Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Τεχνητό φως μιμείται το ηλιακό!




Φανταστείτε ότι κάθεστε σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, εν τούτοις έχετε την αίσθηση ότι ο ήλιος σας χτυπά στο πρόσωπο. Αυτή η μοναδική εμπειρία είναι τώρα δυνατή χάρη στο πρόγραμμα COELUX, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και αναπαράγει τα φυσικά και οπτικά εφέ του φυσικού φωτός σε εσωτερικούς χώρους με την προσομοίωση της διάχυσης και μετάδοσης του ηλιακού φωτός μέσω της ατμόσφαιρας.
Το εγχείρημα βρίσκεται μεταξύ των δώδεκα καινοτόμων τεχνολογιών που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Καινοτομίας 2014 τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες και θα αποσπάσει μερίδιο από τα 58 δισ. ευρώ της παγκόσμιας αγοράς φωτισμού. Έχει αποδειχτεί ότι το φαινόμενο αυτό έχει θετική επίδραση στην άνεση και την ευεξία που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται σε εσωτερικούς και υπόγειους χώρους.
perierga.gr - Τεχητό φως μιμείται το ηλιακό!
“Με το COELUX μπορεί κανείς να έχει λιακάδα κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεται” λέει ο καθηγητής Paolo di Trapani, συντονιστής του προγράμματος και φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ινσούμπρια στο Κόμο της Ιταλίας. Σχεδιάστηκε με επίκεντρο τη βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, μπορεί όμως να βρει εφαρμογή σε ξενοδοχεία, μουσεία, αεροδρόμια, υπόγειες συγκοινωνίες κ.λπ. αλλά και για κατοίκους χωρών που βρίσκονται μακριά από τον Ισημερινό, κοντά στην Αρκτική ή την Ανταρκτική, που έχουν πολύ λίγο φυσικό φως για μεγάλα διαστήματα του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου