Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ξεκινά αύριο η 24η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ''Detrop-Oenos'' στη ΔΕΘ



Με τρεις δυναμικές εκθέσεις στους κλάδους των τροφίμων-ποτών και του κοσμήματος, οι οποίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τα αυξημένα τους μεγέθη, ολοκληρώνει τον Φεβρουάριο και υποδέχεται τον Μάρτιο η ΔΕΘ-Helexpo.
Από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου θα χτυπά στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η «καρδιά» των τροφίμων και των ποτών μέσω της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων-Ποτών-Μηχανημάτων & Εξοπλισμού «Detrop» και της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Οίνου «Oenos».
Το εκθεσιακό αυτό «δίδυμο» κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 500 εκθέτες και να καλύψει καθαρό εκθεσιακό χώρο 7.665 τ.μ., σε επτά περίπτερα. Στο πλαίσιο των δύο διοργανώσεων η ΔΕΘ-Helexpo υλοποιεί πρόγραμμα hosted buyers, με περίπου 250 προσκεκλημένους ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 30 και πλέον χώρες, με τα προγραμματισμένα μάλιστα «ραντεβού» να ξεπερνούν τα 3.000. Ξεχωριστή είναι η συμμετοχή του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ) με επιχειρήσεις-μέλη του.
Σχεδόν παράλληλα, από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου, θα διοργανωθεί στην Αθήνα και στο Metropolitan Expo η «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑ», η «λάμψη» της οποίας αντανακλάται στον αριθμό των 280 εκθετών που κατάφερε να συγκεντρώσει έναντι των 230 της προηγούμενης διοργάνωσης, αλλά και στον αυξημένο κατά 25% εκθεσιακό χώρο, που ανήλθε σε 6.600 τ.μ. Οι προσκεκλημένοι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες της «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑ», η οποία συνδιοργανώνεται με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), προέρχονται από οκτώ χώρες (Κύπρο, Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Αλγερία, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τυνησία).
Detrop και Oenos πλαισιώνονται από σημαντικές εκδηλώσεις. Ο 15ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης, που επιστρέφει μετά από χρόνια στο «σπίτι» του, στην «καρδιά» της Έκθεσης (παράλληλα διοργανώνεται και ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης) θα φέρει στην πόλη 600 κρασιά και αποστάγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα «κονταροχτυπηθούν» μεταξύ τους. Ο δε 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης, που συνδιοργανώνεται με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς», θα συγκεντρώσει στη Θεσσαλονίκη όλη τη διεθνή «αφρόκρεμα» της επαγγελματικής μαγειρικής και μετρά 450 συμμετοχές από 27 χώρες από όλο τον κόσμο. Στις παράλληλες εκδηλώσεις ξεχωριστή θέση έχουν επίσης το Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του, με 120 ομιλητές και 200 συνέδρους, καθώς και η ημερίδα για τις θρησκευτικές πιστοποιήσεις και εξαγωγές τροφίμων και συστατικών τροφίμων.
Την αυξημένη δυναμική των τριών εκθέσεων υπογράμμισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον διεθνή χαρακτήρα τους. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε πως το εκθεσιακό αυτό τρίπτυχο δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε αγοραστές σημαντικών διεθνών αγορών, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και δρόμους για συμφωνίες και εμπορικές συνεργασίες.
Στην αξία και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων του κλάδου των τροφίμων-ποτών αναφέρθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ, κ. Αριστοτέλης Καρβέλας, τονίζοντας πως πρέπει να τους δοθεί το ονοματεπώνυμο που τους αξίζει. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ, που έχει 67 μέλη και πάνω από 5.000 εστιάτορες-πελάτες στο εξωτερικό, δημιούργησε το πρώτο ελληνικό σήμα ποιότητας ελληνικής μεσογειακής γαστρονομίας, το οποίο και θα δοθεί στο πλαίσιο των Detrop-Oenos.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), κ. Στέλιος Κεχρής, ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που η Oenos φιλοξενεί τόσο μεγάλο αριθμό αγοραστών, κάτι που αποτελεί και την ουσία μιας έκθεσης, ενώ υπογράμμισε την εξαιρετική σχέση ποιότητας και τιμής του ελληνικού κρασιού, αλλά και το υψηλό του επίπεδο, που επιβραβεύεται με σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό. Η ΕΝΟΑΒΕ συμμετέχει στην Oenos με 15 μέλη της.
Τη σημαντική συμβολή της ΔΕΘ-Helexpo στην αναβάθμιση του 9ου Διεθνούς Διαγωνισμού Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης επισήμανε ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς», κ. Γιώργος Μαστροδημήτρης, τονίζοντας μάλιστα πως οι συμμετέχοντες σε αυτόν είναι οι καλύτεροι «πρεσβευτές» των ελληνικών γεύσεων και των πρώτων υλών στο εξωτερικό.
Στον παγκόσμιο χαρακτήρα του διαγωνισμού και των εκθέσεων Detrop-Oenos στάθηκε με τη σειρά του ο continental director για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, σεφ Τόμας Γκούγκλερ, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι δεν επικεντρώνονται μόνο στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την καταλυτική συμβολή των κλαδικών εκθέσεων της ΔΕΘ-Helexpo στην τοπική οικονομία, πέραν των κλάδων που εκπροσωπούν, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Κώστας Δήμου, ενώ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, τόνισε πως όλες οι εκθέσεις που διοργανώθηκαν από τις αρχές του 2015 έως σήμερα έδειξαν τη δυναμική της εταιρείας στη διοργάνωση μεγάλων γεγονότων.
Τέλος, ο β' αντιπρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, κ. Αναστάσιος Κανακάρης, έκανε λόγο για τη σημαντική βελτίωση των μεγεθών της «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑ», που όταν ξεκίνησε είχε μόλις 142 εκθέτες και σήμερα έχει καταφέρει να αυξήσει αυτό το μέγεθος πάνω από 90%.
Οι εκθέσεις Detrop και Oenos, οι οποίες θα εγκαινιασθούν αύριο Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου, στις 19:30 στο περίπτερο 16 από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και πολλών κλαδικών φορέων, ενώ υποστηρίζονται και από πλήθος χορηγών. Η «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑ» θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 20:30, στο Metropolitan Expo, από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου