Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη


Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη

Η Voria.gr σας παρουσιάζει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούται σε κάθε δήμο της Θεσσαλονίκης για τα Κούλουμα
Επιμέλεια: Σοφία Παπαμαυρουδή
Με παραδοσιακή μουσική και χορό, αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων και προσφορά εδεσμάτων κλείνει και φέτος το Τριώδιο, με τους δήμους της Θεσσαλονίκης να διοργανώνουν ξεχωριστές εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα.

Η Voria.gr σας παρουσιάζει τις εκδηλώσεις για σήμερα, όπως τις ανακοίνωσε ο εκάστοτε δήμος. Καλά Κούλουμα!
Δήμος Θεσσαλονίκης
Κούλουμα στο Κέδρινο ΛόφοΕκδήλωση με την αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος «Τα Χάλκινα της Γουμένισσας» στον Κέδρινο Λόφο (πλατεία Π. Τσιάτρα), από τις 11.00. Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, ενώ θα συμμετάσχουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» της 3ης Δημοτικής Κοινότητας.
Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στη Τούμπα
Με παραδοσιακούς χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μ. Ασία, την Κρήτη και τον Πόντο, η 4η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Κούλουμα 2015» στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη και Παπαηλιάκη), από τις 10:30. Στους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα. Θα πάρουν μέρος το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Παραδοσιακού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού «Διόνυσος», ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Παπαφείου «Ο Ιωάννης Παπάφης», το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Άνω Τούμπας και το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του 4ου Παραρτήματος ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Παραδοσιακά εδέσματα στο Άλσος Νέας Ελβετίας
Η 5η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει εκδήλωση στο Άλσος της Νέας Ελβετίας, από τις 11:30, στην οποία θα πάρουν μέρος το μουσικό συγκρότημα «Τα Χάλκινα της Γουμένισσας», ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος Κατοίκων Χαριλάου» και οι χορωδίες του 5ου και 6ου παραρτημάτων του Κ.Α.Π.Η του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα καθώς και χαρταετοί στα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες με αποκριάτικες ζωγραφιές και σχέδια. Η αφίσα της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης: ΑΦΙΣΑ
Κούλουμα στην Τριανδρία
Με χαρταετούς, κλόουν και ζωγραφιές με αποκριάτικα σχέδια θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα τα παιδιά στην εκδήλωση που διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου.
Η γιορτή που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θα ξεκινήσει στις 11:00, με παραδοσιακή μουσική, χορό και εδέσματα. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Δήμος Καλαμαριάς
Παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα από το πρωί «υπόσχεται» ο δήμος Καλαμαριάς.
Όσοι επέλεξαν να παραμείνουν εντός των τειχών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αν ανηφορίσουν προς το πρώην στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ, καθώς το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και τα σαρακοστιανά εδέσματα θα τους «ανταμείψουν», ενώ μικρά και… μεγάλα παιδιά θα επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού, στον ιδανικό προσφερόμενο χώρο του Κόδρα
Εκατοντάδες κιλά φασόλια θα αρχίσουν από πολύ νωρίς να βράζουν και μαζί με λαγάνες, ντολμαδάκια και ποικιλία από διάφορα άλλα σαρακοστιανά που θα απλωθούν στο μεγάλο υπαίθριο τραπέζι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, όλοι όσοι βρεθούν εκείνη τη μέρα στην Καλαμαριά, έτσι όπως το απαιτεί άλλωστε και η παράδοση.
Παράλληλα το μουσικό συγκρότημα «Γραικοί» θα πλημμυρίσει το χώρο με καλό παραδοσιακό τραγούδι και υπόσχονται να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Στο τραγούδι θα είναι η Ρία Ελληνίδου, ο Γιάννης Κουτσάκης στα κρουστά, ο Παναγιώτης Ελληνίδης στο κλαρίνο, ο Νίκος Σιδηρόπουλος στο λαούτο, ενώ ο Γιώργος Μιχαηλίδης θα είναι στο βιολί και στην ποντιακή λύρα , αλλά και θα τραγουδήσει.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 10.30 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι αργά το μεσημέρι (10.30 -14.00), στον ανοιχτό χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα – ένα χώρο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Καλαμαριάς και «επιτρέπει» την παραδοσιακή έξοδο των πολιτών στη φύση.
Παραπονεμένοι όμως δεν πρόκειται να μείνουν και οι μικροί φίλοι στους οποίους θα μοιραστούν πολύχρωμοι χαρταετοί, ενώ ο χώρος ενδείκνυται για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο πέταγμα.
Δήμος Κορδελιού Ευόσμου
Τρία τραπέζια για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας «στρώνει» ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν τα κούλουμα και να διασκεδάσουν. Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιηθούν σε τρία διαφορετικά σημεία του δήμου, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορούς.
Συγκεκριμένα:
Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού στις 11.00 π.μ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική και χορούς από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους καθώς και δωρεάν διάθεση στο κοινό νηστίσιμων εδεσμάτων, λαγάνας και φασολάδας.
Στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου τα κούλουμα θα εορταστούν σε δύο σημεία. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.45 π.μ στο Β΄ ΚΑΠΗ στο πάρκο Αγαμέμνονος στην περιοχή Ελπίδας., όπου τα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν στους παρευρισκομένους την παραδοσιακή φασολάδα ενώ σαρακοστιανά εδέσματα θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Προσκόπων (οδός Δαγκλή και Κολοκοτρώνη) στις 12.15 μ.μ. Οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα καθιερωμένα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, που θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν τα μέλη του 9ου Συστήματος Προσκόπων και να ξεφαντώσουν με το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Στους χώρους όλων των εκδηλώσεων – πέραν των νηστίσιμων εδεσμάτων – θα διανέμεται δωρεάν άφθονο κρασί.
Δήμος Παύλου Μελά
Στις 11:00 το πρωί, στο πρώην στρατόπεδο "Παύλου Μελά" (Αγία Βαρβάρα), θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν χορευτικά τμήματα τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και τετραμελές παραδοσιακό μουσικό σύνολο το οποίο θα παρουσιάσει μουσική εκδήλωση για την ψυχαγωγία των πολιτών και τη μουσική συνοδεία παραδοσιακών χορευτικών σχημάτων Παράλληλα θα μοιραστούν χαρταετοί και παραδοσιακά εδέσματα όπως φασολάδα, λαγάνα, χαλβάς και κρασί.
Η παρασκευή της φασολάδας θα πραγματοποιηθεί κατά ένα μέρος στα μαγειρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, όπως άλλωστε είθισται να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και κατά ένα μέρος σε Ιερούς Ναούς του Δήμου.
Δήμος Νεάπολης Συκεών
Με παραδοσιακό γλέντι και νηστίσιμα εδέσματα, από τις 10 το πρωί στις:
• Δ.Ε. Συκεών (Δενδροφυτεία Συκεών – δημοτικό άλσος)
• Δ.Ε. Νεάπολης (Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης στην περιοχή Στρεμπενιώτη)
• Δ.Ε. Πεύκων (Άλσος «Πατήρ Μεταξά», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων)
• Δ.Ε. Αγίου Παύλου (Είσοδος Κήπων του Πασά)
Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
• Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις «Κούλουμα 2015» κορυφώνονται από τις 11.00 το πρωί στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο της Πυλαίας. Υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής θα προσφέρονται νόστιμα σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετοί για τα μικρά και τα… μεγαλύτερα παιδιά.
Δήμος Βόλβης
Σε όλα τα χωριά του δήμου Βόλβης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν χαρταετό και να απολαύσουν την παραδοσιακή φασολάδα και τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα, σε ποικιλόμορφες τοπικές εκδηλώσεις.
Δήμος Θέρμης
Αποκριές 2015 στο δήμο Θέρμης, κύρια “συστατικά” το κέφι, η ζωντάνια, το τραγούδι και ο χορός. Ο δήμος προσκαλεί τους πολίτες να παρευρεθούν στο Φράγμα της Θέρμης για πέταγμα αετού με σαρακοστιανά και παραδοσιακή μουσική. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί το Καρναβάλι των Βασιλικών με ποικίλες εκδηλώσεις. Στη Σουρωτή θα υπάρχει ζεστή φασολάδα και κρασί.
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος & Αθλητισμού Θέρμης σε συνεργασίες με τοπικούς φορείς, μειώνοντας το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στο ελάχιστο.
Δήμος Ωραιοκάστρου
Στο Ωραιόκαστρο τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην περιοχή «Αλώνια», στη Λητή στην περιοχή Μύλος, στο Μελισσοχώρι στην πλατεία του χωριού, όπως και στο Δρυμό, στον Πεντάλοφο στο δημοτικό σχολείο Πενταλόφου, όπως και στο Μονόλοφο, στη Νέα Φιλαδέλφεια στην πλατεία του χωριού, στο Μεσαίο στο χώρο της πρώην κοινότητας Μεσαίου και στο Πετρωτό στην αυλή της εκκλησίας.
Όλες οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου