Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Νεάπολη-Συκιές: Με βιοντίζελ από τηγανόλαδα ζεσταίνονται δύο σχολεία

Picture 0 for Νεάπολη-Συκιές: Με βιοντίζελ από τηγανόλαδα ζεσταίνονται δύο σχολεία
Παρουσία στελεχών του δήμου, τα νήπια και οι παιδαγωγοί παρακολούθησαν τη διαδικασία «μετάγγισης» και ενημερώθηκαν για τη σπουδαιότητα της ενεργειακής αξιοποίησης των τηγανόλαδων

Τριακόσια λίτρα βιοντίζελ που παράχθηκε από τηγανόλαδα παραδόθηκαν το πρωί από το δήμο Νεάπολης - Συκεών στο 1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πεύκων
Παρουσία στελεχών του δήμου, τα νήπια και οι παιδαγωγοί παρακολούθησαν τη διαδικασία «μετάγγισης» και ενημερώθηκαν για τη σπουδαιότητα της ενεργειακής αξιοποίησης των τηγανόλαδων, που έχει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα δράση που αξίζει να προωθηθεί», δήλωσε η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου Δήμητρα Γουτακόλη, προσθέτοντας ότι στο σχολείο διαρκώς εμπλουτίζουν τα προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιούν, ξεκινώντας από την απλή ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού, και φθάνοντας μέχρι την κομποστοποίηση, αλλά και τη φύτευση λαχανικών και αρωματικών φυτών.
Εκτός του νηπιαγωγείου, 800 λίτρα βιοντίζελ παραδόθηκαν το πρωί και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πεύκων, όπου ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και αρμόδιος για τη Δημοτική Ενότητα Πεύκων Αλέκος Σιμητόπουλος είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει και δημοσίως τις 1.811 οικογένειες και σχολικές μονάδες, καθώς και τις 11 επιχειρήσεις που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα συγκεντρώνοντας 12.105 λίτρα μαγειρικού λαδιού. «Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε την ανταπόκριση των πολιτών και το ενδιαφέρον τους.
Η προσφορά τους σε τηγανόλαδα μετατρέπεται σε προσφορά καυσίμου σε σχολεία μας, τα οποία θερμαίνονται δωρεάν. Η συμμετοχή και η βοήθειά τους είναι σημαντική κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Υπενθυμίζεται ότι με τη σημερινή παράδοση των συνολικά 1.100 λίτρων βιοκαυσίμου στις δύο αυτές σχολικές μονάδες, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Από το 2010, και τον πρώην δήμο Συκεών που άρχισε πρώτος την υλοποίηση της καινοτόμου δράσης, μέχρι σήμερα έγιναν άλλες πέντε παραδόσεις βιοκαυσίμου 2.203 λίτρων σε σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών.  
Σε διάστημα τεσσάρων ετών συγκεντρώθηκαν συνολικά 12.105 λίτρα τηγανόλαδων, από τα οποία στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας παραδόθηκαν 6.550 λτ. για την παραγωγή 5.900 λτ. βιοντίζελ, από τα οποία τα 3.303 κατέληξαν στις δεξαμενές των σχολείων και τα υπόλοιπα 2.597 λτ. παρέμειναν στο ΤΕΙ για τις δικές του ανάγκες.
Η υπόλοιπη ποσότητα των περίπου 5.500 λτ. πρόκειται να αξιοποιηθεί από το δήμο στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών, με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου