Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή στον Παπακωνσταντίνου


Φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή στον Παπακωνσταντίνου

Ελεύθερος έφυγε από το Ειδικό Δικαστήριο ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Η ποινή του ενός έτους με τριετή αναστολή που του επιβλήθηκε για το αδίκημα της πλημμεληματικής νόθευσης εγγράφου, μετά την μετατροπή της αρχικής κατηγορίας άνοιξε την πόρτα προς την ελευθερία για τον πρώην υπουργό.

Τι είπαν οι δικαστές
Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε τον πρώην υπουργό ένοχο κατά πλειοψηφία, ( 8-5) για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος . Οι δικαστές αναγνώρισαν ομόφωνα στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου. Την ίδια ώρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου κρίθηκε αθώος για την πράξη της απόπειρας απιστίας ενώ αποφάνθηκε πως δεν συντρέχει περίπτωση εξάλειψης αξιόποινου λόγω παραγραφής.
Πέντε δικαστές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου για το αδίκημα της νόθευσης «το USB αποτελεί έγγραφο και απετέλεσε αντικείμενο νόθευσης . Ο κατηγορούμενος απάλειψε τρία αρχεία όταν το παρέδωσε στον Ι. Διώτη.
Με την πράξη αυτή είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα». Ωστόσο η κατηγορία ειναι πλημμεληματική καθώς δεν αποδείχθηκε ζημία του Δημοσίου , υπερβαίνουσα τα όρια που προσδίδουν κακουργηματική κατηγορία.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου άκουσε την απόφαση όρθιος «Ήρθε η στιγμή της αλήθειας» του είπε ο πρόεδρος λίγο πριν ανακοινώσει την ετυμηγορία του Δικαστηρίου.
Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, η οποία είχε ζητήσει την καταδίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με το κατηγορητήριο διατύπωσε την άποψη πως δεν έπρεπε να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό υπογραμμίζοντας ότι «από τη διαδικασία προέκυψε ότι ενώ έχει φοβερές περγαμηνές στο ενεργητικό του, αυτά τα προσόντα του αναιρούν το αίτημα αυτό, γιατί δεν έπρεπε να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια. Δεν είναι η δίκη του Παπακωνσταντίνου, είναι η δίκη που ευτέλησε τον ελληνικό λαό και κόστισε σε αυτόν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Για αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό». Γι αυτό και πρότεινε να του επιβληθεί ποινή 4 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου