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων, θα έπληττε την ενεργειακή ασφάλεια, και θα άνοιγε το δρόμο σε άλλες δυνάμεις, όπως τη Ρωσία και την Κίνα, για να διευρύνουν την επιρροή τους στην περιοχή (η ρωσική επιρροή στην Κύπρο είναι ήδη σημαντική)».
Θα μπορούσε πράγματι η Ελλάδα να βρεθεί στην επιρροή της Ρωσίας; Είναι προφανές ότι η ψυχρή λογική το αποκλείει. Μια τέτοια αλλαγή της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική θα έφερνε μεγάλες ανατροπές. Αλλά το κύριο απαγορευτικό υλοποίησης τέτοιας προοπτικής είναι αυτό που περιγράφει το άρθρο της Wall Street Journal: Ότι η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας είναι σπουδαία. Και θα ήταν καταστροφή για την αμερικανική πολιτική ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Δύση.
Είναι αλήθεια, ότι οι Έλληνες πολλές φορές στην ιστορία μας δεν συμπεριφερθήκαμε με βάση τη λογική, αλλά με άκρατο συναισθηματισμό. Τινάξαμε μπαρουταποθήκες στον αέρα, και πήραμε μαζί μας και τους αντιπάλους. Ίσως, οι Δυτικοί να σκέπτονται ότι η μεγάλη αγανάκτηση μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Δεν είναι απλά τα πράγματα. Γι’ αυτό καλό θα είναι όχι μόνο τα βήματα των πολιτικών μας να γίνονται με προσοχή, αλλά και οι φωνές που ακούγονται από υπεύθυνους (;) να είναι μελετημένες.
Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου