Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Κοινά ναυτικά γυμνάσια ΠΝ και κινεζικού Ναυτικού στο Αιγαίο - Η φρεγάτα «Κανάρης» και η κινεζική “Yun Cheng” σε ασκήσεις υψηλής ακρίβειας


Η ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΉ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε νέα επίπεδα κινείται πλέον η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας η οποία επισημοποιήθηκε και με την πρώτη παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού σε κινεζικό πολεμικό σκάφος την περασμένη Πέμπτη.

Για πρώτη φορά ελληνικά και κινεζικά σκάφη ασκήθηκαν από κοινού στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στο Μυρτώο πέλαγος σε μια κίνηση «υψηλού» συμβολισμού.
Η επίσκεψη των τριών κινεζικών πολεμικών σκαφών στην Ελλάδα αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του 18ου Στόλου ανοικτής θάλασσας του αφού πρώτα τα κινεζικά σκάφη είχαν επισκεφθεί την Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Γαλλία.
Η 18ης ναυτική δύναμη αποτελείται από το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων CHANG BAISHAN τη φρεγάτα  YUN CHENG και το πετρελαιοφόρο Στόλου CHAO HU. Οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν με το ΠΝ επικεντρώθηκαν στη συνεργασία της Φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ» κλάσης “S” (F-464) σε τεχνικά αντικείμενα έρευνας διάσωσης, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και πτήσεως ελικοπτέρων.
Η άσκηση αν και όχι προχωρημένου επιπέδου δεν περιελάμβαναν δηλαδή βολές πυροβόλων, η σενάρια hunter-killer για εντοπισμό απειλών υποθαλάσσιων ή επιφανείας, παρόλα αυτά ιδιαίτερα χρήσιμες καθώς έπρεπε πρώτα να διαπιστωθεί το επίπεδο συνεννόησης στο ναυτικό περιβάλλον και όπως ανέφεραν πηγές του ΓΕΝ όλα «κύλισαν ομαλά ίσως και καλύτερα από ότι περιμέναμε».
Και αυτό αποτελεί μόνο την πρώτη πράξη από όσα προγραμματίζονται για το μέλλον.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η Κίνα αλλά και η Ρωσία δείχνουν  το μεγάλο γεωστρατηγικό τους ενδιαφέρον για την ενεργειακή "αποθήκη" της Α. Μεσογείου και την πρόθεση να μην αφήσουν "μόνη" της την ελληνική κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, εν'όψει των γεγονότων που βρίσκονται υπό εξέλιξη στις σχέσεις της  με την ΕΕ.
Έτσι Κίνα και Ρωσία θα διεξάγουν κοινές ναυτικές ασκήσεις ν.α. της Κρήτης και ν.α. της Μεγίστης τις επόμενες εβδομάδες όπου αναμένεται και ελληνική συμμετοχή με σκάφη του ΠΝ.
Ταυτόχρονα το κινεζικό Ναυτικό τόσο με την μεγάλη περιοδεία της 18ης ναυτικής δύναμης, όσο και με την παρουσία της; 19ης ναυτικής δύναμης στον Κόλπο του Άντεν για την καταπολέμηση της πειρατείας δείχνει τα σχέδια της για μετεξέλιξη του Ναυτικού της σε δύναμη ανοικτής θαλάσσης και υπερπόντια.
Ποτέ στο παρελθόν ο κινεζικός Στόλος δεν εμφανιστεί στην περιοχή της Μεσογείου  τόσο ενεργό στην «αυλή» κυριολεκτικά του 6ου αμερικανικού Στόλου και πριν από κάποιες δεκαετίες η ιδέα και μόνο ότι κινεζική ναυτική δύναμη θα πραγματοποιούσε  κοινές ασκήσεις με χώρα μέρος του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο θα έμοιαζε εξωπραγματική.
Και όμως η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη να αμφισβητήσει στην πράξη την αμερικανική «κυριαρχία» στους Ωκεανούς. Ίσως όχι σήμερα ή αύριο αλλά σε μια δεκαετία από τώρα, έχοντας ως δεδομένο τα σχέδιά της για την ναυπήγηση νέων αεροπλανοφόρων, νέων σκαφών αμφίβιων επιχειρήσεων και νέων φρεγατών.. Και σε όλο αυτό το σκηνικό η Ελλάδα με τη γεωστρατηγική της θέση παίζει για την Κίνα κρίσιμο ρόλο. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων.
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου