Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που μας κάνει περήφανους


Από τη... Χαριλάου στην παράλληλη αγορά της Νέας Υόρκης

Αίτηση εισαγωγής στην παράλληλη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ καταθέτει την επόμενη εβδομάδα η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Entranet, με έδρα τη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, που εξειδικεύεται στην αναγνώριση φωνής.


Πρόκειται για την ομάδα των νέων επιχειρηματιών, υπό τον μηχανικό Λευτέρη Παπαγεωργίου, η οποία πριν από περίπου δύο χρόνια έβγαλε στην αγορά το καινοτόμο σύστημα talk2lift, το πρώτο σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρα, που επιτρέπει σε άτομα με περιορισμένη όραση ή που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, να χρησιμοποιήσουν το ασανσέρ με εντελώς καινούργιο τρόπο (περισσότερα για το talk2lift εδώ).

Μάλιστα, στο επόμενο δίμηνο, η Entranet λανσάρει στην αγορά τo νέο προϊόν της, ένα σύστημα για έξυπνα σπίτια Housemate, με το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να ελέγξει διάφορες λειτουργίες της κατοικίας του αλλά ακόμη και να ζητήσει να ακούσει τα τελευταία νέα από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Το επόμενο βήμα θα είναι το Housemate +, που θα καταγράφει βιομετρικές παραμέτρους των κατοίκων και θα μπορεί ακόμη και να καλέσει βοήθεια, αν διαπιστώσει ότι κάποιος από αυτούς δεν αισθάνεται καλά ή έχει πέσει στο πάτωμα!

Παράλληλα, σε περίπου 2,5 χρόνια εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να βγει στην αγορά το my cane, ένα μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης, ικανό να ...συνδιαλέγεται. Για παράδειγμα, όταν ο χρήστης αναζητά φαρμακείο, θα μπορεί να λέει «πήγαινέ με στο φαρμακείο!» και το μπαστούνι θα τον καθοδηγεί στο πλησιέστερο!
Σύμφωνα με πληρφορίες, η Entranet έχει δεχθεί κρούσεις για στατηγική συνεργασία από μεγάλες ξένες εταιρείες, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που δραστηριοποιούνται στο επιχειρηματικό πεδίο του «έξυπνου» σπιτιού του μέλλοντος.
«Πρέπει να βρίσκεσαι στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή. Αν βρίσκεσαι στο σωστό σημείο τη λανθασμένη στιγμή, το όλο  πράγμα δεν λειτουργεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου, μιλώντας σε εκδήλωση στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος «Νέοι επιστήμονες: Απασχόληση και Τοπική Ανάπτυξη».
«Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σειρά από σημαντικά προσκόμματα, όπως είναι: η έλλειψη χρηματοδότησης, το απαρχαιωμένο σύστημα και η γραφειοκρατία και η ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας», πρόσθεσε.

Το ταξίδι της εταιρείας στη διεθνή αγορά ξεκίνησε με την υποστήριξη του προγράμματος SPIN Off και Spin Out, ύψους 425.000 ευρώ, και του προγράμματος «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», ύψους 165.000 ευρώ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Entranet ανακηρύχτηκε “National  Champion” στην κατηγορία της Καινοτομίας από τα European Business Awards και διαγωνίζεται πλέον για τον πανευρωπαϊκό τίτλο.

http://www.olathessaloniki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου