Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Μέτρα - «σκούπα» για την πάταξη της φοροδιαφυγής - Ό,τι δεν δηλώνεται, κατάσχεται

dilosi1
Μια νέα εποχή φαίνεται ότι ξεκινά για την Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό στους φορολογούμενους.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, στα σενάρια που εξετάζονται είναι, ακόμα, και η κατάσχεση αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων, αφού προηγουμένως δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να δηλώσουν όλη τους την περιουσία (κινητή και ακίνητη) στο περιουσιολόγιο. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, εάν κάποιος δεν δηλώσει κάποιο ακίνητο ή επενδυτικά προϊόντα, η εφορία θα μπορεί άμεσα να τα κατασχέσει.

Το σενάριο
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε ένα από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι:
1. Κάθε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων πρέπει να αποδεικνύεται από νόμιμο παραστατικό, να δικαιολογείται από τα εισοδήματα τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στα περιουσιακά στοιχεία που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές οι οποίες θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου.
2. Με ετήσιο εκκαθαριστικό υπολογίζεται και το κεφάλαιο που μεταφέρεται για τα επόμενα χρόνια, ώστε να δικαιολογηθεί οποιοδήποτε κριτήριο.
3. Όσοι λαμβάνουν εισόδημα ή μισθό από το ελληνικό δημόσιο θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση από την οποία το δημόσιο έχει τη δυνατότητα να εισπράξει από την εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων τη διαφορά μεταξύ των ποσών που δηλώθηκαν και και όσων όχι.
4. Όσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας εξουσιοδοτούν το Δημόσιο να δεσμεύει οποιαδήποτε κατάθεση, επενδυτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κλπ. διαπιστωθεί οποτεδήποτε στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας για την ύπαρξη τους. Σημειώνεται ότι η δέσμευση ακυρώνεται μόνο εφόσον αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από θετικό υπόλοιπο φορολογική δήλωσης.
5. Οι τράπεζες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι θεματοφύλακες επενδυτικών προϊόντων κλπ. υποχρεώνονται να ενημερώνουν τις φορολογικές υπηρεσίες με ειδική ηλεκτρονική φόρμα: την ίδια ημέρα για τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων, εντός 10 ημερών για αρχεία που είναι σε ηλεκτρονική μορφή και εντός 30 ημερών για αρχεία που δεν είναι σε ηλεκτρονική μορφή.
Ύποπτοι λογαριασμοί
Στο μεταξύ, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν δεσμεύσει ύποπτους λογαριασμούς με καταθέσεις από 100 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο είναι 1.000.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έκαναν κινήσεις άνω των 300.000 ευρώ στις τράπεζες την περίοδο 2000-2012.
Όσον αφορά στον έλεγχο του πόθεν έσχες εξετάζεται η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας ελέγχου που θα έχει στη διάθεση της όλη τη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή αλλά και ένα αναμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο.http://www.spirospero.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου