Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Έρχεται μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ



Την δυνατότητα μείωσης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής...
κατά 20-40 %, με ανάλογη επίπτωση στα τιμολόγια τόσο για τους οικιακούς... καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις έφερε στο προσκήνιο μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. 



Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης με τη διοίκηση της Αρχής. 

«Είναι μια πολύ σημαντική μείωση του κόστους η οποία, εφόσον επιτευχθεί, θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μείωση των τελικών ενεργειακών τιμών. Στη βάση των μελετών της ΡΑΕ και με άλλα δεδομένα θα σχεδιάσουμε πολύ γρήγορα το επόμενο διάστημα σημαντικές μειώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι οι μειώσεις στις τελικές τιμές εκ των πραγμάτων ποσοστιαία θα είναι μικρότερες από τη μείωση του κόστους παραγωγής καθώς στις λιανικές τιμές περιλαμβάνονται και άλλα κόστη (μεταφοράς, διανομής, λειτουργικά κλπ.) 

Στους παράγοντες μείωσης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής περιλαμβάνονται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο περιορισμός των αποζημιώσεων ορισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, οι οποίες προβλέπεται να μειωθούν ενδεχομένως και κάτω από 200 εκατ. ευρώ ετησίως, από 500 εκατ. σήμερα, καθώς και η μείωση των τιμών του πετρελαίου. 

«Θα στηρίξουμε με όλα τα δυνατά μέσα τη βιωσιμότητα των μικρών ανεξαρτήτων παραγωγών που δοκιμάζεται από τις μνημονιακές πολιτικές. Οι μεγάλες μονάδες έχουν τον δικό τους ρόλο, διαμορφώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και πρέπει να πορευτούν σε αυτό για να έχουν μια προοπτική. Δεν θα παίζουμε μεροληπτικό ρόλο υπέρ των ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας, θα στηρίξουμε τη δημόσια ΔΕΗ, το δημόσιο ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή και τη θέσπιση κανόνων και πλαισίων που θα υποβοηθούν την ανάπτυξη, θα υποστηρίζουν την κοινωνία και θα έχουν οικολογικές κατευθύνσεις», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. 

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΡΑΕ ώστε να περιοριστούν οι αρμοδιότητές της στα πλαίσια που ρητά προβλέπονται από τις Κοινοτικής Οδηγίες με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Δημοσιου στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής. Η διοίκηση της ΡΑΕ πρόκειται να αλλάξει το προσεχές διάστημα. 

Ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επανασύσταση του ΙΓΜΕ, ως βασικού εργαλείου ανάπτυξης για τη χώρα.

http://www.24wro.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου