Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για όσους περιλαμβάνονται σε λίστες φοροδιαφυγής και παράνομης εξαγωγής χρημάτων



Πρόγραμμα αξιοποίησης των λιστών της φοροδιαφυγής που θα περιλαμβάνει εξαντλητικές διασταυρώσεις και τελικά ποινικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρξει πιθανότητα ατιμωρησίας για όσους συστηματικά βρέθηκαν σε παραπάνω από μία λίστα διαφθοράς και παράνομης εξαγωγής χρημάτων εκτός συνόρων έχει έτοιμο η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η εφάπαξ φορολόγηση σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με 15%-20% ώστε να διεκπεραιωθούν γρήγορα οι υποθέσεις, αλλά και να συγκεντρωθούν άμεσα σημαντικά ποσά στα δημόσια ταμεία.
Πρόκειται για ενέργειες που έρχονται σε μια συγκυρία όπου το οικονομικό επιτελείο έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να βρεθούν πρόσθετα και άμεσα έσοδα και να μην τεθεί σε κίνδυνο το σχέδιο τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων και κυρίως αυτού περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Κάπως έτσι, σε μια περίοδο όπου λόγω των πρόωρων εκλογών αποκαλύφθηκε αστοχία της τάξης των 923 εκατ. ευρώ στα έσοδα Ιανουαρίου, η κυβέρνηση προκρίνει ένα σχέδιο δύο πυλώνων.
Πρώτος -και κυριότερος- σχεδιασμός, λοιπόν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «ΘΕΜΑτος», είναι η με κάθε τρόπο αξιοποίηση των λιστών της φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, λίστα εμβασμάτων, offshore κ.ά.). Οπως τονίζεται, πρωταρχικός σκοπός των ελεγκτικών μηχανισμών είναι να υπάρξουν οριζόντιες διασταυρώσεις ΑΦΜ ώστε να διακριβωθεί το κατά πόσο υπάρχουν φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες όχι μόνο σε μία, αλλά σε περισσότερες λίστες. Η διαδικασία αυτή κρίνεται κρίσιμη καθώς θα οδηγήσει σε άμεσα αποτελέσματα, θα διαπιστωθούν οι περιπτώσεις εκείνες που συστηματικά διέπρατταν το αδίκημα της φοροαποφυγής και ενδεχομένως να βρεθεί ο μίτος της Αριάδνης που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα αδήλωτα χρηματικά ποσά.
Οι ίδιες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι στις οριζόντιες διασταυρώσεις των ονομάτων των λιστών υπάρχουν πολλά και ηχηρά ονόματα της αποκαλούμενης διαπλοκής. Χαρακτηριστική περίπτωση -λένε στον ΣΥΡΙΖΑ- πασίγνωστος ολιγάρχης, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του και ταυτοχρόνως δεν δικαιολογεί ποσά από εμβάσματα που έστειλε στο εξωτερικό, ενώ το όνομά του εμπλέκεται και σε υπόθεση με μαύρο χρήμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα είναι σύννομη και ιδιαίτερα προσεκτική.
Το σχέδιο Βαρουφάκη
Υπό την πίεση όμως για άμεσα έσοδα, ώστε να αποφευχθεί η φορολόγηση εκ νέου των πολιτών, φαίνεται πως στο οικονομικό επιτελείο προκρίνεται σχέδιο εφάπαξ φορολόγησης, κοντά στη λογική περαίωσης που έντονα συζητείται εσχάτως. Πρόκειται για μια ιδέα του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος φέρεται να έχει αρχικά εισηγηθεί τον ορισμό ενός συντελεστή της τάξης του 15%-20% - κατά το πρότυπο της γαλλικής και ιταλικής αντίστοιχης φορολογικής διευθέτησης. Δηλαδή οι φορολογούμενοι των οποίων τα ονόματα βρίσκονται στις επίμαχες λίστες θα καλούνται και θα συμφωνούν μια εφάπαξ φορολόγησή τους με αντάλλαγμα το κλείσιμο των υποθέσεών τους. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα αποδώσει άμεσα περί το 1-1,5 δισ. ευρώ αν κρίνουμε ότι πρόταση που είχε υπάρξει από την προηγούμενη κυβέρνηση προς την τρόικα (και είχε απορριφθεί) για φορολόγηση 30% προσδιόριζε άμεσα έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και σε βάθος τριετίας κοντά στα 7 δισ. ευρώ. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε πως με την παραπάνω πρόταση δεν φαίνεται να συμφωνούν όλες οι πλευρές της κυβέρνησης. Κύκλοι προσκείμενοι στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αναφέρονται σε «μηδενική ανοχή προς όσους φοροδιέφυγαν» και λένε όχι σε «συγχωροχάρτια». Ομως η προσέγγιση αυτή κινείται αντίθετα προς τις πιεστικές εισπρακτικές ανάγκες του Δημοσίου σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Από τη μεριά όσων προτείνουν την εφάπαξ φορολόγηση ξεκαθαρίζεται πως «δεν θα υπάρξει ασυλία για όσους βρεθούν μετά τους ελέγχους ΑΦΜ σε δύο, τρεις ή ακόμα και τέσσερις διαδοχικές λίστες» και πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα κινηθούν ποινικές διαδικασίες και περαιτέρω έρευνα.
Οι ίδιες πληροφορίες μιλάνε για εξαντλητικούς ελέγχους που θα υπάρξουν - κυρίως για όλες τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο. «Ο,τι ψάχτηκε θα ξαναψαχτεί», τονίζεται. Και η ίδια πηγή συμπληρώνει: «Σας υπενθυμίζουμε την προεκλογική ομιλία Τσίπρα στην Πάτρα. Εκεί όχι μόνο δεν μίλησε για συγκάλυψη των περιπτώσεων φοροδιαφυγής, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσωπικά αλλά και τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς να μην τολμήσουν να κλείσουν κατά τις ημέρες προ των εκλογών, ευνοϊκά για φίλους και συμβούλους του, υποθέσεις από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα εξωτερικού και άλλες φορολογικές υποθέσεις». Ηδη λοιπόν έχει ξεκινήσει, με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, πλήρες ξεψάχνισμα περιπτώσεων και υποθέσεων που στη διάρκεια των προεκλογικών ημερών επιχειρήθηκε να κλείσουν. «Αυτές οι ημέρες είναι κρίσιμες. Οι ενδείξεις μας είναι πως βγαίνουν ήδη λαγοί για σπουδαίες περιπτώσεις φοροδιαφυγής», αναφέρεται.
Ταυτόχρονα, η ομάδα ελέγχων θα ενισχυθεί και από στελέχη της ομάδας που σχηματίζει ο υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας Παναγιώτης Νικολούδης. Παράλληλα, ως πρόσθετο εργαλείο θα προωθηθεί το νέο Περιουσιολόγιο, το οποίο θα λάβει τελική μορφή εντός του Μαρτίου, με συμπερίληψη για πρώτη φορά των τραπεζικών καταθέσεων. Ενδιαφέρον στοιχείο των νέων εξελίξεων είναι αυτό που προκύπτει και από το κλίμα πίεσης προς τη μεριά των εμπλεκόμενων σε αυτές τις λίστες προσώπων. Οπως μαθαίνουμε, μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν σπεύσει ήδη να ζητήσουν πριν από τις κάλπες να κλείσουν οι υποθέσεις τους σε μια λογική διακανονισμού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού κατασκευαστικού ομίλου με πολυσχιδείς δραστηριότητες που ζήτησε διευθέτηση και πληρωμή προστίμων θέλοντας να αποφύγει περαιτέρω περιπέτειες.
Παράλληλα, άλλοι πέντε τουλάχιστον ενδιαφερόμενοι είναι γνωστό ότι προσέτρεξαν για ανάλογες υποθέσεις στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Ταυτόχρονα, πληροφορίες τονίζουν ότι η μεγαλύτερη έμφαση από τη νέα κυβέρνηση θα δοθεί στα εμβάσματα και τις offshore εταιρείες, στις οποίες κρύβονται και τα περισσότερα χρήματα (άνω των 15 δισ. ευρώ), ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι από τους 20.000 φορολογουμένους που ελέγχονται για εμβάσματα που μετέφεραν ποσά στην τριετία 2009-2011 στο εξωτερικό, ελέγχθηκαν μόνο οι 785 περιπτώσεις. Ομως και από τις offshore ελέγχθηκαν μόλις 150 περιπτώσεις, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρονται σε μεγάλο πρόβλημα που έχουν εφοπλιστές και κατασκευαστές ή εισοδηματίες στον χώρο του real estate.
Το σχέδιο για το λαθρεμπόριο
Σημαντικός πυλώνας της πολιτικής εύρεσης άμεσων εσόδων για τη νέα κυβέρνηση είναι και η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων. Το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσιάζουμε -και θα προωθηθεί άμεσα με νομοσχέδιο- αναφέρεται σε άμεση εισροή τουλάχιστον 700-800 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία από το σχέδιο πάταξης του καπνικού λαθρεμπορίου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού, στόχος των ελεγκτικών αρχών είναι να χτυπηθούν πρωτίστως οι παράνομοι εκτυπωτές πλαστών ταινιών φόρου που αφορούν περίπου στο 25% της διακίνησης παράνομου καπνού στη χώρα και είναι εύκολο να εντοπιστούν αν υπάρχει πολιτική βούληση.
Παράλληλα, ως μήτρα του λαθρεμπορίου τόσο στον καπνό όσο και στο πετρέλαιο προσδιορίζεται το λιμάνι του Πειραιά. Εκεί, λοιπόν, θα υπάρξει ένας ασφυκτικός κλοιός ώστε να ελεγχθούν τα πλοία που μεταφέρουν παράνομα λαθραία καπνικά προϊόντα, ενώ ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο ηλεκτρονικής παρακολούθησης στα διυλιστήρια πετρελαίου βάσει του συστήματος του τέως γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη. Το σύστημα Σπινέλλη (που θα αξιοποιηθεί και θα βελτιωθεί από τη νέα κυβέρνηση) βασιζόταν στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώνονταν. Ηταν ένα πρόγραμμα που εξειδίκευε τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής ανά περιοχή, ενώ είχε προτείνει και άλλες λύσεις, όπως, π.χ., να γίνονται όλες οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες (κάτι που θα προωθηθεί άμεσα από τη νέα κυβέρνηση) έτσι ώστε να είναι αυστηρά ελεγχόμενες.
 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου